utorak, 03 decembar 2013 00:00

Svečani koncert hora Iuventas, ansambla i orkestra Vila

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prvog decembra 2013. godine je u vršačkom pozorištu koncertom novosadskog Univerzitetskog hora Iuventas i ansambla Vila, uz podršku KUD-a Laza Nančić iz Vršca počeo projekat Mesec solidarnosti. Organizatori projekta su Unija studenata opštine Vršac, Crveni krst Vršac, neformalna organizacija Dobro delo, a prijatelji projekta su portal eVršac, Centar za energetsku efikasnost – CEFIX, AVP Vila, Clickman, Hotel Srbija, Krugher & Brant, Klub Izazov, Fotoklub Vrsac, Kulturni centar Vršac, Pozorište Sterija, Centar Millennium, Moto klub Vršac, KNM BMW Vršac i prodavnica Shark.

Koncert je prva u nizu aktivnosti koja za cilj ima da Vrščani pokažu svoje veliko srce i u skladu sa svojim mogućnostima pomognu da se obnovi Klub ekstremnih sportova "Izazov" koji je nedavno veoma oštećen u požaru.

“Zahvaljujem se svima koji su bili na koncertu i uveličali jučerašnje dešavanje“ – navodi Miloš Višacki, sekretar Unije studenata i član hora Iuventas i dodaje „potrudićemo se da u narednoj godini organizujemo još projekata u saradnji sa drugim horovima i kulturno umetničkim društvima“ zaključio je Miloš i pozvao sugrađane da se priključe narednoj akciji tokom Meseca solidarnosti.

Univerzitetski hor Iuventas postoji već nešto duže od tri godine i sastavljen je od studenata i zaposlenih na novosadskom univerzitetu. Za to vreme kroz hor je prošlo više od 1600 pevača pod dirigentskom palicom naše sugrađanke, profesorke Hermine Guge Sarke. Iuventas se, uprkos kratkom postojanju, može podičiti brojnim nastupima i u zemlji i u inostranstvu, a svoj velikodušni doprinos neretko daju humanitarnim akcijama poput ove. Repertoar Univerzitetskog hora obuhvata duhovnu muziku, srpske narodne pesme i popularne numere na stranim jezicima.
Koncert je otvoren blokom duhovne muzike, što je dalo svečan ton čitavom ovom događaju. Oko 350 prisutnih zdušno je pozdravio Iuventas tokom izvođenja poznatijih numera, poput Let the Sunshine In ili Amurskih valova. Nakon maestralne izvedbe Iuventasa, na scenu je stupio ansambl Vila.
Folklorni ansambl Vila osnovan je 1998. godine pri KUD-u Železničar i program ansambla baziran je na tradiciji Srba i drugih naroda koji na prostoru Srbije žive. Fenomenalno uigrani članovi ovog KUD-a pobrali su simpatije kod odlično raspoložene publike.
Ovom prilikom je premijerno izvedena Mokranjčeva rukovet. Hor i orkestar dobili su ovacije, koje su vidno dirnule dirigentkinju, koja se sa suzama u očima poklonila svojim sugrađanima, prvi put posle više od 30 godina.

Pročitano 4284 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 13 maj 2014 10:40
Jovana Kovačević

We're all just stories in the end, so make it a good one. 

jovana.kovacevic@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

Cefix

edukacija

OklagijaRS

ClickMan

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

PricajmoOTome

VrsacMOJKraj

ArchLAB

eVrsac

VrsacPlus

parakvadvs

iserbia

TOV

KulturniCentarVrsac

VAK