Jasmina Krajovan

Jasmina Krajovan

You have to find what sparks a light in you so that you, in your own way, can illuminate the world

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

Krovna organizacija mladih Srbije pokreće program praksi i raspisuje javni poziv za troje praktikanata/kinja!
 
Odabrani KOMS praktikanti/kinje će u četvoromesečnom periodu imati priliku da steknu praktična radna iskustva u oblasti upravljanja projektima i aktivno se uključe u aktuelne tokove u oblasti omladinske politike. 
 
Konkurs je otvoren od 13. do  24. novembra 2019. godine u 23.59h.
 
Poziv za praksu otvoren je za 2 oblasti: 
 
Praksa u programskoj oblasti
 
KOMS praktikanti/kinje specijalizovani za program steći će nova znanja i iskustva o upravljanju projektima u oblasti omladinske politike. Odabrani praktikanti/kinje će učestvovati u sprovođenju programskih aktivnosti postojećih projekata, ali i u procesima planiranja i pisanja novih projektnih predloga iz najrazličitijih oblasti od važnosti za mlade u Srbiji. Učestvovaće na relevantnim radnim sastancima i događajima, voditi zapisnike i precizno izveštavati, redovno komunicirati sa organizacijama članicama, partnerima i drugim akterima omladinske politike, asistirati u vođenju profila na društvenim mrežama organizacije.
 
Praksa u oblasti finansija i administracije 
 
KOMS praktikanti/kinje specijalizovani za finansije i administraciju, takođe stiču nova znanja i iskustva o upravljanju projektima u oblasti omladinske politike.  Odabrani praktikanti/kinje će učestvovati u finansijskom i administrativnom upravljanju na aktuelnim projektima, ali i u procesima planiranja i pisanja budžeta novih projektnih predloga. Asistiraće u održavanju i razvoju postojećeg sistema za evidentiranje i arhiviranje dokumentacije i izradi finansijskih izveštaja organizacije. Učestvovaće na relevantnim radnim sastancima i događajima i precizno sa njih izveštavati, redovno komunicirati sa organizacijama članicama, partnerima i drugim akterima omladinske politike.
 
Svi praktikanti i praktikantkinje će kroz ovaj program prakse učestvovati i u organizaciji godišnje Skupštine najvišeg nezavisnog predstavničkog tela mladih u Srbiji i upoznaće se i razmeniće iskustva sa članovima/cama organizacija članica KOMS-a aktivnih širom Srbije. Za sve poslove koje obavljaju, praktikanti/kinje će imati obezbeđenu mentorsku podršku članova i članica sekretarijata KOMS-a.
 
KOMS praktikanti/kinje će po završetku prakse imati iskustvo u upravljanju projektnim ciklusom i znanje o funkcionisanju institucija i saradnje aktera omladinske politike, kako bi se uključili u aktuelne procese u omladinskoj politici na nacionalnom i lokalnom nivou i uticali na  poboljšanje položaja mladih.
 
Idealni kandidati/kinje?
 

Studenti i studentkinje završnih godina fakulteta (treća i četvrta godina), kao i diplomci i diplomke koje su diplomirale ili masterirale u poslednjih godinu dana i:

 • imaju osnovno poznavanje omladinske politike i učestvovali su u edukativnim programima u oblasti omladinske politike; 
 • aktivni su volonteri/ke u udruženjima mladih i za mlade (poželjno u organizacijama članicama KOMS-a);
 • dobro vladaju engleskim jezikom;
 • poznaju rad na računaru i vešti su na društvenim mrežama;
 • imaju odlične komunikacijske veštine;
 • spremni su na timski rad, ali se dobro snalaze i prilikom samostalnog rada;
 • precizni su i odgovorni u radu;
 • motivisani su za učenje i rad.

Kako da se prijavim i šta me dalje očekuje?

Prijava se vrši putem aplikacionog formulara koji se nalazi na ovom LINKU. 

Nakon analize pristiglih prijava, najbolje ocenjeni kandidati/kinje proći će u uži krug i biće pozvani na intervju, koji će biti održan 27. novembra. Rezultati selekcije biće poznati najkasnije do 29. novembra. Praktičan rad u KOMS-u počinje 1. decembra 2019. godine.
 
Mesto izvršavanja prakse je u Beogradu.
 
Trajanje prakse: 
 
4 meseca – od 1. decembra do 1. aprila  
20 sati nedeljno uz obezbeđenu naknadu.
 
Za sve dodatne informacije u vezi sa javnim pozivom i programom prakse, možete se obratiti menadžerki programa KOMS-a, Miljani Pejić na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na 062/467344 radnim danima od 9 do 17 časova.
 
utorak, 19 februar 2019 17:52

Jeste li spremni za novi EESTech Challenge?

Ako studiraš programiranje i želiš da posetiš Minhen, ovo je prava stvar za tebe!
 
EESTech Challenge je internacionalno takmičenje u programiranju,  koje ima za cilj da poveže studente iz Evrope i omogući im sticanje novih znanja i veština iz oblasti elektrotehnike i računarstva. Prošle godine, tema je bila Big Data Analysis, a tema ovogodišnjeg takmičenja je Internet of Things.  
 
EESTech Challenge se sastoji iz dve runde: lokalne i finalne. Lokalna runda, koju treću godinu zaredom organizuje EESTEC LC Novi Sad, održaće se 2.marta 2019. na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Tom prilikom, biće organizovana i predavanja iz oblasti Internet of Things, a studenti će moći da steknu nova znanja koja će im možda koristiti na samom hakatonu. Nakon uvodnog predavanja o IoT, koje je održano 25. januara, planirana su još dva,  i to 20. i 26. februara.
 
Pobednici lokalnih rundi  plasiraju se u finalnu rundu takmičenja, koja će se ove godine održati u Minhenu. Tamo će snage odmeriti 20 pobedničkih ekipa iz 20 evropskih gradova. Takođe, učesnici će moći da se upoznaju i sa eminentim stručnjacima iz ove oblasti. 
 
Dodatne informacije o samom takmičenju, kao i o temi Internet of Things, možete naći na zvaničnoj Facebook i Instagram stranici EESTech Challenge LC Novi Sad.
 
četvrtak, 12 april 2018 06:44

The Celts strike again!

Subota, Studio Centra Millennium. Mrak, samo sa bine svetli veliki zeleni (a koje druge boje) natpis. Publika postaje nervozna, željna da momci izađu na scenu i da krene svirka  koja se čeka već mesec dana. A onda….
 
Near Banbridge town in the County Down
One morning last July
From a boreen green came a sweet cailín
And she smiled as she passed me by
She looked so sweet from her two bare feet
To the sheen of her nut brown hair
Such a coaxing elf, sure I shook myself
For to see I was really there
From Bantry bay up to Derry Quay and
From Galway to Dublin town
No maid I've seen like the brown cailín
That I met in the County Down…
 
Zaorilo se salom, publika kreće peva dobro poznate reči. Keltsi, kao i uvek, na nivou. Jedna za drugom nizali su se hitovi- „I wish you the very worst“, „Far away“, „Fields o Athernay“, „One“, „Wearing of the Green“.... Masa skače u transu , a ne zaostaju ni momci na sceni. Naravno, nijedan njihov nastup ne može proći bez šutke, pa tako ni ovaj, pogotovo kad Džoni „oplete“ po violini.
 
oc6
Photo: Đina Grujić
 
Bilo je pokušaja penjanja na scenu, ali je Aca iskusno jednim pogledom rešio stvar. Kada smo ga posle koncerta pitali kako izlazi na kraj sa „razuzdanim obožavaocima“, rekao nam je:
 
„Samo pustim Vladu.Vlada nosi kaubojke i ne podnosi da mu se neko pentra na scenu. Šalu na stranu, on to zaista ne voli, a obično se penju s njegove strane. A što se mene tiče, sve što može da doprinese da koncert bude dinamičniji i bolji je ok, ali ljudi nekad preteraju. Desilo nam se u Požarevcu- izađe čovek, ote mi mikrofon i krene da bit-boksuje, iz čista mira... Dakle, bitno je samo da se ne pokvari ta dinamička linija koncerta jer je posle teško vratiti se, ne za nas, ali za publiku...kad se pokvari atmosfera, teško se to vrati u svoj tok“, objašnjava nam. 
 
Inače, bend je osnovan 1992, a svoju prvu svirku van Beograda imao je upravo kod nas. 
 
„Vršac je bio prvi koji je hteo da vidi „Kelte“ van Beograda. Ne sećam se tačno datuma, ali bio je februar ’94. Došli smo vozom i smrzli smo se jer smo čekali prvi jutarnji za nazad i bio je sneg i led...dobro, možda nije baš sneg i led, al’ je bilo mnogo hladno, priseća se Aca početaka.  
 
A ako ste se pitali zašto baš keltska muzika u Beogradu ’92, evo objašnjenja: 
 
Znaš kako, i Džekac i ja smo u ovo upali preko fudbala. Ceo život navijam za Seltik. Sećam se kad smo se Džekac i ja prvi put videli  u V gimnaziji, on je bio parna smena, ja neparna, i onda u nekom mimoilaženju smena provalim tipa u Seltikovom dresu i on valjda isto skonta mene...i tako smo se nekako našli i posle u istom bendu...“
 
Frontmen Keltsa dodaje da je osamdesetih godina Beograd bio u vrhu evropskih alternativnih gradova, bar što se muzike tiče, te da je ta muzička scena  bila egal sa kompletnom muzičkom scenom Evrope, pre svega engleskom.
 
„U jednom trenutku se na listi najboljih klubova Evrope „Akademija“ pojavila na drugom mestu i to je bio potpuni bum. Tek onda shvatiš gde smo mi bili tada. Čak se sećam da je album „The Unforgettable fire“ grupe „U2“ izašao 7 dana ranije u Beogradu nego u ostatku Evrope, pa su recimo Mejdeni ’86. počeli turneju ovde...dakle bili smo široko informisani a takođe i jako dobro upoznati sa britanskom scenom naklonjenoj Ircima. I onda se odjednom pojavljuju „The Pouges“, koje ne možeš da svrstaš u pank, ne možeš da ih svrstaš u rok, ne možeš da ih svrstaš u keltsku muziku jer su oni sve to. A meni je i kao klincu ćale puštao razne stvari, između ostalog i tu irsku folki muziku,  i kad su se pojavili „Pougsi“, samo ti pukne u glavi i shvatiš - to je to. Mi zaista nismo ovo planirali, tako se poklopilo“.
 oc8
Photo: Đina Grujić 
 
Aca nam je otkrio i jednu lepu vest.
 
„Ako se ja pitam, sledeći album neće biti studijski, sledeći će biti live. I to ne zato što sad to tako treba, nego zato što na repertoaru imamo bar 10 pesama koje nemamo na studijskim albumima i ako ih ne snimimo tako, nećemo ih nikad ni snimiti. I glupo je da bend koji važi za jedan od boljih koncertnih bendova nema live album. Nadam se da ćemo već negde od jeseni početi da snimamo koncerte, ali verujem da neće opet biti pauze od 10 godina, mada ne smem ništa da obećam“, kaže nam kroz smeh. 
 
Veliku zahvalnost dugujemo Centru Milenijum i gospodinu Vladanu Majstoroviću,  koji nam je omogućio da uradimo ovaj intervju i, naravno, grupi Orthodox Celts na fenomelanom koncertu!  
 
 
Ukoliko ste propustili priliku da ih čujete u Vršcu, momci sledeći nastup imaju 21. aprila u Novom Sadu, obezbedite karte na vreme! 
 
A do tad:
 
In the merry month of June from me home I started
Left the girls of Tuam nearly broken hearted
Saluted father dear kissed me darlin' mother
Drank a pint of beer me grief and tears to smother
Then off to reap the corn, leave where I was born
Cut a stout black thorn to banish ghost and goblins
Brand new pair of brogues rattled o'er the bogs
Frightened all the dogs on rocky road to Dublin
Chorus:
One two three four five
Hunt the hare and turn her down the rocky road
And all the way to Dublin whack fol lol de ra
 
 
sreda, 07 mart 2018 21:12

Vršačke detektivske igre 3

Da li si ikada otvarao/la arhiv egipatskog muzeja? Ili bežao/la iz zatvora ludog naučnika? Nisi? Nikad? A znaš li mračnu tajnu Džonatana Vajta? Ni to?! 
 
Ne brini, Unija studenata Vršca i Escape Room Vršac pružaju ti priliku da te greške ispraviš! Sve što treba da uradiš je da napraviš ekipu i prijaviš je na Vršačke detektivske igre, koje će se održati 16.17. i 18. marta od 9 do 22h.
 
Uskoči u cipele Herkula Poaroa ili budi prava Nensi Dru, reši misteriju i osvoji vrednu nagradu!
 
Pravila igre: 
 
Turnir se sastoji iz dva dela: 
 
I.bekstvo iz sobe ili stana; 
II.mini test od 10 minuta, koji sadrži 10 pitanja. 
 
Cilj je da za što manje vremena rešite sve zadatke.
Formiraju se ekipe od 2 do 5 osoba. Pravo da učestvuju imaju svi koji se nisu oprobali u ovim igrama (na primer, ako je neko iz ekipe bio u sobi ludog naučnika, tu igru ne možete odabrati, ali možete preostale dve). Možete izabrati jednu ili više igara (u tom slučaju računa se najbolji rezultat), u terminu koji vam najviše odgovara. 
 
Na raspolaganju su 3 igre:
1.Soba „Bekstvo iz zatvora ludog naučnika" (petak).
2.Soba „Arhiv egipatskog muzeja" (subota i nedelja)
3.Horor stan „Mračna tajna Džonatana Vajta" (petak, subota i nedelja)
 
Za bekstvo iz soba imate na raspolaganju 60 minuta, a za izlazak iz stana 75 minuta. Ako negde zapnete, možete koristiti pomoć, ali vam se za svaku iskorišćenu pomoć dodaje 2 minuta na vreme bekstva. 
 
Nakon izlaska iz sobe, sledi desetominutni test od 10 logičkih pitanja i mozgalica. Cilj je za što kraće vreme odgovoriti na sva pitanja. Za pogrešan odgovor dodaju se dva kaznena minuta na ukupan rezultat.
 
Vreme izlaska iz sobe/stana i vreme testa se sabiraju i čine vaš ukupan plasman koji ekipu rangira na listi. Pobednik je ekipa koja bude najbrža, tj. koja u ukupnom plasmanu ima najmanje vreme.Prve tri ekipe dobijaju vredne nagrade.
 
Cena učešća je 600 dinara po osobi za jednu igru, 1000 za dve, a 1500 za 3.
 
Dakle, ako želite da se dobro zabavite, testirate svoje vijuge, ojačate timski duh i osvojite nagradu, prijavite se klikom OVDE. Prijave traju do srede, 14. 3. u ponoć! 
 
 
Ispitni rok je u jeku, što nužno znači neprospavane noći, litre kafe ili energetskih pića i puno, puno stresa. Međutim, lepe vesti stižu za novosadske studente. Naime, na pojedinim fakultetima došlo je do promene bodovne liste, sa ciljem da se ona izjednači sa listom Univerziteta u Beogradu. 
 
Kako piše novosadski Oradio, iz Rektorata još uvek nema zvaničnih informacija o tome na kojim će se fakultetima i od kada primenjivati novi način bodovanja. Nekim studentima je rečeno da će se nova skala koristiti od januarskog ispitnog roka, dok su drugi samo načuli nešto o ovome.
 
Po beogradskoj listi bodovanja 51 bod je dovoljan za prolaz, dok  za najvišu ocenu treba skupiti 91 ili više bodova. U Novom Sadu Tehnološki fakultet već godinama ocenjuje svoje studente prema toj listi, a sada će ona najverovatnije zaživeti i na drugim fakultetima, pa kriterijum „za prolaz“ više neće biti 55 bodova.
 
Na sajtu Fakulteta tehničkih nauka  pronašli smo obaveštenje o promeni skale, koje je stupilo na snagu od januara 2018, međutim, na sajtu Univerziteta u Novom Sadu još uvek nema zvaničnog saopštenja. 
 
Untitled
 Izvor: Fakultet tehničkih nauka (print screen)
 
Bilo da se lista na vašem falultetu menja ili ne, svakako nam knjiga "ne gine", a ekipa Unije studenata vam želi puno sreće u ispitnom roku! 
 
Na fakultetu ćete sigurno naučiti brojne informacije koje se tiču vaše buduće karijere i profesije, ali isto tako ćete naučiti i neke stvari koje apsolutno nemaju nikakve veze predavanjima i profesijom. Saznajte šta ćete to otkriti i naučiti… 
 
1. Da ćete nekada biti ljubomorni
 
Ljubomora je prirodno osećanje koje se javlja u svima nama. Bićemo ljubomorni na nečiji uspeh, na to što je kolega dobio posao iz snova odmah nakon studija, na tuđu sretnu vezu, na nečiji život generalno. To je nešto što će vam se neminovno dogoditi, bez obzira na to što znate da se morate odupreti ljubomori. Morate samo biti svesni toga i ne dozvolite da ta ljubomora prevlada i počne da kontroliše vaše misli i dela. Sasvim je normalno to što ćete se ponekad porediti sa osobama iz svog okruženja i da će vam nekada tuđi uspeh teško pasti. Zato pokušajte da pretvorite tu ljubomoru u nešto pozitivno. To na čemu zavidite drugima, postavite sebi kao cilj koji morate ostvariti.
 
2 .Da izdvojite vreme i bavite se onime što zaista volite
 
Budite iskreni prema sebi i potrudite se da se bavite onime što zaista želite. Ako je to sport, krenite u tom pravcu. Ne obraćajte pažnju na to šta drugi rade i čime se drugi bave. Vi sledite sopstvene snove i želje. Ne slušajte nikoga, ne dozvolite da vas dotiču zajedljivi komentari da nećete uspeti ili da u tome nema budućnosti. Sledite svoje želje, to je jedino bitno. Ne obraćajte pažnju na to šta drugi misle, bavite se onime što želite i budite srećni, makar na trenutak u svom malom svetu.
 
3. Da ne morate biti dobri u svemu
 
Najozbiljnije, ne morate. Ko još može biti dobar u svemu? Da li ste nekada upoznali takvu osobu koja je baš u svakoj oblasti savršena?! Teško, mogu biti jedino uporni pa da vam se njihov trud čini da su savršeni u svemu. Ne morate biti dobri u svemu, ali zato se možete oprobati u svemu. I to je nešto što biste apsolutno morali da uradite. Možda nećete biti tako dobri, ali će vas to činiti sretnima. Zašto da ne, samo napred! Bitno je da se trudite. :)
 
4. Da se ponosite svojim radom
 
Autocenzura je naš najveći problem. Bez obzira na to čime se bavite, da li ste sportista, umetnik, muzičar, ulični izvođač, igrate video-igrice, učestvujete na case-study takmičenjima… šta god da radite i kakve god rezultate da ostvarujete, morate biti ponosni na svoj rad i na svoja dostignuća. Šta mislite, ako vi niste ponosni na svoj rad, očekujete da drugi budu?! To ne moraju biti zlatne medalje i prva mesta, prvi istrčan kilometar, prvi samostalno urađeni websajt, prvi članak za magazin… Ponosno se „hvalite“ svojim radom i uvijek budite ponosni na njega kakav god bio.
 
5. Da ne morate biti prijatelj sa svima da biste bili srećni
 
Sreću čini mala izabrana grupa dobrih ljudi. Ne, ne morate biti prijatelj sa svima na fakultetu, zapravo to i ne možete zato i ne pokušavajte. To da imate 1000 prijatelja na Fejsbuku kako biste se osećali popularno u društvu, zaista vam može biti cilj? To će vas učiniti sretnim, što će vam njih mali milion fejk čestitati rođendan na Fejsu i lajkovati novu profilnu fotku? Dobre prijatelje je teško pronaći i još teže zadržati. To su veze koje se grade i koje negujemo. Ok je imati veće društvo za izlaske i provod, kafenisanje na pauzi i slično, ali kad „zagusti“ možete se osloniti samo na nekoliko njih, zar ne? To su ljudi koje želite da sačuvate u životu.
 
6. Da cenite konstruktivnu kritiku
 
Iskoristite svaku konstruktivnu kritiku kako biste postali bolji. Naravno, pri tome mislimo na pravu i iskrenu kritiku s ciljem da vam pomogne da se usavršite, a ne zlobne komentare nezadovoljnih kolega i sličnih. Ukoliko neko ima dobru volju da vam pomogne da budete bolji, takvim osobama uvek budite zahvalni jer je to danas zaista teško pronaći i dočekati. Ukoliko vas neko ispravi sa najboljom namerom kako ubuduće ne biste pravili istu grešku, zaista je potrebno da se toj osobi zahvalite. Nije svaka kritika zlonamerna!
 
7. Da ne gubite živce na gluposti
 
Koliko puta ste se „pojeli“ živi zbog neke gluposti realno?! Naravno da se nama u tom trenutku sve  čini kao veliki problem koji nikada nećemo rešiti. Ali budimo realni, velikim delom se radi o sitnicama. Samo moramo da budemo pribrani i da ne dozvolimo da nam zbog sitnice propadne ceo vikend, nedelja, odmor… Dozvolite sebi da se „izduvate“, ali se saberite i objasnite sebi da li se zaista radi o velikom problemu ili o sitnici. To što ste jednom pali kolokvijum ili ispit nije kraj svijeta!
 
8. Da ljude zapravo ne interesuje šta vi radite
 
Koliko god da se čini da ljudi često nemaju pametnija posla nego da „guraju nos“ u tuđa posla, što nije daleko od istine, budimo realni, ne interesuje sve oko nas šta mi zapravo radimo. Sagledajte situaciju ovako, ljudi su po prirodi radoznali i ljubopitljivi i svi mi volimo da budemo upućeni u dešavanja, ali najiskrenije malo je onih koji su istinski zainteresovani za ono što mi radimo. To što vas komšinice ili tetke stalno nešto zapitkuju, zadovoljite njihovu radoznalost tako što ćete im dati neku beznačajnu sitnicu i na tome će se sve završiti. Svi imaju sopstvene brige i svoje živote da vode, ovo je čista radoznalost jer neki su ljudi jednostavno takvi.
 
9. Da vas niko ne može učiniti sretnim osim vas samih
 
Sreća zavisi od samih nas. Ako niste zadovoljni sopstvenim životom, ne očekujte da će vas neko drugi učiniti srećnim. Veze (romantične) su tu samo da upotpune naše živote, a ne da čine naš život. Zato ni ne pokušavajte da pronađete nekoga ko će vas „popraviti“, ne ulećite u veze samo iz straha da ćete ostati sami. Ceo život je pred vama, potrebno je pre svega da sreću pronađete u vama samima.
 
10. Da budete uporni
 
Upornost je karakteristika koja bi trebalo da vas krasi. Sada je pravo vreme da je steknete. Ukoliko nešto želite, držite se toga i težite tome cilju, bez obzira na to koliko puta ćete biti odbijeni ili će vam reći da to nije dovoljno dobro. Ako ste spremni i voljni da uložite vreme i rad, rezultati će doći.
 
11. Da budete najbolja verzija sebe
 
To je nešto što morate naučiti i što morate vežbati. Trudite se svakog dana da budete jednostavno najbolja verzija sebe. Pred vama je veliki izazov sada kada ste na fakultetu, postajete ozbiljne odrasle individue koje svakog dana ostavljaju svoj trag u svetu. Bitno je kakav će taj trag biti. Sada ćete naučiti mnogo o sebi, saznaćete pre svega ko ste vi zapravo. Koliko god da mislite da ste napredni i odrasli, budimo realni, do fakulteta vi ste samo još klinci koji ne znaju ništa o sebi. Sada ćete saznati kako izgleda igrati igru odraslih. Naročito ukoliko odlazite od kuće na studije i kada će sve zavisiti od vas samih.
 
 
petak, 05 januar 2018 09:01

Otvoren konkurs za Dositeju

Fond za mlade talente raspisao je Konkurs za stipnediranje najboljih studenata u Republici Srbiji, tj. za dodelu „omiljene“ studentske stipendije – Dositeje. Zašto omiljene? Zato što vam na račun svakog meseca legne 30 000 dinara. Takođe, broj stipendija za studente završnih godina osnovnih studija povećan je sa 850 na 900, a za master studente obezbeđeno je 400 stipendija.   
 
Ovo su uslovi koje kandidati treba da ispunjavaju:
 
– da su državljani Republike Srbije ili da imaju status izbeglice;
 
– da imaju prebivalište u Republici Srbiji, odnosno boravište – za lica koja imaju status izbeglice;
 
– da su u školskoj godini za koju se konkurs raspisuje upisani u završnu godinu osnovnih akademskih studija ili master akademskih studija ili integrisanih akademskih studija fakulteta i univerziteta čiji je osnivač Republika Srbija;
 
– za studente završnih godina osnovnih akademskih studija i integrisanih akademskih studija da im je prosečna ocena najmanje 8,50 u toku prethodnih godina studija, a za studente master akademskih studija da im je prosečna ocena najmanje 8,50 sa osnovnih akademskih studija;
 
– da su položili sve ispite sa svih prethodnih godina studija;
 
– da nisu navršili 25 godina života – za studente osnovnih akademskih studija, odnosno da nisu navršili 27 godina života – za studente master akademskih studija i studente integrisanih akademskih studija
 
Potrebnu dolumentaciju možete naći OVDE.
 
Tako da, ukoliko ste prethodnih godina bili vredni, čistili sve na vreme i pritom „nabacili“ prosek najmanje 8.50, imate fore do 31. januara da konkurišete za ovaj pozamašni džeparac! Srećno!
 
Više od 200 studentskih timova, više od 60 zemalja učesnika, sedam dana za put preko Evrope, i samo jedno sredstvo plaćanja!
Da li si spreman za avanturu svog života, ili da preformulišemo pitanje... Can you make it?
 
GDE?
Čisto da te upozorimo, moraćeš da ostaviš novac, kartice i telefon po strani ako želiš da za sedam dana stigneš do Amsterdama, koristeći samo Red Bull kao sredstvo plaćanja!
 
KO?
Naravno, u svemu tome nećeš biti sam, već sa ljudima kojima najviše veruješ. Okupi tročlani tim prijatelja, svako mora biti redovan student univerziteta stariji od 18 godina.
 
ŠTA?
Polazna tačka je da napravite video snimak dužine od jednog minuta gde ćete objasniti zašto baš vaš tim treba da bude izabran.
 
KAKO?
Snimite ga kako želite i kako možete, telefonom, profesionalnom kamerom, preko Instagram ili Snapchat priče, podelite ga na Youtube ili Vimeo i prijavite se.
Prvo i najvažnije jesu vaša mašta i originalnost, zatim sposobnost da vaš video promovišete na javnom glasanju.
Skupite podršku jer timovi sa najviše glasova iz svake zemlje postaju finalisti. Nakon toga, žiri će izabrati pobednike iz skupa finalista kada se glasanje završi.
 
ŠTA DALJE?
Izabrani timovi će biti prebačeni do jedne od pet startnih tačaka u Evropi, Madrida, Budimpešte, Mančestera, Štokholma ili Rima. Mala napomena, to što si iz Srbije ne znači da ćeš startovati iz najbliže Budimpešte!
Na polaznoj tački ćeš, ako se proslaviš u glasanju žirija, predati novac, kartice i telefone u zamenu za 24 limenke Red Bulla i telefon sa neograničenom razmenom podataka.
U putu kreirate svoj put posećujući kontrolne tačke u gradovima, delite slike i video snimke, uz završavanje što više zadataka sa liste avantura uz podršku na društvenim mrežama.
Tvoj šarm, intuicija i snalažljivost su ključni da 24 limenke iskoristiš kao zamenu za sve što ti je potrebno na putu do Amsterdama - hranu, smeštaj, transport i avanture kako bi ispunio zadatke.
Moraš posetiti najmanje 6 kontrolnih tačaka pre Amsterdama gde ćeš rešiti zadatke koji testiraju duh i telo. Zahtevaće se strategija i kreativnost, nagrada su limenke za dalji put!
 
KOLIKO TI VREMENA TREBA?
Rok za prijave je počeo i traje do 15. februara u ponoć. Imaš dovoljno da smisliš strategiju i ideju oko video snimka od minut koji te može odvesti u avanturu sa drugarima koja će se održati u aprilu 2018.
 
ŠTA SMISLITI?
Bez brige, u narednom periodu čeka te serijal tekstova u kojima ćeš se upoznati sa trikovima i pojedinim sjajnim idejama iz prethodnih godina, koje će ti biti dobre smernice ili ideja za nešto novo ili još luđe.
Imaćeš priliku da se upoznaš i sa iskustvima prethodnih učesnika i avanturama naše dve ekipe koje su prethodne godine imale zadatak da odu u Pariz Bull Can You Make It.Za početak, potrebne su ti dve osobe kojima veruješ i postavi im pitanje - Can you make it? 
 
Sve dodatne informacije možeš pronaći na sajtu Red Bull Can You Make It.
 
Izvor: www.redbull.com
sreda, 22 novembar 2017 22:25

Kako biti produktivan tokom celog dana?

Postoji nekoliko stvari koje možemo kontrolisati u našem životu; nažalost, vreme nije jedno od njih. Međutim, možemo kontrolisati način na koji ga možemo koristiti. Svakako bi trebalo da ga koristimo što produktivnije: većina nas je bila u situaciji u kojoj smo poželeli da dan ima više sati kako bismo završili sve obaveze na vreme.
Skorašnje istraživanje sa Stanforda je pokazalo da takav stav ne pije vodu i naglašavaju da to što ćete nečemu posvetiti više vremena, nije korisno kao što se čini.
 
Istraživanje je pokazalo da produktivnost naglo opada nakon 50 radnih sati nedeljno i da su oni koji rade 70 sati nedeljno samo malo uspešniji, što znači da im dodatnih 20 sati rada nedeljno ne pomažu mnogo. Dakle, problem nije u nedostatku vremena kako bi se sve obaveze završile na vreme, već je u načinu na koji se vreme koje imate na raspolaganju koristi. Razmotrite ovih pet trikova kako biste povećali produktivnost.
 
1. Započnite dan na pravi način
 
Način na koji započinjete jutro, utiče na to kakav će vam biti ceo dan.
 
Probudite se ranije i to vam može pomoći da obavite više stvari tokom dana. Takođe, trebalo bi da započnete dan na pozitivan način. Dok se većina ljudi fokusira na ono što nisu uspeli da završe prethodnog dana, ponovno postavljanje prioriteta i stremljenje ka novim ciljevima je ključ da najbolje iskoristite vreme.
 
Sklonite telefon sa strane i ne odgovarajte na mejlove, već dan započnite sa vežbama, kao što su dizanje tegova i joga. Od dizanja tegova će vam prostrujati krv i pripremiće vas za posao, dok će vam joga pomoći da opustite svoj um.
 
2. Prihvatite metod produktivnosti Ajvija Lija
 
Ova stara strategija za povećanje produktivnosti preporučuje da na kraju svakog radnog dana, zapišete šest najvažnijih zadataka koje morate da završite sutra i to od najvažnijeg ka manje važnom.
 
Cilj nije da završite sve zadatke što pre, već samo da se fokusirate na prvi zadatak. Krenite na sledeći zadatak samo ako ste završili prvi. Ponavljajte ovo sve dok ne završite sa svim zadacima.
 
Džejms Klir, autor i ekspert u polju produktivnosti, objašnjava kako je 1918. godine Ajvi Li, konsultant za produktivnost, savetovao Čarlsa Švaba, tadašnjeg predsednika korporacije Bethlehem Steel - najvećeg brodograditelja i drugog po veličini proizvođača čelika u Americi u to vreme, da primeni taj način rada na njegove zaposlene. Švab je to i uradio, video kako produktivnost raste i dao konsultantu Ajviju Liju ček na 25.000 dolara – što je bila pozamašna suma u to vreme.
 
3. Isprobajte polifazno spavanje
 
Sudeći po istraživanju objavljenom u „Njujork Tajmsu“, nedostatak sna izaziva gubitke veće od 63 milijardi dolara godišnje u Američkim preuzećima. Dok je u našoj prirodi da spavamo samo noću – što za većinu ljudi nije dovoljno – kratkotrajne dnevne dremke, koje se praktikuju u toku popodnevnih sati, a smanjuju vreme potrebno za noćni san, mogu da budu baš ono što vam je potrebno kako bi vam produktivnost bila na visokom nivou tokom celog dana.
 
Polifazno spavanje je trik čiji je cilj da podigne produktivnost tako što će poremetiti normalan san od spojenih sedam ili osam sati (monofazni san). Polifaznim snom spavate samo 30 minuta na svakih šest sati.
 
4. Uvek nosite garderobu veselih boja
 
Naša produktivnost je izgleda povezana sa našim raspoloženjem. Ta izjava deluje očigledno, ali sada postoji i dokaz za to: istraživanje Univerziteta Warwick je dokazalo da srećni radnici rade bolje. Istraživanje je utvrdilo da rad pored raspoloženih ljudi čini zaposlene produktivnijim za 12 odsto.
 
Ako i vi sami težite povećanoj produktivnosti, držite se zaposlenih koji su raspoloženi i srećni i klonite se onih koji teže da stvaraju negativnu atmosferu. Takođe, možete doprineti stepenu produktivnosti drugih na taj način što ćete i sami biti srećni – što je sjajno za sve.
 
5. Pijte kafu
 
Da, svi vi koji volite kafu, brojna istraživanja su pokazala da kafa može da podigne stepen produktivnosti. Džef Biklej, osnivač Gayo Kopi, poznatog brenda kafe, potvrđuje to.
 
„Kafa može da ima veliku ulogu u povećanju stepena produktivnosti”, kaže on. „Tokom celog dana, jedinjenje poznato kao adenozin se stvara, dok se neuroni u mozgu troše. To se završi tako što se osećamo umorno i iscrpljeno, što je rezultat konstantne proizvodnje adenozina. Kafa pomaže da se to ne dešava, tako što imitira adenozinski Al receptor, što pomaže da se proizvodnja adenozina blokira”, rekao je.
 
Izvor: iSerbia
Citat iz naslova ovog teksta je možda najsnažnija poruka koju smo čuli na konferenciji „Future is now“, održanoj u subotu, 18.11. na Ekonomskom fakultetu, u organizaciji EKOF media group. Ovu poruku poslala je Sara Stefanović, master student Fakulteta organozacionih nauka i HR menadžer u kompaniji WinWin.
 
Pored Sare, na prvom panelu o korporativnoj kulturi i talent menadžmentu učestvovale su i HR menadžerke iz kompanija MOL Serbia, Banca Intesa, PwC Serbia i Atlantic Grupa. Govoreći o regrutaciji i selekciji kandidata za posao, podelile su nekoliko saveta za pisanje CV-a i motivacionog pisma, kao i kako se treba ponašati na intervjuu. Evo šta smo naučili:
 
1.„CV treba da bude jednostavan, bez suviše informacija, ne u formi sastava. Najviše volim taksativno navedene stavke. Bitno nam je da znamo i šta kandidat voli, da bismo videli da li se uklapa u korporativnu kulturu“;
 
2.„Kod motivacionog pisma je bitno da bude originalno, to je ono što će vas izdvojiti iz mora kandidata“;
 
3.„Težite ka onome što želite i neko će sigurno prepoznati vaš talenat“;
 
4.„Ne dajte da vas sistem ukalupi, budite svoji“;
 
5.Ne „budžite“ CV veštinama i iskustvom koje nemate, dobar regruter će vas raskrinkati;
 
6.Budite svoji i iskreni.
 
Od Veronike Tasić iz Inicijative Digitalna Srbija naučili smo da probleme treba rešavati „algoritamski“, raščlanjivati na sitne delove i rešavati jedan po jedan. Tek tako ćemo uspeti da sagledamo čitavu sliku i problem rešimo sa najvećom mogućom efikasnošću. Svoje predavanje sumirala je u rečenici: „Padneš, ustaneš pa opet ispočetka“.
 
Poruka jedne gospođe iz publike, za koju će se ispostaviti da je profesorka na Vojnoj akademiji, jeste: „Razmišljaj globalno, radi lokalno“.
 
Posle kratke pauze, održani su i paneli „Veštine uspešnog preduzetnika“ , „Četvrta tehnološka revlocuija- kako IT menja naše živote iz dana u dan“ i „Marketing i korporativne komunikacije u dobu digitalne revolucije“.
 
Naš zaključak je da je konferencija „Future is now“  definitivno događaj koji želite da upišete u svoj kalendar. Naučili smo puno korisnih stvari, atmosfera je bila odlična, predavači stručni. Čestitamo našim kolegama iz EKOF media group i jedva čekamo sledeću godinu!
 

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

 • 1
 • 2
 • 3

OklagijaRS

ClickMan

ArchLAB

OpstinaVrsac

iserbia

Cefix

KulturniCentarVrsac

VAK

edukacija

parakvadvs

VrsacMOJKraj

eVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

TOV

PricajmoOTome