Ministar prosvete: "Zahtevi SKONUS - a nisu vredni cepanja cipela"

Ministar prosvete: "Zahtevi SKONUS - a nisu vredni cepanja cipela"

Ministar prosvete Srđan Verbić kaže za RTS da su zahtevi SKONUS-a smisleni, ali da nisu vredni "cepanja cipela". Mesec dana nakon izmene Zakona o visokom obrazovanju nije vreme za proteste, ističe Verbić. Dodaje da je podzakonskim aktima moguće na neki način izaći u susret studentima.

Srđan Verbić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Studentska konferencija Univerziteta Srbije nije do sada tražila sastanak sa ministrom, a da je njihove zahteve čuo u medijima.

"Koliko vidim šta se piše, studenti traže smislene stvari, ali kad pogledam spisak – tu je na prvom mestu da imaju šest ispitnih rokova... Svi ovih zahtevi ne opravdavaju 'cepanje cipela' na ulicama", rekao je Verbić.

Ministar je istakao da su studenti uvek dobrodošli i da Ministarstvo prosvete želi da ostvari dijalog sa njima. Ipak, dodaje, zahtevi SKONUS-a ne dolaze u pravi čas.

"Mesec dana posle izmene zakona nije vreme za proteste. Hoćemo prvo da čujemo njihove zahteve, ali zakon je donet i mora da se poštuje", rekao je ministar.

Verbić je, međutim, nagovestio da postoji mogućnost da se podzakonskim aktima na neki način izađe u susret studentima i zamolio ih da budu strpljivi dok se ne donese novi zakon.

"Već smo naglasili i najavili izradu novog zakona koji krajem sledeće godine treba da se nađe u Skupštini", rekao je ministar i istakao da je sadašnji izmenjeni Zakon o visokom obrazovanju pozitivno ocenjen u najnovijem Izveštaju Evropske komisije.

Ministar je rekao da je 2.500 studenata prepoznalo peticiju kao mehanizam kojim će tražiti određene izmene u zakonu i najavio da će se sutra sastati sa njihovim predstavnicima.

Za petak je zakazan sastanak sa predstavnicima SKONUS-a, koji su se, kako kaže Verbić, juče prvi put javili i zatražili razgovor sa ministrom.

"Dobili su prvi mogući termin i biće primljeni u petak. Nikad ranije nisu tražili sastanak sa ministrom prosvete. Tokom leta su slali određene primedbe na predložene izmene zakona, neke su možda uvažene, a svakako nisu tražili sastanak", rekao je Verbić.

Dodao je da ne zna šta će se desiti ukoliko se ne postigne dogovor sa studentima i dodao da prvo mora da se sastane sa njima i čuje njihove zahteve.

 

Izvor: RTS

Pročitano 36838 puta

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OpstinaVrsac

iserbia

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

OklagijaRS

parakvadvs

edukacija

eVrsac

ClickMan

Cefix

VrsacPlus

VAK

VrsacMOJKraj

TOV

KulturniCentarVrsac

ArchLAB