Miljana Nikolić

Miljana Nikolić

nedelja, 14 maj 2017 14:11

KULtiviši se u Vršcu!

 Volite da upoznajete drugačije kulture, da učite strane jezike i želite da provedete kvalitetno popodne? Imamo pravu stvar za vas!
 
Vršačka Gimnazija u saradnji sa Pokretom za omladinski razvoj i saradnju organizuje jednodnevni događaj - KULtiviši se. Program počinje u 13 časova u Gimnaziji i tada će svi prisutni imati priliku da se upoznaju sa čak 7 kultura: rumunskom, italijanskom, španskom, nemačkom, ruskom, francuskom i engleskom, da vide realnu sliku o najtraženijim fakultetima, osvoje sjajne nagrade u kvizu i pogledaju film!
 
Program je sledeći:
 
1. Predstavljanje kultura -  Svaka kultura će imati svoj štand za kojim ćete moći da osetite pravi duh te nacije. 
2. Jezici - Uticajniji instituti i škole jezika predstaviti. Prisutni će takođe imati priliku za popust učenja jezika u NS pro group u Vršcu.
3. Profesionalna orijentacija - Studenti sa 8 fakulteta će predstaviti svoje programe.
4. Kviz - Posetioci će imati priliku da oprobaju svoje znanje u oblasti kulture, a najbolje očekuju sjajne nagrade,
5. Film - u 19 časova počinje projekcija filma "7 godina na Tibetu". 
 
Dođite da zajedno promovišemo kulturu! Čekamo vas!
Nikoleta Nešković, učenica četvrtog razreda gimnazije "Borislav Petrov Braca" osvojila je drugo mesto na republičkom takmičenju iz nemačkog jezika! 
 
Republičko takmičenje iz stranih jezika održano je danas na Filološkom fakultetu u Beogradu, a naš grad su predstavljali učenici vršačke gimnazije i ŠC "Nikola Tesla". Marta Ožegović, takođe takmičarka vršačke gimnazije u nemačkom jeziku, ušla je u prvih 10 i takođe učestvovala i u usmenom delu ispita.
 
Nikoleta je za naš portal izjavila da je veoma srećna. "Vrlo sam zadovoljna svojim uspehom. Nemački volim oduvek i zato mi je ovaj uspeh još draži". 
 
Čestitamo Nikoleti na ovom fenomenalnom uspehu!
Akcijom "Sakupi humani čep" udruženje Parakvad VŠ uspelo je da kupi nova ortpedska pomagala za Ognjena Inđića
Ovoj akciji pridružio se veliki broj građana, a sve prijatelje akcije, možete pogledati klikom OVDE.
 
Da se podsetimo, udruženje "PARAKVAD VŠ" sprovodi akciju "SAKUPI HUMANI ČEP" koja se bazira na prikupljanju plastičnih čepova, bez obzira koje veličine, boje i oblika, svi čepovi koji su napravljeni od plastike dolaze u obzir. Akcija je istovremeno ekološkog, humanitarnog, inkluzivnog karaktera, ali sa mnogo volonterskog angažmana.
 
Svoje čepove možete doneti u našu kancelariju (Sterijina 62), u bilo koje vozilo udruženje Parakvad, kod drugih prijatelja ove akcije, u kućice u centru grada ili u samo udruženje Parakvad VŠ od ponedeljka do petka (8h-13h).
 
Više o tome možete videti na sajtu Parakvada, klikom OVDE.
 
Budimo humani!
 
Izvor: Parakvadvs.vs
četvrtak, 20 april 2017 14:09

Zbogom gospodine Rašo i hvala Vam na svemu!

Juče je, u svojoj 84. godini života, preminuo Raša Popov. 
 
Šta reći pri odlasku tolike legende, stvaratelja, čoveka koji je desetinama generacija obeležio detinjstvo?
 
Možemo mu reći samo jedno ogromno hvala. Hvala Vam gospodine Rašo za godine rada, za beskrajnu ljubav prema deci i ponajviše za to što ste nam bili jedan od prvih uzora. Imali smo tu sreću da odrastamo uz vas, uz "Fazone i fore" i da nam Vi svojim radom i delom budete primer valjanog čoveka u kog vredi odrasti. 
 
Iako najpoznaziji po emisiji "Fazoni i fore", gospodin Raša je uradio još mnogo stvari. Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle. Novinarsku karijeru započeo u novosadskom Dnevniku. Bio je novinar lista „Mladost“ od 1961. do 1964, zatim novinar Radio Beograda od 1964. do 1967. U Televiziji Beograd je bio do 1995. godine. Bio je i lektor za srpsko-hrvatski jezik, glavni urednik izdavačke kuće Matica srpska, Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za svoj rad.
 
Za kraj, ostavljamo vas da uživate u jednoj od njegovih priča. (klik OVDE)
 
Doviđenja gospodine Rašo, hvala Vam na svemu!
četvrtak, 30 mart 2017 17:38

Svetski dan osoba sa autizmom i u Vršcu!

Svetski dan osoba sa autizmom biće obeležen i u Vršcu 31. marta na Gradskom trgu sa početkom u 11 časova. 
 
Već tradicionalno ovaj događaj organizuje udruženje "Otvoreno srce sveta", a takođe će tu biti i učenici OŠ "Mladost", "Vuk Karadžić", "Jelena Varjaški", kao i KUD "Laza Nančić". 
Od aktivnosti isplanirano je puštanje balona, crtanje kredama po trgu, sportski poligon i još mnogo zabavnih aktivnosti.
 
Da se podsetimo, Svetski dan osoba za autizmom je 2. april. U Evropi pet miliona osoba ima autizam. Za Srbiju nema preciznih podataka, ali prema evidenciji Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, u našoj zemlji oko 2.500 osoba ima autizam.
 
Dođite da širimo ljubav!
 
utorak, 07 mart 2017 18:05

Kampanja "Biće bolje" i u Vršcu!

Kampanju "Biće bolje" pokrenuli su Loud & Queer, Inicijativa za demokratsku tranziciju i Kancelarija za ljudska i manjinska prava. Započeta je nizom kratkih video klipova, a za cilj ima povećanje tolerancije prema osobama drugačije seksualne orijentacije. 
 
U videima ljudi mogu videti one koji su se već susreli sa nerazumevanjem okoline, ali koji su shvatili značaj ustajanja protiv problema i odlučili da u javnosti iznesu svoj problem.
 
PR kampanje "Biće bolje" Filip Roksandić, u svom videu je rekao da postoji par stvari koje bi želeo da poruči svima. "Problemi su rešivi. Budite ono što jeste. Prihvatite sebe. Prihvatite razlike". Naime, ono što je interesantno u vezi sa Filipom jeste da je upravo on učestvovao u "rušenju prajda", a sada je pokretač ove inicijative. Njegovu priču možete pogledati OVDE.
 
 Što se Vršca tiče, Stefan Mihajlovski, voditelj, kolumnista, aktivista za ljudska prava i student Fakulteta za medije i komunikacije, podržao je kampanju ‘’Biće bolje’’ i pružio podršku ideji stvaranja tolerancije prema manjinama, ovoga puta sa akcentom na LGBT zajednicu u Srbiji. Njegov video možete pogledati OVDE.
 
‘’Biće bolje kada budemo imali više razumevanja jedni za druge, što znači veću toleranciju, manje predrasuda i stereotipa, bolju komunikaciju. Biće bolje kada prihvatimo i zavolimo sebe i kada shvatimo da je bez obzira na veru, boju kože ili seksualnu orijentaciju ljubav jednaka za sve, što uključuje poštovanje, poverenje i podršku. Treba da shvatimo da mržnja znači strah i nesigurnost, a zamislite kada bismo svi mogli slobodno da volimo partnera ili partnerku koje želimo, koliko bi ta ljubav dala motivaciju da stvaramo i da napravimo velike priče u kulturi, umetnosti, nauci ili nekoj drugoj oblasti, i koliko bi onda ova zemlja bila naprednija i bolja’’, rekao je Mihajlovski.
 
Nedelja koja nam sledi obojena je 8. martom, ali sem toga, čini se da je luda zabava u Vršcu ovog vikenda zagarantovana! Brzo se obuvajte i vidimo se negde u gradu!
 
 
KULTURA
 
Centar za mentalno zdravlje Vršac
Svakog radnog dana
"Dekupaž radionice"
 
Startit centar Vršac
Petak
Meetup - "Kako živeti od društvenih mreža"
 
 
 
ZABAVA
 
 
Petak
 
Cafeteria Kwon - Velika promocija pića
Klub izazov - Pikado turnir uz djVu
Izlog -Miloš i Nikola
Eskada -Veče prijatelja
Dom Omladine Vršac - Kanetov memorijal
 
 
Subota
 
Dom omladine Vršac - Tehno veče u DOV-u
Cafeteria Kwon - Dj Ćumi i Beer party
Klub Izazov - Dj DearAn 
Eskada - Tempero band live
 
 
 
SPORT
 
Sportski klub Jin-Jang
Nedelja
 
 
Centar Millennium
Subota
KK Vršac (ženska ekipa) - KK Kraljevo, 19h
 
Gradski stadion
Nedelja
GRK Vršac - RK Partizan, 12h
 
 
Da li želiš da postaneš deo najkul vršačke družine? Mlad si, voliš da pomeraš svoje granice i imaš samoinicijativu? Postani naš volonter!
 
Unija studenata Vršac će uskoro dobiti mnogo lepši prostor i to zahvaljujući projektu napisanim za Ministarstvo omladine i sporta u okviru programa Mladi su zakon! Tačno 50.000 dinara će biti uloženo u nov nameštaj, modernizaciju prostora i pravljene toplije atmosfere. Svi radovi će se vršiti vikendom, a planirano je da sve bude urađeno tokom marta i aprila. 
 
Naravno, za to nam je potrebna pomoć - ti! Ukoliko želiš da upoznaš nove ljude i kroz kreativan rad pomogneš nečemu bitnom, prijavi se da volontiraš popunjavanjem formulara OVDE.
Za sve dodatne informacije i pitanja, slobodno nam pišite na fejsbuk stranici.
 
Zbog vrste rada, posebno tražimo i vozače koji će moći da nam kolima uskoče u pomoć, ali i svi ostali su dobrodošli da se prijave!
 
Prijave su otvorene do 4. marta u 23:59h.
 
 
Čekamo vas!
 

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja biće obeležen prigodnim programom, 24. februara u Gimnaziji "Borislav Petrov Braca", sa početkom u 12:30h.

 
Ovaj datum je ustanovljen 2007. godine, u Kanadi, kada je žrtva nasilja bio učenik koji je obukao ružičastu majicu kao podršku svojoj majci koja je obolela od karcinoma dojke, a zbog čega su ga vršnjaci ismejali i psihički i fizički zlostavljali. Zbog toga se još naziva Dan ružičastih majica.
 
 
Tim povodom je vršačka gimnazija odlučila da ovaj dan obeleži programom koji za cilj ima podršku onima koji su pod nasiljem, ali i prevenciju istog.
 
 
Prisutnima će se najpre obratiti dr Dragana Ćorić, docentkinja i profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu, javnosti poznata po iniciranju i izradi nacrta “Aleksinog zakona”.
 
Nakon toga, učenici Gimnazije “Borislav Petrov Braca” će izvesti deo predstave pod nazivom “Reci NE nasilju”, koja je premijerno izvedena 09.02. u Kongresnoj dvorani Centra Millennium, u okviru humanitarne akcije. U predstavi učestvuju: Ana Čupić, Sofija Čupić, Luka Brković, Ljiljana Bižić, Adelin Vereš, Matija Petrović, Sara Stojković, Nikola Stupar, Tamara Bošković, Igor Stanić, Katarina Milosavljević, Ivan Paunov i Miljana Nikolić. Zatim će vam učesnici zajedno otpevati pesmu Aleksandre Kovač "Prekinimo ćutanje", uz pratnju na klaviru od strane Ivana Jovanovića i solo delove pevanja Tanje Filipović. Program vodi profesor Igor Lazaroj.
 

Malo više o Dragani Ćorović:

Osnovna ljudska prava, prava roditelja i dece, u fokusu su Draganinog rada. Kada ne piše promene zakona, piše pesme i motivacione priče. Radi kao profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a na predavanjima citira Dostojevskog, Koelja i Gandalfa. Nikada ne odustaje, jer zna da je pravo sredstvo za ispravljanje sistema i borbu protiv nepravde. Ima ćerku sa kojom vežba zadatke iz fizike i matematike, i razgovara na jezicima koje obe znaju. Član je nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje bolesti, oboljenja i povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, i nacionalnog HERE tima za reformu visokog obrazovanja u Republici Srbiji. Godine 2014. dobila je Oktobarsku nagradu za podizanje svesti o bezbednosti dece i mladih. U okviru manifestacije “Noć istraživača”, osvojila je titulu “Najcool naučnika” 2016.

Proleće polako stiže, a čuvena baba Marta nam dolazi za manje od nedelju dana. Da li ste spremni za toplotu i zelenilo? Ukoliko ste još uvek u februarskom tonu, pridružite nam se - Studentska žurka "Noć posle ispita" u petak u Eskadi! Vidimo se! 
 
 
KULTURA
 
 
Galerijana
Subota
Humanitarni Filokafe "Kalupi ljubavi", 15h
 
Gimnazija "Borislav Petrov Braca"
Petak
Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja - Veliki amfiteatar, 12:30h
 
NP "Sterija"
Utorak
"Laku noć, majko", Mala scena "Tomislav Pejčić", 20h
 
 
Dom omladine Vršac
Subota
"Unutrašnje putovanje - ljubav u nama", 17h
 
Ponedeljak
Besplatna matematička radionica  "Master učenja --- Gospodar znanja", 18h. 
 
Centar Millennium
Četvrtak, 23. februar
Predstava "Prah", Kongresna dvorana, 20:30h
 
 
ZABAVA
 
Četvrtak
 
Cafeteria Kwon
Dj Night 90s dance
 
 
Petak
 
Escape Room - Vršačke detektivske igre II
Cafeteria Kwon - Dj Night Coctails Party
Klub izazov - Pikado turnir & reggae!
Izlog -Miloš i Nikola
Eskada -Student party - "Noć posle ispita" 
 
 
 
Subota
 
Escape Room - Vršačke detektivske igre II
Dom omladine Vršac - Sans Bend
Cafeteria Kwon - Šraf Party
Klub Izazov - Dj Jakov
Eskada - Play band&Aleksandra Atanacković live
 
 
 
Nedelja
 
Escape Room - Vršačke detektivske igre II
Cafeteria Kwon - Acoustic night & Gaša live
 
 
SPORT
 
Centar Millennium
 
Subota
KK Vršac (ženska ekipa) - KK Radivoj Korać, 18h
 
Nedelja
OK "Banat" Vršac - OK "Proletar" Zrenjanin, 15h
KK "Vršac" (muška ekipa) - KK "Spartak", 19h
 

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

edukacija-logo-kursevi

239x106 novi 

 

  • 1
  • 2
  • 3

edukacija

VrsacMOJKraj

Cefix

VrsacPlus

iserbia

VAK

PricajmoOTome

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

OklagijaRS

parakvadvs

KulturniCentarVrsac

ArchLAB

OpstinaVrsac

TOV

eVrsac