Željana Petrović

Željana Petrović

 “Ja sam Kristina. Imam 34 godine, troje dece i još 2 meseca života. Kao majka troje dece, imam malo vremena za sebe i ne trudim se da ga imam. Kao i većina, smatrala sam da se meni ništa ne može dogoditi i da sam potpuno zdrava. Od poslednjeg porođaja koji je bio pre tri godine nisam išla ginekologu, sve dok nisam morala. Javilo mi se krvarenje i posle menstrualnog ciklusa koje sam potpuno zanemarila, sve dok nije postalo ozbiljno. Borim se sa rakom. Rak grlića materice koji je metastazirao na obližnje organe. Probali smo zračenjem, ali ne ide. Baš je zapeo. Na poslednjem pregledu rekli su mi da imam još samo dva mesaca života. Pomirila sam se sa tim. Koristim sve svoje vreme da još malo budem sa svojom decom uz pomoć lekova koji mi olakšavaju poslednje dane. Teško je. Kad samo pomislim da sam ja kriva za ovo. Samo da sam redovno išla na kontrole, sada bih bezbrižno bila sa svojom decom i gledala ih kako odrastaju, ne čekajući kada ću ih napustiti. Budite brže. Jednim pregledom spasite sebi život!”
 
Koliko puta godišnje žene idu ginekologu? Poslednjih godina žene najčešće oboljevaju od ove opake bolesti, koja ukoliko se ne dijagnostikuje na vreme, može biti smrtonosna. Ta bolest je rak grlića materice.
 
 Rak grlića materice je ekspanzivni (zloćudni) tumorski proces ćelija grlića lociran u donjem delu materice. Najčešći oblik ovog tumora je karcinom. Postoje različite teorije o tome kako ova bolest nastaje, pa se ne može sa sigurnošću potvrditi da je to jedan jedinstveni uzročnik. Istraživanja su dokazala da infekcija nekim tipovima humanog papiloma virusa (HPV) predstavlja visok rizik za nastanak raka grlića. Pored toga, pušači, žene sa oslabljenim imunitetom, one koje su rano započele seksualnu aktivnost, sa brojnim ili promiskuitetnim partnerima, kao i osobe koje vode neuredan način života, spadaju u grupu s povećanim rizikom za pojavu ove bolesti. Najčešće od ove bolesti oboljevaju žene oko 35. godine života. S obzirom na to da je glavni faktor rizika za nastanak karcinoma grlića materice dugotrajna infekcija određenim tipovima Humanog papiloma virusa (HPV), jednom od efikasnih mera prevencije smatra se imunizacija protiv HPV-a.
 
Ono najvažnije je da znate svaka žena može da otkrije bolest na vreme! Često ova bolest u početku ne daje nikakve simptome, a kada se pojave, tada je već kasno. Kod ginekologa ne idu samo trudnice i žene koje imaju problem! Svaka žena bi trebalo da bar dva puta u toku godine ode na redovan pregled. Samo pomislite na to kako odvajanje sat vremena dva puta godišnje može život da vam spasi. Ne treba se stideti niti plašiti odlaska ginekologu, svakako je neprijatno, ali i sasvim normalno. 
 
 Prema statistici SZO, rak grlića materice je drugi tumor u svetu po učestalosti, a po smrtnosti peti. U proseku se u svetu dijagnostikuje kod 16 od 100.000 žena godišnje, a umre 9 od 100.000 godišnje.
Svake godine u Srbiji od raka grlića materice oboli oko 1.250 žena, a umre oko 470. Svakog dana gubimo nečiji život. Ovo je najčešći oblik raka kod nas od koga žene obolevaju i umiru. PAPA test je najbolji način da se ustanove promene na ćelijama grlića koje mogu voditi ka raku i postati rak. Ovaj test skoro uvek, ako se radi jednom godišnje, pokaže promene pre nego što se pretvore u rak. Važno je da pratite sva uputstva koja vam bude davao ginekolog, ako se ustanovi neka promena na grliću materice, da biste sprečili pojavu raka. Sprečimo to, probudimo svest žena i ukažimo jedne drugima koliko je zapravo bitan odlazak ginekologu. 
 
Svakome se može desiti, ali ne mora. Ne budite lenje, idite redovno ginekologu. 
Jer kako narod kaže:  "BOLJE SPREČITI, NEGO LEČITI".
 
četvrtak, 26 oktobar 2017 17:21

Ići kod lekara ne znači biti hipohondar!

Da li i vi mislite da ste veoma zdravi i da ništa ne može da vam se desi? I da li i vi zanemarujete svoje zdravlje? 

U današnje vreme kada od obaveza ne znamo kuda ćemo niko se ne seti kada je vreme otići kod lekara, sem kada prigusti. To naravno nije dobro. Kada odete kod lekara i već shvatite da ste bolesni, tada vam postaje jasno da ste nekim delom sami krivi za to. Ali, čak i kada vam otkriju nešto , bila to neka ozbiljna bolest ili ne, ne očajavajte. Naravno tada mislite, sve najgore. Zato što smo mi ljudi, po naravi veliki pesimisti. Ipak razmislite, kada se razbolite ni ne pomišljate na to da li imate vremena za lekare ili za razne analize, već idete i želite samo da vam bude što bolje. Zapitate li se tada, da li bi ste možda redovnim kontrolama ili posetama lekarima mogli to da sprečite ili ako ne, bar na vreme otpočnete sa terapijama?

Pišem vam ovo, iz ličnog iskustva jer sam i ja bila jedna od onih koja misli da njoj ništa ne može da se desi, ali eto vidite ipak je moglo. Verujem da razmišljate da danas nije normalno trčati stalno po lekarima jer to naše društvo osuđuje i odmah za njih postajete takozvani "hipohondar". Volela bih da ja nisam bila deo tog društva koje je mislilo tako i brinulo o tome šta će drugi reći. Sada idem na redovne kontrole, ali već postoji nešto, što je na vreme moglo biti sprečeno.

Da li je moguće da smo takvi da nam je sve bitnije od zdravlja? Nemojte to raditi sebi, idite redovno kod lekara i budite ponosni na to, jer ste svesni i shvatate šta je to zdravlje. Kada sam otišla kod lekara zbog kijavice, nisam se obazirala na bolove u vratu, naravno jer sam  mislila da je sve to posledica prehlade, pa doktorki to nisam ni spominjala. Kijavica je prestala ali bolovi u vratu su postali sve intenzivniji i leva strana vrata je bila vidno natečena. Shvatila sam da je vreme da se obratim lekarki. Kada sam otišla ona me je poslala na ultrazvuk i tamo su otkrili da imam ciste na štitnoj žlezdi. Verovatno i sami znate da većina nas ima neku cistu ili više njih negde i da su potpuno bezopasne ali ne moraju biti. Štitna žlezda je veoma bitan organ i ona utiče na rad drugih organa. Kada je štitna žlezda u pitanju, može doći do poremećaja vrednosti hormona koje ona luči i da to bude opasno po vaše zdravlje. Ako se na vreme otkrije poremećen rad štitne žlezde, uzimanjem terapije nadomestićete nedostatak ili ukloniti višak hormona određenom terapijom i sve će biti u redu.

Ja sam bila jedna od onih koje su imale sreće, pa je kod mene cela ova situacija bila ispraćena samo naglim gubitkom kilograma. Danas redovno idem na kontrole i kontrolišem rast tih cisti kao i rad same štitne žlezde. Srećna sam što je sve ovako ispalo, ali nije moralo. Nadam se da će vas priča podstaći na to da pazite na sebe, kao i na svoje zdravlje!

četvrtak, 31 avgust 2017 17:12

Pregled dešavanja od 31. do 7. avgusta

Zvanično, odmor je gotov. Ali nećemo se dati u očajavanje, jer naš grad i za vreme školske godine ima mnogo interesantnih dešavanja. Vidimo se!
 
Kultura 
 
Kulturni centar 
 
Četvrtak 31. avgust
 
U  Muzičkom paviljonu, biće igrana predstava za decu „Dileme jednog dečaka” od 19h. 
 
U 19h, u galeriji Doma vojske biće otvorena izložba instalacija Ane Parežanin „Ostrva identiteta"
 
Zabava 
 
Petak 01.
 Back to school vikend u Kwon-u od 22h 
 
Subota 02. 
Subota u Izazovu od 22h
 
četvrtak, 24 avgust 2017 11:04

Pregled dešavanja od 24. do 31. avgusta

Veoma stresan period - septembar je tu, a mi nespremni za njega. Ipak, vredi iskoristiti preostale dane. Opustite se i uživajte sa nama u gradu! 
 
Kultura 
 
Kulturni centar 
 
Četvrtak 24. u 20h 
 
 U Muzičkom paviljonu na gradskom trgu biće održan koncert Muzičkog centra „Zvončići".
 
 
Petak 25. u  20h 
 
 U Muzičkom paviljonu biće izveden magični šou  „Avantura među oblacima“.
U bašti Doma vojske projekcija filma "Gojine utvare" Miloša Formana.
 
 
Subota 26. u 20h 
 
U bašti Doma vojske projekcija filma "Baskijat" Džulijana Šnabela. 
 
Nedelja 28. 
 
U bašti Doma vojske projekcija filma "Serafina" Martina Provoa u 20h.
Od 18h u Muzičkom paviljonu biće igrana predstava za decu „Čari školske avanture“.
 U 19h, u Muzičkom paviljonu promociju dečijeg muzičkog Festivala „Pevajmo srcem“.
 
 
Zabava 
 
Subota 26. 
Klub Izazov: Dj Mihajlo 
Deltix Club: Pop/rock night
Dom omladine: Ritam Nereda
Koliba: Sangria Night with DJ Cookie
Kako se bliži nova školska godina i novi ispitni rokovi, tako nam ostaje sve manje vremena za dobar provod i zabavu. Iskoristite maksimalno ovaj kratak period. Vidimo se!
 
 
Četvrtak 17. avgust u 18:00h
StartIt MeetUp
 
KULTURA
 
Kulturni centar 
 
Četvrtak 17. avgust u 20:00 h 
 
Koncert Muzičkog centra  "Zvončići" u Muzičkom paviljonu. 
 
 
Subota 19. avgust u 21:00h
 
Na letnjoj sceni Doma vojske biće igrana predstava „Ko je ovde idiot?“. 
 
 
Nedelja 20. avgust 
 
Interaktivni šou za decu „Razigrana klovnijada“ od 19h u Muzičkom paviljonu.
 
U galeriji Doma vojske u 20h biće otvorena izložba malog ELKA crteža pod nazivom „Bljuvocvet i druge priče u slici“
 
 
ZABAVA
 
Petak 18. avgust 
 
Klub Izazov: Forest Cinema & Filmoteka Vršac "Purpurna Ruža Kaira".
Klub Izazov: Dj Branislava Bakota 22h 
 
Subota 19. avgust 
 
Dom omladine Vršac:  Street Fest Vršac Edition od 21h
Klub Izazov: Dj Jakov od 21h 
 
Beer Fest u Beogradu od 16. do 20. avgusta 

Ako i dalje niste našli način kako se izboriti sa vrućinom, a niste od onih koji piju koktele na plaži ispod palme... Ne brinite, uvek se može naći nešto što će vas zabaviti. Vidimo se u gradu!

Kultura

Kulturni centar

Sreda 09. avgust u 19:00h

Igrana predstava za decu "Lepotica i maskirani princ" u Muzičkom paviljonu.

Četvrtak 10. avgust u 19:30h

Kulturni centar Vršac u saradnji sa Ruskim domom u Beogradu organizuje izložbu "Ruski dom: juče, danas, sutra" u Domu vojske.


Zabava

Petak 11. avgust 22:00h
Klub Izazov: Noćno penjanje - Dj Mihajlo

Subota 12. avgust 22:00h
Klub Izazov: Party on the hill - Dj Branislav Bakota

Petak i subota 11. i 12. avgust
Rock Village, Banatski Sokolac

 

Da li možete zamisliti staru porodičnu kuću koja se pretvara u nematerijalno blago? Tako nešto zaista postoji.

Po prvi put dana 14.02.2014. otvorena je kapija takve kuće. Salon kod Porte (Zmaj Jovina 16.) dobio je naziv "Tačka susretanja".
Nije lako krenuti ni iz čega i još teže opstati i promovisati kulturu, znanje i nauku, kada naizgled postoji izgubljenost u pojmovanju toga. Na ideju za stvaranje Tačke susretanja došla je profesorka srpskog jezika i književnosti i pisac Marija Vasić Kanački.

Zašto je nazvana baš Tačka susretanja? Tačka susretanja je mesto koje je do sada upriličilo oko 100 događaja: književne večeri, predavanja, tribine, koncerti, performansi, izložbe, humanitarne akcije, i sve to sa dosta posetioca. Ona je mesto gde se događaju čudesni susreti i baš zbog toga je ovo nešto što će vas podsetiti šta znači "kultura".

Ovde možete da upoznate mnoge ljude za koje ste mislili da nikada nećete, i sve to besplatno. Ljudi bez kojih se ne bi mogla zamisliti savremena srpska, pa i regionalna književnost: Marčelo, Jelena Lengold, David Albahari, Vasa Pavković, Aida Bagić i mnogi drugi bili su ovde i susreli se sa nama i Vršcem. Do sada je u rad i organizaciju ove ustanove od 2014. godine uključeno tridesetak volontera i naravno svako je dobrodošao.

Ljudi koji često dolaze ovde govore da ko god dođe i oseti magiju ovog mesta, mora se vratiti opet.

Tačka susretanja je mesto gde se možete skloniti od svakodnevnice i pobeći u svet kulture, znanja i maštovitosti. Ono je mesto gde nestaju granice i razlike. Svi mi možemo promeniti svet ako prvo počnemo sa promenom sebe. Ako vas ovako nešto zanima i želite da budete deo ovoga, Tačka susretanja je pravo mesto za vas.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

KulturniCentarVrsac

parakvadvs

ArchLAB

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacPlus

PricajmoOTome

edukacija

OpstinaVrsac

VAK

VrsacMOJKraj

ClickMan

TOV

iserbia

eVrsac

Cefix