petak, 20 februar 2015 07:56

Mladi lekari odlaze u Evropu da rade kao tehničari i negovatelji

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Mladi sa diplomom medicinskog fakulteta sve češće odlaze da rade u evropskim bolnicama i banjama kao negovatelji.

Iako imaju završen medicinski fakultet, mladi doktori na posao ne mogu da čekaju, pa odlaze u Nemačku i skandinavske zemlje da rade kao negovatelji. Kako kaže Aleksandra Ber Božić, direktorka Srednje medicinske škole „7. april“, nedeljno po četiri osobe traže ispis programa za negovatelje. Među njima su i lekari.

- Direktnu prekvalifikaciju sa zvanja doktora na zvanje medicinske sestre ne možemo da uradimo. Dolaze nam i oni koji su završili gimnaziju i traže da se prekvalifikuju u zvanje medicinskih tehničara - kaže Ber Božić.

Lekar Miloš Marić uskoro odlazi u Nemačku da radi kao medicinski tehničar. Kaže da se posao može dobiti u svim većim bolnicama.

- Ne znam dovoljno nemački jezik. Za doktora mi treba B2 nivo, a tehničari mogu da rade i sa A2 nivoom. Tamo ću raditi i učiti jezik, a onda ću pokušati da ću se prebacim da radim kao lekar - kaže Marić.

U oglasima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje sa završenom srednjom medicinskom nudi se stalni radni odnos i početna plata od 1.900 evra, posle nostrifikacije 2.300 evra.
Dr Nedeljko Marković je u norveškom Stavangeru radio kao medicinski tehničar. Sada specijalizuje pedijatriju i radi posao za koji se školovao u Novom Sadu.

-Dobio sam odmah smeštaj i platu od 4.000 evra. Kada se odbiju porezi, ostane vam nešto manje od tri. To me je privuklo da radim sa srednjom školom - kaže Marković.

 

Plaćamo studente,gubimo lekare

Za jednog studenta medicine na budžetu država godišnje plati od 380.000 do 630.000 dinara. Većina ne dobije posao u Srbiji i mladi lekari odlaze da rade u nekim bogatim zemljama Evrope.

 

Autor: Blic

Pročitano 3850 puta
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

parakvadvs

PricajmoOTome

eVrsac

VAK

iserbia

TOV

ClickMan

ArchLAB

VrsacMOJKraj

KulturniCentarVrsac

VrsacPlus

Cefix

OpstinaVrsac

OklagijaRS

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu