utorak, 24 mart 2015 13:15

Izložba „Pet dama“ u KC Vršac

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Izložba „Pet dama“ autorki Jagode Santrač iz Vršca, Branke Prokić iz Šapca, Jovanke Prokić iz Krupnja, Slavice Janković iz Novog Beograda i Silvane Almažan iz Pančeva biće otvorena utorak 24. marta u 19h u Velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac.


Zajedničko ovim damama je što slikaju starom, gotovo zaboravljenom, tehnikom „enkaustika“. Enkaustika je stara, zaboravljena tehnika slikanja voskom i predmetom koji je izvor toplote. Korištenje voštanih bojica i kućne pegle kao slikarskog pribora savremeni je pristup ovoj tehnici koja u svetu ima sve više poklonika.


Voštane boje su se upotrebljavale u starom Egiptu u Grčkoj i u Rimu a Grci su upotrebljavali vosak ne samo za umetničke slike već su njime impregnirali zidove, skulpture i brodove. Od Grka su ovu tehniku preuzeli Rimljani. Rimske enkaustike su otkrivene u zatrpanim gradovima u Pompeji i Herakleumu u enterijerima njihovih objekata. U srednjovekovnom slikarstvu je ova tehnika bila zaboravljena. Kasnije, kada su vršena arheološka iskopavanja zidnih slika u Pompeji i Rimu i otkrivanja Fajumskih portreta u Egiptu počeo je ponovo da se rađa veliki interes za enkaustiku i to u 18. veku. U savremenom slikarstvu se povećava interes za ovu tehniku i ona se nalazi u centru pažnje mnogih umetnika u svetu zbog svoje stalnosti i kolorita kao i izražajnosti.


 Biće izloženo blizu 160 radova koji će moći da se pogledaju do 31. marta u radno vreme galerije.

Pročitano 4278 puta
Mariana Fodor

mariana.fodor@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

PricajmoOTome

VAK

OklagijaRS

edukacija

ArchLAB

VrsacPlus

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

Cefix

ClickMan

eVrsac

OpstinaVrsac

iserbia

TOV

KulturniCentarVrsac

parakvadvs