Odštampajte ovu stranicu
utorak, 24 oktobar 2017 19:31

Kumulativni budžet i kako do njega?

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Oktobar. U studentskim očima to je mesec beskonačno dugog čekanja u redu i hvatanja poslednjeg voza za (kumulativni) budžet.
 
Šta je to kumulativ?
Kada za nešto kažemo da je kumulativno, to znači da je ono nagomilano ili zbirno. Tako je i sa kumulativnim budžetom. On se računa za buduće studente treće i četvrte godine i odnosi se na zbir sakupljenih ESPB bodova u prethodnim godinama.
 
Primer: Prvu godinu ste ''očistili'' i sakupili 60 ESPB. Da biste upisali treću godinu na budžetu, potrebno vam je ukupno 96 ESPB. Kumulativ vam omogućuje da u drugoj godini sakupite samo 36 bodova da biste upali na budžet.
 
96(minimum potrebnih za upis treće godine na budžetu) - 60(prethodno ostvarenih) = 36(potrebnih)
Jednostavno, zar ne?
 
Ipak, nesreća u sreći jeste što ne odobrava svaki fakultet kumulativni budžet i što se o njemu pokreće tema tek u oktobru. Iz tog razloga se nemojte oslanjati na njega i dobro se raspitajte na studentskoj službi ili kod studentskih organizacija vaših fakulteta da li postoji mogućnost kumulativa.Nemojte se razočarati ako do kraja junskog roka ne sakupite dovoljno bodova za budžet, ali u tom slučaju poslušajte savet Sretena Ćiće Srećkovića!
Pročitano 4987 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 26 oktobar 2017 20:31