ponedeljak, 05 februar 2018 23:24

I TO JE ŽIVOT: VIDIMO SE U ČITULJI!

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Zima odavno nije zima to je sasvim jasno. Kada sam bio mali, ovo godišnje doba bilo je nezamislivo bez nekoliko metara snega i debelog minusa. Sada i na minimalnu količinu pahulja svi reaguju histerično, zatvaraju se u kuće i čekaju da sneg i minus napuste naš grad. Ni najmanje ne razmišljaju kako je ovo loše vreme za zimu koje je trenutno na snazi...

Ja sa zimom imam nekih drugih problema. Konkretno, tri. Tri člana porodice, tri zimska meseca, tri smrtna slučaja. Zimi je nekako uspevalo da mi nekoliko puta u životu bez pitanja uzme ono što sam najviše voleo. Znam, nije ona konkretno ni za šta bila kriva, takva je bila sudbina ili horoskop ili u šta već ko veruje. Meni je bilo najlakše da okrivim nju, kad već evidentnih krivaca nije bilo.

Bio je februar, kada se desio jedan od ta tri nesrećna slučajeva. Sećam se da sam jedne večeri u omiljenoj seriji gledao likove kako uživaju u snegu, a već sledećeg jutra dobio priliku da i ja napravim sneška. Ali nisam ga napravio, jer sam zajedno sa snegom dobio i poziv kojem se nisam nadao. Znate, nikada ne znate kada je poslednji trenutak sreće koji ćete imati u životu. On se jednostvano dogodi, a vi, nepripremljeni, niste svesni da se nikada više neće ponoviti.

Tako je bilo i sa mojim dedom. Zato sam nekoliko dana odlučno odbijao da ga posetim u bolnici. Bio sam ubeđen da je ovo samo još jedna epizoda, ali je to ipak bio kraj poslednje sezone. Ni sam ne znam kako sam se tog hladnog snežnog jutra naterao da, obučen u crno, očiju nadutih od plakanja bez prestanka, ipak dođem do groblja. Oduvek imam problem sa sahranama, jer one nisu događaji posvećeni onima kojih više nema, nego živima koji su ostali iza njih. Prave male posthumne predstave. Ubrzo su počele da pristižu i prve „zvanice.“

–„Moje saučešće Marko, deda je bio veliki čovek i opasan mangup!“ – rekao mi jedan od dedinih prijatelja pružajući mi ruku.

–„Nemaš pojma koliko mi je žao, tu sam za sve što ti treba kao i uvek, samo se javi.“ – govorila je kroz plač tetka Zdravka, dok sam ja pokušavao da se setim kada sam je poslednji put video. I setio sam se, nekoliko godina ranije, na babinoj sahrani. Siguran sam da je i ona dedu tada poslednji put videla.

–„Nema više tvoga dede ljubi te tetka Jasna!“ – zapomagala je komšinica koja je sa dedom bila na „dobar dan“. Došlo mi je da je ošamarim, samo nisam bio siguran da li zato što mi je svojim rečima nabila prst u oko i podsetila na gubitak ili zato što dedu skoro uopšte nije poznavala.

Na ručku nakon sahrane okupila se uža familija, bilo je tu mnogo poznatih i nepoznatih likova. O dedi se i nije baš mnogo pričalo. Oni koji se nisu dugo videli, a sahrana im je bila prilika za to, prepričavali su jedni drugima ono što im se događalo u periodu između ove i prošle sahrane. Da ih pitate kod koga su na sahrani nedavno bili, ne bi mogli da vam kažu sa sigurnošću. Jer danas se sahrane češće pamte po lošim ručkovima, nego dobroti i uspesima preminulih.

Ja sam sve vreme tokom ručka proveo na stolici do prazne, dedine. Nemo posmatrajući sva ta lica koja su naginjala čašice žestokog pića, nazdravljajući za pokoj dedinoj duši. Jedan po jedan su nakon obroka polazili svojim kućama, opraštajući se i pokušavajući da tugu koja je prekrila kuću stresu sa sebe pre nego što krenu, da je slučajno ne ponesu sa sobom. U jednom momentu, i tetka Zdravka je ustala i pošla.

–„Marko ljubi te tetka, ne daj se, ma koliko teško bude bilo. Vidimo se, dušo tetkina.“ – izgovorila je tokom brzinskog zagrljaja nakon kojeg je krenula.

–„Vidimo se tetka, na sledećoj sahrani. Nadam se samo da neće biti tvoja.“ – pomislio sam, ali nisam izgovorio naglas.

Pročitano 118 puta

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

parakvadvs

VrsacPlus

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

Cefix

VrsacMOJKraj

PricajmoOTome

TOV

eVrsac

ClickMan

ArchLAB

edukacija

OklagijaRS

VAK

iserbia

KulturniCentarVrsac