sreda, 10 decembar 2014 20:00

Studije u Austriji triput jeftinije

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Viktorija Kovtun, magistrantom rodnih studija Univerziteta u Beču, i diplomac Fakulteta političkih nauka u Beogradu, upoređuje za "Vesti" kako izgleda studirati u Srbiji, a kako u ostatku Evrope. Kaže da je u pitanju "nebo i zemlja". Suprotno očekivanju, studije u Beogradu su drastično skuplje, a za dati novac se dobija drastično manje nego u Beču.
 
U Beogradu ste završili osnovne studije na Fakultetu političkih nauka, a u Beču ste isto na državnom univerzitetu. Kako to izgleda? 
- Kao državljanka Ukrajine u Srbiji sam studirala i plaćala studije kao strani državljanin, dok mi je školovanje u Beču prve dve godine bilo besplatno, osim što sam plaćala kurs nemačkog jezika. Tek 2013. uveli su nam školarinu, ali pošto sam državljanka Ukrajine, plaćam polovinu školarine. U Beogradu mi je školarina progresivno povećavana od 1.200 evra na prvoj do 2.000 na trećoj, da bi u četvrtoj bilo 1.000 evra. Ovde plaćam 380 evra godišnje.
 
Koliko se studiranje u Beogardu razliku je od studiranja u Beču? 
- Nebo i zemlja! U Beču je sistem drugačiji. U Beogradu imate određeni broj ispita koje morate u toku godine da polažete, a ovde to nije slučaj. Ovde se semestar upisuje bez uslova da se polaže određen broj ispita. Imaju plan i program, ali ne predstavlja problem ako ga produžite na tri, pet ili šest godina. Što se tiče profesora, ovde su profesori mnogo pristupačniji nego u Beogradu.
 
U kom smislu? 
- Nisu nadmeni. Student može normalno da im priđe, popriča sa njima. U Beogradu sam dolazila u situaciju da ako ih pitam dodatno, u većini slučajeva odgovore: Već sam to predavao, čitajte u knjizi. Na mejlove ili uopšte ne odgovaraju ili jako kasno. Ne mogu da kažem da je sve crno. Na FPN ima jako dobrih profesora, ipak, svi bečki profesori uvek odgovaraju na sva pitanja, a na mejlove istog dana.
 
Školarina je jeftinija, ali koliko su koštale knjige, prijave ispita? 
- Otkad sam upisala fakultet nisam kupila nijednu knjigu jer nema potrebe. Univerzitet u Beču ima razrađenu internet platformu za profesore i studente, posredstvom koje se besplatno prijavljuju ispiti, a na toj platformi možete besplatno preuzeti sva dokumenta koja se u Srbiji debelo plaćaju poput potvrde o položenim ispitima. Profesori sve knjige koje koriste za predavanje ili pošalju mejlom ili stave na tu platformu.
 
Otkud tolika razlika? 
- Ovde država finansira univerzitete, osim toga postoje i fondovi EU. Mislim da je zbog sistema u državi.
 
Preuzeto sa: najstudent.com
Pročitano 2978 puta
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

parakvadvs

VrsacPlus

TOV

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VAK

KulturniCentarVrsac

Cefix

edukacija

iserbia

PricajmoOTome

OklagijaRS

VrsacMOJKraj

eVrsac

OpstinaVrsac

ArchLAB