Odštampajte ovu stranicu
nedelja, 03 april 2016 17:27

Visoke cene pripremnih nastava za prijemni na fakultetima

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Pripremna nastava za prijemni na fakultetima košta i do 62.000 dinara. Fakulteti tvrde da se ovo ulaganje isplati jer je prolaznost na prijemnom u proseku 90 odsto. Neki fakulteti organizuju besplatnu pripremnu nastavu, ali je njih nažalost jako malo. Cene pripremnih nastava zavise od fakulteta do fakulteta, kao i od smera koji maturanti žele da upišu.


Tako na primer na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu pripremna nastava iz matematike i fizike košta 36.000 dinara po predmetu, dok za pripreme na beogradskom Ekonomskom fakultetu maturanti treba da izdvoje oko 5.200 dinara. Svi oni koji žele da upišu odsek za socijalnog radnika na Fakultetu političkih nauka, pripremu treba da plate 17.000 dinara. Što se tiče Fakulteta organizacionih nauka, cena kursa iz matematike košta 26.000 dinara. Dobra stvar je to što ove pripreme iz matematike mogu da iskoriste i oni koji žele da upišu Saobraćajni fakultet, Mašinski, Građevisnki, Rudarski...


Najskuplje prolaze oni koji žele da upišu Medicinski fakultet u Beogradu, jer pripremna nastava iz biologije i hemije košta čak 62.000 dinara.
U Novom Sadu su cene nešto niže, pa na primer pripreme iz arhitekture koštaju 20.000 dinara, a postoji mogućnost i pohađanja pojedinačnog časa, koji košta 3.000 dinara. Suprotan primer je Fakultet tehničkih nauka u Čačku, gde profesori već godinama besplatno organizuju pripremnu nastavu za sve zainteresovane.

izvor: politika.rs

Pročitano 2365 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 03 april 2016 17:34