subota, 29 novembar 2014 13:44

Knjiški moljci mogu da odahnu

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Ljubitelji štampane knjige, koji već dugo žive u strahu da će sveopšta zastupljenost elektronskih knjiga učiniti da odlazak do najbliže knjižare tokom sledećih godina postane nešto staromodno, mogu da odahnu zahvaljujući rezultatima iz najnovijeg istraživanja koja pokazuju da su se štampane knjige (i sa tvrdim i mekim koricama) bolje prodavale od elektronskih u prvoj polovini 2014. godine.

Prodaja elektronskih knjiga, prema ovom istraživanju, čini samo 23 procenata ukupne prodaje knjiga za prvih 6 meseci 2014. godine, dok knjige sa tvrdim koricama čine 25 procenata, a knjige sa mekim koricama 42 procenata prodaje. Drugim rečima, ne samo da je celokupna prodaja od 67 procenata na tržištu štampanih knjiga prevazišla prodaju elektronskih, nego su se knjige i sa tvrdim i sa mekim koricama pojedinačno više prodavale od elektronskih.

S obzirom na nagli porast prodaje elektronskih knjiga od nastanka Kindla u 2007. godini, a čija se prodaja popela na trocifrene brojeve tokom nekoliko godina, mnogi su očekivali da će izdavačka delatnost štampanih knjiga u bliskoj budućnosti postepeno opadati. U skorije vreme, međutim, prihod od prodaje elektronskih knjiga je konstantan, dok prodaja knjiga sa tvrdim i mekim koricama i dalje s lakoćom preovladava. U 2013. godini prodaja elektronskih knjiga se spustila na jednocifrene brojeve, a novim rezultatima istraživanja pokazalo se da stabilizacija njihove prodaje nije anomalija.

Linkon Mičel iz književnog časopisa iz SAD spekuliše da nas očekuje budućnost u kojoj će štampane pored elektronskih knjiga lako koegzistirati. Ovu nadu su takođe izrazili i članovi izdavačke delatnosti prošle godine uključujući Dejvida Stajnberga iz izdavačke kuće iz SAD, koji komentariše da je zdravo i raznoliko tržište knjiga uz brojne formate, tražnju, marketing kanale u opštem smislu korisno i za čitaoce i za autore i za izdavače.

Pisac Stiven King nedavno je izjavio da on takođe veruje da štampane knjige imaju dugačku i lepu budućnost pred sobom. „Mislim da će knjige postojati još dugo vremena“. King povoljnije gleda na budućnost knjiga nego na budućnost CD-ova i gramofonskih ploča. „Audio-snimci muzike postoje tek, rekao bih, najviše 120 godina. Knjige postoje tri ili četiri veka. Postoji duboko ukorenjena želja, razumevanje i težnja za knjigama koja ne postoji za muzikom.“

Stalna raznolikost u formatima knjiga ne dopada se samo korisnicima koji su svesni da postoji izbor formata. Sve više dokaza, mada još uvek preliminarnih, da se štampane knjige čitaju podrobnije i da se bolje razumeju nego elektronske ide u prilog onima koji se brinu o mogućim negativnim posledicama čitanja elektronskih knjiga. Pobornici podrobnijeg čitanja često upozoravaju na povećanu zastupljenost elektronskih knjiga i na mogućnost da se sposobnost da temeljno čitamo umanji.

Ako se ovakva tendencija prodaje štampanih knjiga nastavi, upozorenja o njihovoj propasti mogu se pokazati preuveličanim.

 

IZVOR: Huffingtonpost

Prevela: Milica Dragićević

FOTO: Guardian

 

Pročitano 4230 puta Poslednji put izmenjeno subota, 29 novembar 2014 13:47
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VAK

iserbia

OpstinaVrsac

eVrsac

KulturniCentarVrsac

Cefix

VrsacPlus

TOV

ArchLAB

PricajmoOTome

edukacija

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacMOJKraj

OklagijaRS

parakvadvs