subota, 19 mart 2016 18:14

Podržimo Aleksin zakon!

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Miran protest podrške usvajanju Aleksinog zakona koji organizuju Društvo Srpskih Domaćina Vršac, grupa građana "Dva minuta tišine" i porodica Simić, čiji je sin Vukašin takođe žrtva maloletničkog nasilja, biće organizovano u nedelju, 20. marta u 14:45h na Gradskom Trgu kod Krsta.
 
Zašto baš 20. mart? Na taj dan je, pre 19 godina, rođen Aleksa Janković, dečak koji je zbog maloletničkog nasilja i zlostavljanja, u 14. godini tragično okončao svoj život skočivši sa terase. Pet godina kasnije i dalje ne postoje pravni lekovi koji bi omogućili institucijama da reaguju na vreme, a nasilje među mladima sve više i više raste.
 
Upravo zbog toga je i bitno donošenje Aleksinog zakona, jer on omogućava izmene u krivičnom zakonu pomoću kojih bi se vršnjačko nasilje na vreme sankcionisalo. Naime, osnovna novina je u tome što bi učenici potpisivati ugovor o ponašanju u školi. U slučaju kršenja tog ugovora moguće su dve kazne. Jedna je da učenik u školi koji se oceni kao nasilnik može zaraditi do 30 dana suspenzije iz škole, a druga je više psihološka, usled kršenja samog ugovora. U tom periodu bi mu bila pružana stručna pomoć, od nadležnih institucija. Takođe, predviđa se i mogućnost oduzimanje licence ili trajnog otkaza za profesore i upravu škole koje ne prepoznaju vršnjačko nasilje.
 
"Ovim putem i Unija studenata Vršac apeluje na sugrađane da podrže Aleksin zakon dolaskom na gradski trg sutra u 14:45 i na taj način pomognu da se stane na kraj vršnjackom nasilju koje je, iako javnost toga nije svesna, široko zastupljeno. Budite i Vi deo promene koja će našoj omladini obezbediti odrastanje u sigurnijem svetu", navodi Aleksandra Zarija, predsednica Unije studenata Vršac. 
Pročitano 3365 puta Poslednji put izmenjeno subota, 19 mart 2016 18:22
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OpstinaVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacMOJKraj

ArchLAB

eVrsac

VAK

TOV

PricajmoOTome

Cefix

OklagijaRS

ClickMan

KulturniCentarVrsac

VrsacPlus

edukacija

parakvadvs