četvrtak, 11 januar 2018 14:47

U svetu Kardašijanki, budi Matilda

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(22 glasova)
Imaš pet godina. Tek si naučila da čitaš a već ne ispuštaš knjigu. Odlučila si da kada odrasteš želiš da radiš u knjižari ili biblioteci. Druga deca ne razumeju šta je toliko zanimljivo u čitanju, ali tebe nije briga.
Imaš deset godina. Čitaš sve više. Shvatila si da bi možda ipak više volela da se baviš pisanjem.
Godine prolaze, a broj pročitanih knjiga se povećava. Ko zna koliko si ih do sada pročitala i ne nameravaš da staneš. Koeljo te tera na razmišljanje, a voliš i Preverovu poeziju. Ljudima poklanjaš knjige za praznike, a kada bi postojao parfem sa mirisom nove knjige, to bi bio tvoj izbor. Drugi oko tebe ne razumeju zašto ti je toliko bitno da ti knjige na polici budu poređane savršeno. Jedina sniženja koja pratiš su ona u knjižarama. Ljudi te pitaju kako ti nije žao da daješ više novca za knjige nego za bilo šta drugo, a ti se samo zadovoljno smeškaš. Uvek nosiš knjigu sa sobom, jer ko zna kada će se ukazati prilika za čitanje. Čitaš svuda. U kafiću, dok hodaš ulicom, u vozu.
Svakodnevno radiš na sebi. Učiš nove stvari. Toliko toga te zanima. Toliko toga želiš da uradiš i vidiš. Već odavno znaš da je ono što je unutra važnije od onoga što je spolja. Ono najlepše u čoveku ne možeš videti, već osetiti. Ne dozvoljavaš sebi da budeš zaluđena društvenim mrežama. Znaš da tvoja ljubav prema književnosti može samo pozitivno da utiče na tvoju budućnost. Svakodnvno bogatiš svoj rečnik i tvoja duša ne prestaje da raste.
Sada već imaš 17. Još uvek čitaš. Još uvek se stalno vraćaš "Malom princu".I dalje nisi odustala od toga da praviš spisak knjiga koje želiš da pročitaš. Mrziš kada te neko pita koja ti je omiljena knjiga. Kako od toliko pročitanih knjiga izdvojiti samo jednu?  Želiš da budeš pisac, ali bilo koji posao na kom si okružena knjigama bi te činio srećnom. Da li si ponosna na to što si u svetu Kardašijanki uspela da ostaneš Matilda?
 
Tekst napisala Dunja Marić.
Fotografija: Dajana Mitrov
Pročitano 2864 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 11 januar 2018 14:52

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ArchLAB

VrsacMOJKraj

Cefix

eVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

OpstinaVrsac

edukacija

TOV

VAK

VrsacPlus

parakvadvs

KulturniCentarVrsac

iserbia

OklagijaRS

PricajmoOTome