ponedeljak, 09 jun 2014 00:00

Besplatno obrazovanje svima - Coursera.org!

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Da li ste jedan od srednjoškolaca kog više brine da li će upisati pravi fakultet nego da li će uspeti na prijemnom ispitu?
Bojite li se da, ako pogrešite fakultet, nećete uspeti da ga završite?
Ne zvuči li vam previše idealno kada kažem da se ne treba bojati pogrešnog izbora fakulteta, jer ćete lako završiti drugi kada budete znali šta želite?
Sve je ovo neopisivno zastrašujuće, jer su u pitanju velike sume novca i previše vremena, a pritisak okoline je preveliki.
Ali, na svu sreću, postoji bezbolniji način da privremeno zaplivate u vodama hrpe različitih branši, ne biste li se pronašli u nekoj od njih, a onda se ustremili ka pravom fakultetu.
Predstavljam vam sajt Coursera.org na kome se nalazi više stotina besplatnih onlajn kurseva iz programiranja, matematike, istorije, hemije, biznisa, biologije, fizike, zakona, nutricionizma, zdravlja...

Cursera1

Pre nego što vam približim princip rada kurseva na ovom sajtu, ispričaću vam odakle mi uopšte ideja da vam predlažem ulaganje vremena u onlajn kurseve, kad nas škola i ovako dovoljno zatrpava obavezama.
Pre četiri godine sam počeo da se bavim programiranjem, tj. pisanjem programa i igrica za računare. Budući da smo u školi iz predmeta „Programiranje“ presporo napredovali, bio sam prinuđen da sam učim programiranje sa interneta i da sam radim na mini-projektima, kako bih se usavršavao. To sam radio ukupno tri godine, ali uprkos trudu koji sam ulagao u razvoj te veštine, napredovao sam neobjašnjivo sporo.

 

dsadasTada sam rešio da celu priču podignem na potpuno novi nivo i krenem na onlajn kurs iz programiranja veštačke inteligencije. Ovaj kurs je od mene zahtevao da znam (ili da tokom kursa učim) matrice, determinante, izvode i integrale. Uprkos činjenici da sam do tada imao već jedan kompletiran kurs, ovde nisam uspeo da izdržim ni dve nedelje. Nedeljne vežbe i testovi su me pojeli i nije bilo druge osim da odustanem i pomirim se sa činjenicom da nisam u stanju da ubrzano učim matematiku, a kamoli da to primenjujem u programiranju, što je bio i početak kraja bavljenja tom vrstom programiranja.

Cursera3Iako mi je tada bilo zaista zaprepašćujuće da trogodišnji trud pada u vodu nakon što sam ukapirao da nisam stvoren za tu vrstu posla, iza toga se zapravo krila neverovatna istina – otkrio sam koliku nam slobodu pruža ovaj sajt da se upustimo u nepoznato, a ako se u njemu ne pronađemo, bez posledica možemo napustiti datu branšu!
Nakon propasti na ovom kursu, moram priznati da sam ozbiljno počeo da razmišljam i o tome da ne upisujem Elektrotehnički fakultet, na kome sam imao nameru da se bavim upravo tom delatnošću. Na kraju i jesam doneo drugačiju odluku.
E, sad, kad sam vas, nadam se, ubedio da ne pričam gluposti, hajde da se upoznamo sa samim sajtom.
Nakon brzopotezne registracije, na početnoj strani možete odabrati oblast iz koje biste želeli da pogledate kurs. Kada vam se naziv nekog od kurseva učini zanimjivim, otvorite stranicu kursa kako biste se detaljno informisali o sadržaju kursa, njegovom trajanju koje može varirati između četiri nedelje i nekoliko meseci, zatim o neophodnom prethodnom znanju (mada vam često ne treba predznanje), a takođe i da li se dobija PDF sertifikat. Pored svega toga, možete pogledati i kratkotrajni video o kursu.

 

Cursera4

Prava lepota ovih kurseva je to što su lekcije u video zapisu. Dakle, faktor “žive reči” je prisutan i lako ćete prionuti na učenje, čak i ako do sada niste imali prijatnih iskustava sa onlajn učenjem iz raznih knjiga.

Svake nedelje, tim profesora izbacuje nove video lekcije, nakon kojih najčešće imate jedan ili više testova koje treba uraditi, a vaš učinak se boduje zarad sticanja PDF sertifikata po okončanju kursa.
Ukoliko biste se oprobali u programiranju, imali biste nešto teži izazov, a to je izrada aplikacija na zadatu temu. Sertifikat koji vidite ispod je sa kursa “Creative Programming for Digital Media & Mobile Apps” na kom je, pored nedeljnih provera znanja, trebalo odraditi i dva projekta – jedan na polovini šestonedeljnog kursa, a drugi na samom kraju. Oba puta sam pravio mini-igrice i sjajno se proveo!
Kada vam nešto nije jasno, uvek možete pristupiti forumu, koji je stvoren upravo iz razloga razmene znanja među pohađačima kursa. Ako ste se prijavili za neki kurs koji je baziran na izradi nečeg praktičnog (kao što je ovaj koji sam pomenuo), na forumima možete uživati razgledajući radove drugih.
Cursera6Po završetku kursa i sabiranja svih bodova, dobijate sertifikat u PDF formatu, pod uslovom da ste sakupili neophodan broj poena. Ovi sertifikati vam ne znače nešto mnogo pri zapošljavanju, što bi trebalo da vam bude dodatan stimulans da kurseve pohađate isključivo sa motivom koji sam pomenuo na početku teksta.

Nemojte da vas zabrinjava učinak na kursevima. Već smo rekli da ih pohađate kako biste saznali u kojoj se struci pronalazite, pa vas učinak ne treba zabrinjavati.
Na primer, ja sam se oprobao u kursevima o genetici, ishrani, programiranju, inovacijama, svemiru i dinosaurusima. Odustao sam od većine, ali sa osmehom na licu, znajući da sam otkrio još jednu oblast koja me ne zanima.
Savetujem vam da nikako ne upisujete više od jednog kursa. Statistika pokazuje da ni jedan kurs nisam završio kada sam radio dva istovremeno (ili više od dva, daleko bilo).
Pravo uživanje u kursevima ćete postići ukoliko budete beležili zanimljivosti. Za tu namenu biste mogli da nabavite neko blokče i u njemu hvatate beleške.
Hvatanjem beleški ćete izbeći jedno negativno iskustvo koje se meni dogodilo – kompletirao sam kurs sa maksimalnim učinkom, a danas nemam odakle da ponovim to što sam tad znao (verovatno bih opet morao da gledam sve lekcije iznova).
Šalio sam se kada sam na početku teksta pomenuo da nas škola zatrpava obavezama. Ljudi, leto dolazi! Imate koliko god vremena hoćete da se oprobate u minimum dva-tri kursa. Iz ličnog vam iskustva kažem da je leto najlepši period za onlajn kurseve, zato što imate pregršt slobodnog vremena i možete se potpuno posvetiti gradivu.

Vidimo se na sajtu coursera.org?

 

 

 

 

Pročitano 5987 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 28 oktobar 2014 20:09

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OpstinaVrsac

eVrsac

TOV

iserbia

parakvadvs

VrsacMOJKraj

ClickMan

KulturniCentarVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

OklagijaRS

PricajmoOTome

ArchLAB

VrsacPlus

VAK

edukacija