petak, 21 avgust 2015 12:14

Studenti iz Crne Gore - stranci ili ne?

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Onlajn peticiju kojom se traži da se studentima iz Crne Gore ukine mogućnost da studiraju o trošku države Srbije, do sada je potpisalo oko 15.000 ljudi.
 
Cilj peticije je da se traži ukidanje ovakvih povlastica za studente iz Crne Gore i da njihov status bude kao i drugih stranih državljana na fakultetima u Srbiji. Za sada su oni u potpunosti izjednačeni sa studentima iz Srbije, pa tako imaju pravo da studiraju na budžetu, da se hrane u menzi i žive u studentskim domovima.
 
Pravo na finansiranje studija iz budžeta države u Srbiji mogu da imaju samo studenti čiji roditelji plaćaju porez u Srbiji, kao i oni koji su srednju školu završili u Srbiji ili na srpskom jeziku, što je slučaj sa studentima koji dolaze iz Republike Srpske da studiraju u Srbiji.
 
Za studente koji srednju školu nisu pohađali na srpskom jeziku, po pravilu, namenjeni su testovi srpskog jezika koje moraju polagati, kako bi potvrdili znanje jezika na kom žele da studiraju. Osim toga, da bi polagali test znanja srpskog kao službenog jezika u državi, potrebno je i da pre toga pohađaju kurs.
 
Studiranje na budžetu u Srbiji imaju svi studenti koji predstavljaju srpsku nacionalnu manjinu u bilo kojoj državi. Za sada u Srbiji studira oko 2.000 studenata koji su deo srpske nacionalne manjine u drugim državama, a od tog broja 500 njih dolazi iz Crne Gore.
 
U peticiji se navodi sledeće:
 
“Jedno je da se Srbija ponaša kao matica prema Srbima koji ne žive u Srbiji, a drugo je da se zajednička sredstva rasipaju na one koji se dobrovoljno izjašnjavaju, ne samo kao strani državljani, već i kao pripadnici druge nacionalnosti. Kome smo onda matica?”
 
Izvor: fakulteti.edukacija.rs
Pročitano 2906 puta
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

KulturniCentarVrsac

iserbia

OklagijaRS

parakvadvs

VrsacPlus

ClickMan

OpstinaVrsac

TOV

ArchLAB

edukacija

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacMOJKraj

VAK

eVrsac

PricajmoOTome