Odštampajte ovu stranicu
četvrtak, 27 novembar 2014 13:36

Najatraktivnije države za studiranje

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Studiranje u inostranstvu postaje sve popularnije za studente dok prednosti koje nude pojedine zemlje olakšavaju studentima donošenje konačne odluke. Koliko su pojedine zemlje privlačne za studente pokazalo je istraživanje StudyPortala koje je uključilo oko 7 hiljada studenata koji su iznosili komentare o svojim iskustvima studiranja u inostranstvu.
 
Od svih evropskih zemalja skandinavske zemlje osvojile su najviše simpatija stranih studenata u 2014. godini. Najbolja zemlja za studiranje prema glasovima studenata jeste Finska (saznajte više o finskom obrazovnom sistemu). Uprkos nezadovoljstvu klimatskim uslovima, Finska je ocenjena kao najprivlačnija zemlja za inostrane studente. Skandinavske zemlje dobile su najveće ocene na polju akademskih performansi, dok su mediteranske zemlje kao što su Francuska, Španija i Italija ponele titulu savršenih denstinacija za sticanje životnih iskustava. Poredeći dobijene rezultate, mediteranske zemlje još uvek moraju da se posvete unapređenju studija kako bi sustigle opšte popularne skandinavske zemlje koje su na tom polju pobrale sve glasove. Prema izveštaju, mediteranske zemlje osvajaju studente sjajnim turističkim lokacijama, savršeno privlačnom klimom i ispunjenim studentskim životom, dok su studije osvojile nešto lošije ocene. same studije predstavljaju slabu tačku ovih zemalja.
 
Sa prosekom zadovoljstva od 9.2 Finska se nalazi ispred Švedske i Danske koje dele drugo mesto sa prosekom od 9.1. Kvalitet studija, društveni život i zadovoljstvo univerzitetskim programima bile su glavne prednosti koje međunarodni studenti cene u Finskoj. Švedska je prema navedenim istraživanjima privlačila studente savršenim društvenim životom.
 
Francuska je na ovoj listi zauzela poslednje mesto sa ocenom od 8.3. Kulturna ponuda, društveni život i atmosvera su predonsti Francuske za međunarodne studente, dok su usluge fakulteta same akademske studije i biroktatija slaba strana studentskog života ove zemlje.
 
Trideset univerziteta ocenjeno je najvećom ocenom 9.5 i više, 88 univerziteta dobilo je visoke ocene (9-10), dok je 92 univerziteta dobilo dobre ocene (8 od 10).
 
Postoji izvesna razlika između prioriteta studenata koji idu na razmene i studenata koji provode celokupne studije na inostranim univetrzitetima. Studenti koji su učesnici programa razmene više poklanaju pažnju društvenom životu shodno dužini boravka koja nije duža od dva semestra, dok studenti koji su na celokupnim studijama poklanjaju više pažnje samom kvalitetu studija.
 
Tačan broj stranih studenata koji studiraju u Srbiji je nepoznat. Strani studenti u Srbiju dolaze na osnovu sporazuma koji imaju pojedini univerziteti koji, pak, nemaju obavezu obaveštavanja Ministarstva o njihovom broju. Glavni problem većine naših fakulteta jeste nemogućnost pohađanja studija na engleskom jeziku, a nepreduzimanje značajnih koraka u rešavanju tog problema pokazuje njihovu nemogućnost da privuku strane studente.
 
Preuzeto sa: studentskizivot.com
Pročitano 2758 puta
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.