četvrtak, 19 novembar 2015 18:01

Open Data Hackathon — Kreirajte tehnička rešenja za upotrebu prvih otvorenih podataka u Srbiji

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Open Data Hakaton namenjen je mladim ljudima koji žele da na inovativan način doprinesu napretku lokalne zajednice. Programeri, aktivisti i dizajneri imaće 48 sati da kroz mnogo kreativnog i zabavnog rada, naprave prva rešenja koja će koristiti građani.
Sledećeg meseca, od 4. do 6. decembra organizuje se hakaton posvećen javno dostupnim podacima, koje su pojedine institucije u Srbiji otvorile i dale povod za kreiranje tehničkih rešenja koja će povezivati ove podatke.
 
Tokom 48 sati hakatona kreiraće se 10 rešenja koja će biti dostupna građanima, organizacijama i novinarima za upotrebu i pretragu, te samim tim pružiti kvalitetnije javne usluge, omogućiti bolju komunikaciju građana sa državom i doprineti transparentnosti rada javne uprave. Ovi projekti će ujedno i upotpuniti aktivističke projekte, ponuditi rešenja lokalnih problema i podstaći pozitivne promene u našem društvu.
 
Otvoreni podaci (open data) su digitalni podaci besplatno dostupni na internetu, koje svako moze koristiti i dalje objavljivati u bilo koje svrhe, i koji su u formatu pogodnom za dalju kompjutersku obradu i analizu.
 
Open Data Hakaton realizuje SEE ICT u saradnji sa UNDP Srbija i održaće se u novom centralnom prostoru domaće IT zajednice, Startit Centru. Poziv za prijavu je otvoren do četvrtka, 19. novembra u ponoć.
 
Pre samog hackathona, biće održana uvodna radionica u četvrtak, 26. novembra u 18h u Beogradu (Startit Centar). Ovo će biti prilika da se učesnici upoznaju, razmene ideje i oforme timove. Nakon toga će dobiti više informacija o otvorenim podacima, kako bi osmslili početne koncepte svojih rešenja.
 
Učesnicima na hackathonu će pomagati mentori koji imaju relevantno iskustvo u primeni otvorenih podataka u zemljama koje su primenile ovakvu praksu. Open Data Hakaton će povezati aktiviste i IT profesionalce iz cele Srbije u zajedničkom poduhvatu smislene upotrebe  otvorenih podataka. Osim vrednog i kreativnog rada, učesnike očekuje i mnogo zabave, energetskih pića i kafa, turnira u igrama, dremki u obezbeđenom smeštaju i drugih aktivnosti.
 
Rešenja koja budu kreirana na ovom hakatonu će biti predstavljena 8. decembra na nacionalnoj konferenciji „Otvoreni podaci za efikasnost, odgovornost i razvoj”  u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, a okupiće predstavnike i predstavnice državne uprave, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija, donatore, kao i aktiviste i aktivistkinje u oblasti otvorenih podataka i informacionih tehnologija. 
 
Pet institucija je omogućilo pristup otvorenim podacima iz različitih oblasti:
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova (depersonalizovani podaci o saobraćajnim nesrećama u Beogradu u kojima se nalazi tip nesreće i geolokacija će biti dostupni i ažurirani na dnevnom nivou)
Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (lekovi za ljude, lekovi za životinje, medicinska sredstva)
Ministarstvo unutrašnjih poslova (depersonalizovani podaci o saobraćajnim nesrećama u Beogradu u kojima se nalazi tip nesreće i geolokacija će biti dostupni i ažurirani na dnevnom nivou)
Uprava za javne nabavke (informacije o javnim nabavkama)
Agencija za zaštitu životne sredine (istorijski podaci o kvalitetu vazduha i vode, dnevni podaci o koncentraciji polena, registar zagađivača)isti i dizajneri imaće 48 sati da kroz mnogo kreativnog i zabavnog rada, naprave prva rešenja koja će koristiti građani.
 
Učešće u projektu je besplatno i održaće se u novom centralnom prostoru domaće IT zajednice, Startit Centru.  Stručni žiri biraće tri najkreativnija i najefiksnija rešenja, za koja će biti obezbeđene nagrade u vrednosti od 500 evra. 
 
Za učesnike koji žive van Beograda pokriveni su troškovi prevoza i smeštaja. Više informacija i prijavni formular možete pronaći na zvaničnom sajtu.
 
Preuzeto sa: http://startit.rs/
Pročitano 3175 puta Poslednji put izmenjeno petak, 20 novembar 2015 20:10
Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

TOV

VrsacMOJKraj

Cefix

eVrsac

iserbia

VAK

parakvadvs

VrsacPlus

PricajmoOTome

KulturniCentarVrsac

OklagijaRS

edukacija

ClickMan

OpstinaVrsac