subota, 11 april 2015 18:42

Stefan Mihajlovski - Životna farba

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Samo zato što je nešto običaj i tradicija ne mora da znači da je ispravno. Agnostik sam, ali poštujem praznike, i volim ih jer u njima vidim mogućnost za porodično okupljanje. Ostali dani u godini za tako nešto jednostavno nisu stvoreni. Dok mi u svađi dve komšinice o pravilnom farbanju jaja kroz glavu prolazi sa koliko smo boja premazani, slušam o nepoštovanju vere. Kaže jedna gospođa koju dobro poznajem da moramo da postimo da bi očistili dušu. Neka mi prvo kaže definiciju duše. A posle toga, ne verujem da treba da čeka ponoć da bi se ’’dobro’’ najela. Žao mi je što se mnogi samo zovu vernicima.
 
Jako smo čudan narod. Pre svega smo toliko pametni da tačno znamo gde ko greši. Dane velikih praznika volim da zovem ’’vera po potrebi’’. Tog dana Bog ne voli da psujemo, tog dana treba da postimo, tog dana ne treba da se svađamo... a za sve ostale dane Bog je pustio da od sveta pravimo cirkus, da prosipamo mržnju na svakom koraku, budemo nasilni i pravimo se da smo i dalje vernici. Pročitajte ovo nekoliko puta i priznajte sebi poražavajuće činjenice. Verujem da ste se prekrstili i ne vidite izlaz.
 
Propadanje društva, u svakom smislu te reči, dovodi nas do toga da lažemo sami sebe, a tačka žarišta je da ni sami više ne znamo ko smo. Nije bitno da li si vernik ili ateista, Srbin ili pripadnik druge nacionalnosti... Boja tvoje kože nije bitna, kolica u kojima se sporo krećeš mogu da naprave veći korak u čovečanstvu nego što to može bilo koji čovek bez hendikepa. Predrasude su strašna stvar i treba da ih se oslobodimo što pre.
 
U životu sam uvek razmišljao pozitivno. Ipak, imao sam svest o realnom svetu. Znao sam da nije sve onako kako bih želeo da bude. U svakome od nas postoji nešto dobro i to treba prepoznati. Širenje ljubavi, mira i tolerancije je divna stvar. Čovek koji humano postupa, ne može biti prazan. Svaki trenutak da nekoga zagrlite ili mu uputite lepu reč je pravi trenutak. I ukoliko budete potpuno iskreni, uživaćete u životu. U jedno budite sigurni, bilo da ste vernik ili potpuni ateista... onaj u koga verujete znaće to da ceni.
 
Stefan Mihajlovski
 
Pročitano 4881 puta Poslednji put izmenjeno subota, 11 april 2015 18:45
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OpstinaVrsac

TOV

KulturniCentarVrsac

ArchLAB

OklagijaRS

edukacija

VAK

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacPlus

eVrsac

iserbia

Cefix

ClickMan

parakvadvs

PricajmoOTome