sreda, 15 oktobar 2014 13:57

Saobraćajni fakultet

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Osnovni podaci o fakultetu:

Adresa: Ulica Vojvode Stepe 305,11000 Beograd,Srbija
Telefon: 0113096207
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Sajt: www.sf.bg.ac.rs

Podaci o studijama:
Studijski moduli:
• Zeleznicki saobracaj i transport -35 na budzetu i 4 na samofinansiranju
• Drumski i gradski saobracaj i transport(smer: saobracaj)- 40 na budzetu i 8 na samofinansiranju
• Drumski i gradski saobracaj i transport(smer: transport)- 40 na budzetu i 8 na samofinansiranju
• Drumski i gradski saobracaj i transport(smer: bezbednost drumskog saobracaja)- 40 na budzetu i 8 na samofinansiranju
• Vodni saobracaj i transport- 15 na budzetu i 3 na samofinansiranju
• Vazdusni saobracaj i transport- 15 na budzetu i 3 na samofinansiranju
• Logistika- 40 na budzetu i 8 na samofinansiranju
• Postanski saobracaj i mreze- 40 na budzetu i 8 na samofinansiranju
• Telekomunikacioni saobracaj i mreze- 35 na budzetu i 8 na samofinansiranju
Cena skolarine: 90 000,00 za sve smerove
Prijemni ispit:  Kandidati polazu prijemni ispit samo iz oblasti matematike na osnovu cega se rangiraju na konacnoj rang listi.Uslov je da ostvare najmanje 51 bod zajedno sa bodovima iz skole ,da bi se rangirali na konacnoj rang listi za upis na ovaj fakultet.
Broj studenata: Ukupno 300 budzetskih mesta i 60 samofinansirajucih.

O fakultetu:
Prateći razvoj saobraćajne struke i nauke kao i potrebe privrede za diplomiranim saobraćajnim inženjerima, Saobraćajni fakultet je u proteklih pedeset pet godina jedanaest puta vršio inovaciju nastavnih planova i programa. Svaki od njih odražavao je sve bogatije iskustvo nastavnika i saradnika u nauci i obrazovanju, i koristio povratne informacije od saobraćajnih inženjera iz prakse kao i velikog broja korisnika usluga iz privrede, raznih državnih i društvenih organizacija i ustanova.
Takođe, u ove planove i programe ugrađivana su i iskustva sličnih škola u inostranstvu. Na osnovu ovog rada, Saobraćajni fakultet je matičan za sledeće naučne oblasti u saobraćaju i transportu: planiranje, tehnologija, upravljanje-menadžment, organizacija, projektovanje, eksploatacija, bezbednost, održa-vanje, ekonomija i logistika.
Fakultet kao obrazovno-naučna ustanova u okviru svoje matičnosti obavlja osnovne, specijalističke, magistarske a priprema i doktorske studije, kao i druge oblike stalnog stručnog obrazovanja i usavršavanja, osnovna primenjena i razvojna istraživanja u oblasti saobraćaja i transporta i telekomunikacija.
Na Fakultetu je organizovano šest odseka na kojima se obrazuju diplomirani saobraćajni inženjeri i to: Odsek za železnički saobraćaj, Odsek za drumski i gradski saobraćaj, Odsek za vodni saobraćaj, Odsek za vazdušni saobraćaj, Odsek za logistiku i Odsek za poštanski i telekomunikacioni saobraćaj sa dva smera: poštanski i telekomunikacioni saobraćaj.
Nastavno naučna delatnost Fakulteta ostvaruje se u okviru katedri, tj. nastavno-naučnih jedinica koje se osnivaju za više srodnih predmeta i koje objedinjuju rad nastavnika i saradnika iz određene grupe predmeta radi razmatranja i rešavanja nastavno-naučnih i stručnih pitanja.
Na Fakultetu ima 17. katedri. U okviru katedri postoje laboratorije koje se koriste za praktičan rad sa studentima kao i za ostvarivanje programa naučno-istraživačkog rada. Osnovni organ upravljanja radom i razvojem Fakultet je Savet Fakulteta koga čine delegati nastavnika, saradnika i drugih zaposlenih, delegati studenata i predstavnici društveno-političke zajednice - Republike.
Dekan Fakulteta predstavlja i zastupa Fakultet i rukovodi njegovim radom i poslovanjem. Dekanu pomažu u radu pet prodekana: prodekan za osnovne studije, prodekan za materijalno-finansijska pitanja, prodekan za poslediplomske i doktorske studije, prodekan za naučno-istraživački rad i prodekan-student.
Stručna tela Fakulteta nadležna za organizaciju i razvoj nastave, naučno-istraživačkog rada i razvoj naučnih i nastavno-naučnih kadrova su:
1. Nastavno-naučno veće,
2. Izborno veće (nadležno za izbore u nastavno zvanje).
Članovi Nastavno-naučnog veća i Izbornog veća su svi nastavnici i saradnici Fakulteta.
Fakultet ima 215 zaposlenih. Od toga je 146 nastavnika i saradnika (26 redovnih profesora, 27 vanrednih profesora, 13 docenata, 1 viši predavač, 1 predavač, 26 asistenata, 44 asistenta-pripravnika, 3 viša stručna saradnika, 4 stručna saradnika i 1 viši laborant).
Na fakultetu studira 1935 studenata i 191 apsolvent.Prvi student je diplomirao 21. novembra 1953. g. i od tada do danas (31. jula 2005. g.) studije je završilo 4.290 diplomiranih saobraćajnih inženjera, 1051 inženjera saobraćaja, magistriralo je 115, a doktoriralo 86 kandidata.
U biblioteci Saobraćajnog fakulteta od književnog fonda i ostale bibliotečke građe nalazi se: 18.842 knjiga, 364 knjiga - legata, 678 naslova časopisa, 3920 diplomskih radova, 162 magistarska rada i 111 doktorskih disertacija.
Fakultet ima razvijenu izdavačku delatnost. Služba za izdavačku delatnost štampala je do sada 664 udžbenika i skripti čiji su autori nastavnici i saradnici Saobraćajnog fakulteta. Naučno-istraživački rad na Fakultetu organizovan je u okviru Instituta Saobraćajnog fakulteta sa ciljem objedinjavanja naučno-istraži-vačke delatnosti na Fakultetu i realizovanja saradnje Fakulteta sa privrednim i drugim organizacijama kod nas i u svetu. U Institutu su udružene sve katedre Fakulteta. Do jula 2005. godine je u Institutu urađeno 1.035 studija, projekata i ekspertiza iz oblasti saobraćaja i transporta.
Ukazom Predsedništva SFRJ br. 41 od 02. jula 1980., povodom 30 godina postojanja "Za naročite zasluge i uspehe postignute na obrazovanju stručnog i naučnog kadra čime je učinjen značajan doprinos privrednom razvitku ze-mlje" Saobraćajni fakultet je odlikovan Ordenom rada sa crvenom zastavom.
Danas je Saobraćajni fakultet izrastao u snažnu naučnu i obrazovnu instituciju koja svojom nastavnom delatnošću i brojnim naučno-istraživačkim radovima predstavlja najugledniju ustanovu ove vrste u nas. Priznat je i cenjen i van granica naše zemlje. Nastavni kadar kojim sada raspolaže Saobraćajni fakultet, stečeno obrazovanje i naučno iskustvo, izuzetno povoljni uslovi u kojima radi, uspostavljene mnogobrojne veze sa saobraćajnom privrednom i drugim naučnim i obrazovnim centrima u zemlji i inostranstvu, predstavljaju čvrst osnov za dalji uspešan razvoj Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pročitano 4773 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 09 novembar 2014 16:30
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ArchLAB

VrsacPlus

parakvadvs

edukacija

Cefix

ClickMan

OklagijaRS

VrsacMOJKraj

KulturniCentarVrsac

PricajmoOTome

iserbia

OpstinaVrsac

eVrsac

VAK

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu