Odštampajte ovu stranicu
nedelja, 18 januar 2015 14:50

Po njima su blizanci dobili naziv "sijamski"!

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Na današnji dan 1874. godine umrla su braća Čang i Eng, blizanci srasli levom, odnosno desnom stranom grudnog koša. Rođeni su u Sijamu (Tajland) i od njih potiče naziv sijamski blizanci.
 
Čang i Eng Bunker su sijamski blizanci rođeni na Tajlandu (tada Sijam – po njima je ovaj fenomen i dobio ime), bili su spojeni u sternumu, malim delom hrskavice. Njihove jetre su takođe bile spojene, ali su radile odvojeno. U današnje vreme bi ih bez problema razdvojili, ali to u 19. veku nije bilo moguće.
 
Njih dvojica dobili su američko državljanstvo i postali su cenjeni članovi zajednice. Posedovali su i plantažu s robovima. Takođe, bili su i svetska atrakcija i proživeli 63 godine materijalno osigurani zaradom od nastupa u cirkusima.
 
Aprila 1843. godine Čang je oženio Adelejd Jejts, dok je njegov brat oženio njenu sestru Seli. Živeli su u dva različita domaćinstva zapadno od Maunt Ejra (Severna Karolina), a blizanci bi provodili po tri dana u jednoj porodici. Čang i Adelejd imali su desetoro dece, a Eng i Seli čak dvanaestoro!
 
Umrli su istog dana 1874. godine.
 
Preuzeto sa: www.prva.rs
 
Pročitano 3335 puta
Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org