utorak, 16 decembar 2014 15:47

Paleolit ishrana - hrani se kao pračovek za zdrav i energičan život

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Da li ste znali da među urođenicima, bolesti kao što su dijabetes, kancer, visok krvni pritisak, razne autoimune bolesti i kožne akne nisu bile poznate? Hrani se i ti kao oni – koristi paleo dijetu za zdrav život!
 
Paleo dijeta, koja je slična načinu ishrane naših predaka, pećinskog čoveka, je poznata i popularna na Zapadu već dugo godina. Rezultati prvih istraživanja o ishrani urođenika bila su objavljena pre sto godina kada su kulturni antropolozi počeli istraživati to područje. Kasnije su i nutriciosti počeli pisati o ovoj dijeti. Modernu naučnu pažnju na tu temu skrenuo je Valter Vogtlin koji je pre dvadeset i pet godina izdao knjigu „The Stone Age Diet: Based on In-Depth Studies of Human Ecology and the Diet of Man“.
 
Teorija ove ishrane kaže da čovek već dva miliona godina živi na Zemlji, ali se samo nekoliko hiljada godina hrani žitaricama i mlekom. Pre tog vremena njegova ishrana je bila bazirana na mesu, koje je nabavljao lovom, kao i na voću i povrću što je sakupljao u prirodi. Iz tog razloga, normalno je da čovekov organizam još nije stigao potpuno da se adaptira na nove hranljive materije stvorene agrikulturom iz prostog razloga što za to nije bilo dovoljno vremena u procesu evolucije. Ovaj svoj stav naučnici potvrđuju činjenicama iz više oblasti kao što su evolucionarno lečenje, iskustva urođenika kao i rezultati modernih nezavisnih naučnih istraživanja.
 
Preporučeno je koristiti :
 
* meso i mast, naročito riblje meso (sadrži omega-3 masne kiseline)
 
* jaja
 
* voće i povrće, osim mahunarki
 
* gljive
 
* semena biljaka, osim kikirikija
 
* maslinovo i kokosovo ulje
 
 
 
Dok je zabranjeno korišćenje :
 
* žitarica zbog sadržaja glutena
 
* krompira i mahunarki uključujući i soju
 
* mleka i mlečnih proizvoda, osim sira
 
* svih brzo resorptivnih ugljenih hidrata kao što su obični šećer, fruktoza, pirinač, kukuruz
 
* hidrirana biljna ulja jer se tokom procesa hidriranja njihov sastav izmeni
 
Vitamini
 
Paleo dijeta savetuje redovno uzimanje multivitaminskih preparata jer se u zadnjim decenijama vitaminska vrednost hrane značajno smanjila. Uzimanje Omega 3 kapsule je isto jako korisno jer je to esencijalna masna kiselina koja ima značajan uticaj na rad mozga, a naše telo ne može da ga proizvodi znači, moramo ga uneti kroz ishranu. Tokom zime, isto je preporučeno i korišćenje suplementa vitamina D.
 
Sport
 
Čovek je kroz svoju istoriju, sve do današnjih dana, živeo život koji je bio ispunjen fizičkim naporima i aktivnostima. Urođenici koji žive u tesnoj vezi sa prirodom i dan danas prepešače više kilometara na dan. To im obezbeđuje dobru fizičku kondiciju i zdravlje. Današnji čovek koji živi u urbanoj sredini obično se mnogo manje kreće i ne zadovoljava potrebe svoga tela u tom pogledu. Iz tog razloga, bavljenje sportom je svakome toplo preporučeno.
 
Kao autorka ovog teksta, i sama vam mogu reći da već pet godina primenjujem paleolit ishranu. Moje iskustvo je veoma pozitivno.
 
Studirala sam u Budimpešti kad sam prvi put čula o paleo dijeti. To je brzo postalo popularno i zato sam lako mogla čitati o toj temi. Logika ove dijete odmah mi je bila simpatična. Kad sam počela da menjam svoju ishranu  u pravcu paleo dijete, odmah sam osetila poboljšano varenje, a i akne sa lica su mi nestale. Postepeno sam postala sve energičnija, a veliki dobitak je bio i to da nisam trebala više da brojim kalorije da bih sprečila dobitak na težini.
 
U početku mi je predstavljao problem šta da jedem kada sam van svoje kuće, pa sam se navikla da spremim užinu i da kuvam unapred. Meni je promena načina ishrane uspela i svakoga ohrabrujem da isproba ovu dijetu. U početku možda je potrebno malo vremena da se navikne na novi režim ishrane, ali sam sigurna da će vam se svideti rezultat.
 
Preuzeto sa: portalmladi.com
Pročitano 3364 puta
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

KulturniCentarVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

ClickMan

OpstinaVrsac

TOV

edukacija

VrsacPlus

VrsacMOJKraj

VAK

OklagijaRS

PricajmoOTome

iserbia

parakvadvs

eVrsac

Cefix