ponedeljak, 17 avgust 2015 15:41

Jakov Jaša Tomić

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Prošli put smo Vam predstavili Lazu Nančića, a ovog puta ćemo Vas upoznati sa njegovim prijateljem iz detinjstva, kolegom i političkim istomišljenikom sa kojim je osnovao grupu Vršačkih socijalista - Jakovom Jašom Tomićem.
 
Jaša Tomić je rođen 23. oktobra 1856. u Vršcu, u Dvorskoj ulici br. 23 u uglednoj trgovačkoj porodici. Već tokom osnovne škole pokazao se kao veoma bistar dečak lepih manira, koji je odlično recitovao, glumio i pisao pesme. Nakon osnovne škole upisuje temišvarsku gimnaziju, gde pohađa šest razreda, a poslednja dva razreda pohađao je u Kečkemetu.
 
Tokom gimnazije se ozbiljnije posvećuje književnom radu.  Tako je 1873. sa svojim drugom Kostom Formaćem napisao svoju prvu dramu „Đavolski poslovi“, koju je prilikom svog gostovanja u Vršcu izvelo Srpsko narodno pozorište, beleži Dušan Belča.
 
 U gimnaziji počinje da se bavi politikom i, kao i njegov drug Laza Nančić, prihvata ideje socijalizma, veličajući lik i delo Svetozara Markovića. Kao veliki patriota odlazi u Srpsko-Turski rat 1875. Iako je bio veliki poštovalac Marksa i Engelsa, tokom rata se razočarava u socijalističke vođe, kao i čitavu nemačku socijaldemokratiju, jer su bili na strani Turske. To ga navodi da se približi idejama građanskog radikalizma i Svetozaru Miletiću, pogotovo kada se oženio njegovom ćerkom Milicom. Tada je postao i urednik radikalskog lista „Zastava“ , najmoćnijeg lista Srba u Austrougarskoj. 
 
Ubrzo dolazi do sukoba radikalske „Zastave“, koju vodi Jaša, i liberalnog „Branika“, koji vodi Miša Dimitrijević. Sukob prelazi u ličnu sferu kada Dimitrijević počinje da vređa Milicu Tomić. Jaša, braneći čast svoje supruge, na železničkoj stanici u Novom Sadu nožem ubija Dimitrijevića. Posle potresnog suđenja, osuđen je na 6 godina zatvora, koje je odslužio od 1891. do 1896. u Vacu, tamnici za političke zatvorenike.
 
Po odsluženju kazne vraća se u politički život, staje na čelo Radikalske stranke, piše, drži govore i praktično postaje vođa Srba u Austrougarskoj. Nakon Prvog svetskog rata predsedava Velikom narodnom skupštinom u Novom Sadu i utiče na prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini SHS.  Nakon toga se povlači iz politike. 
 
Jaša Tomić se, pored političkog rada, bavio i književnošću. Kako navodi Dušan Belča, njegovo celokupno delo nikad nije sakupljeno, ali se pretpostavlja da broji preko 10 000 stranica. Pisao je pesme, pripovetke, drame, romane, istorijske rasprave, političke članke, pamflete, satire, feminističke spise i gotovo sve publicističke forme. 
 
Umro je 22.oktobra 1922. u Novom Sadu. Danas jedno selo u opštini Sečanj nosi njegovo ime.
 
Pročitano 4672 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 17 avgust 2015 15:46
Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VAK

iserbia

VrsacPlus

PricajmoOTome

edukacija

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

OpstinaVrsac

Cefix

ClickMan

TOV

KulturniCentarVrsac

OklagijaRS

ArchLAB

VrsacMOJKraj

eVrsac