ponedeljak, 15 februar 2016 17:10

Dan državnosti

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Danas je Dan državnosti republike Srbije - Sretenje.
Ovaj datum ima veliki kulturni, politički i društveni značaj.  Ovo je i dan sećanja na početak Srpske revolucije. Njime je u Srbiji ukinut feudalizam, a 1804. godine na ovaj dan je Đorđe Petrović Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak u Oračcu, čime počinje borba za oslobođenje od Turaka.
Takođe, na taj dan 1835. godine donet je u Kragujevcu prvi srpski Ustav - Sretenjski Ustav, kojim je u Srbiji ukinut feudalizam. Sastavio ga je Dimitrije Davidović po uzoru na ustave zapadnih zemalja. 
Dan državnosti Srbije obeležavan je sve do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je bio ukinut,  a zatim ponovo uveden 2002.
 
Kao hriščanski praznik, Sretenje Gospodnje slavi se od 554. godine, kada je Bogorodica prvi put uvela Hrista u hram da ga posveti Bogu. Obeležava se 40 dana od Božića, i to je praznik svih Hrišćana.  Važno je otići u crkvu i prisustvovati liturgiji, koja svakako, na ovaj dan, ima najlepši uticaj na čoveka.
 
Postoje razna verovanja u vezi sa Sretenjem. Na primer, veruje se da će devojke na ovaj dan upoznati svog životnog saputnika, pa bi po tome devojke trebale da paze na koga će prvo da naiđu ujutru. Takođe, pale se sveće jer se veruje da  imaju čarobnu moć koja će štititi kuću od grmljavine i drugih nesreća.
 
Pročitano 5092 puta

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

PricajmoOTome

Cefix

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

iserbia

VAK

parakvadvs

OklagijaRS

VrsacPlus

edukacija

ClickMan

ArchLAB

VrsacMOJKraj

TOV

KulturniCentarVrsac

eVrsac