sreda, 15 oktobar 2014 14:05

Građevinski fakultet u Subotici

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Osnovni podaci o fakultetu:

Adresa: Kozaračka 2a, 24000 Subotica
Telefon: +381 24 554 300
E - mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Sajt: www.gf.uns.ac.rs

Podaci o studijama:
Smerovi:
Građevinarstvo
Prva tri semestra osnovnih studija su zajednička za sve studente, nakon čega se studenti opredeljuju za jedan od ponuđenih studijskih modula, i to:
• KONSTRUCIJE
• HIDROTEHNIKA I VODNO INŽENJERSTVO OKOLINE
• SAOBRAĆAJNICE
• ARHITEKTONSKO INŽENJERSTVO

Cena skolarine (redovne studije): 72.000 dinara
Prijemni ispit: Test iz matematike. Fakultet organizuje pripremni kurs za polaganje prijemnog ispita.
Broj studenata: 144 (120 budžet, 24 samofinansiranje).
Šta sve možeš raditi sa diplomom Građevinskog fakulteta:

Studijski modul "Konstrukcije"
Osnovni cilj ovog studijskog programa je stvaranje inženjera koji će imati solidno opšte akademsko obrazovanje (sociologija, ekonomika, strani jezici, veze građevinarstva i arhitekture i sl.), čvrstu podlogu iz teorijsko-metodoloških oblasti (matematike, fizike, mehanike, računarstva), kao i pouzdana znanja iz naučno- stručnih i stručno-aplikativnih oblasti konstrukcija i materijala, kao i, u nešto manjoj meri, hidrotehnike i vodnog inženjerstva okoline. Studenti treba da steknu teoretske osnove i praktična znanja iz građevinske struke uopšte, a posebno iz oblasti konstrukcija i materijala. Cilj teoretskih osnova je da se studentima omogući jasno razumevanje problema i načina na koje se došlo do različitih inženjerskih postupaka i metoda za rešavanje praktičnih problema. Krajnji cilj je da se obrazuju inženjeri koji će biti:
(a) sposobni da razumeju probleme iz oblasti konstrukcija i materijala;
(b) efikasni u rešavanju praktičnih problema primenom raspoloživih inženjerskih metoda;
(c) u stanju da, tokom svoje inženjerske karijere, prihvate i nove, izmenjene i poboljšane metode.
Znanja koje student stekne završetkom osnovnih akademskih studija dovoljna su za praćenje master akademskih studija na Građevinskom fakultetu Subotica ili sličnih programa na drugim građevinskim fakultetima u zemlji ili inostranstvu. Ova znanja treba da im posluže za uspešno zapošljavanje na jednostavnijim stručnim poslovima u građevinskoj privredi, ili kao uslov za dalje stručno i naučno usavršavanje na master akademskim studijama, čime će im pored ostalog biti omogućeno i dobijanje ovlašćenja (licence) za samostalno delovanje u struci.

Studijski modul "Hidrotehnika i vodno inženjerstvo okoline"
Ciljevi programa su da obezbedi široko opšte obrazovanje iz oblasti građevinskog inženjerstva, kao i specijalizovano inženjersko obrazovanje u oblasti hidrotehnike i vodnog inženjerstva okoline. Program obezbeđuje opšte obrazovanje iz građevinskog inženjerstva kroz niz predmeta iz oblasti matematike, fizike, mehanike, građevinskih materijala, konstrukcija, geomehanike, izvoženja građevinskih radova, saobraćajnica, geodezije, geologije, itd. Obrazovanje u oblasti hidrotehnike i vodnog inženjerstva okoline je obezbeđeno kroz niz baznih i primenjenih predmeta iz podoblasti, kao što su: mehanika fluida, hidraulika, hidrologija, podzemne vode, hidroinformatika, snabdevanje vodom i kanalisanje naselja, hidrotehničke melioracije, hidrotehničke konstrukcije, regulacija reka odnosno rečna hidraulika i morfologija sa zaštitom od poplava, prečišćavanje otpadnih voda, kvalitet voda, itd.

Studijski modul "Saobraćajnice"
Cilj studija je da studenti steknu osnovni nivo stručnog i naučnog znanja iz oblasti projektovanja i izvođenja saobraćajnica. Osim saobraćajnica, studijski program obuhvata i druge aspekte građevinske struke sa naglaskom na projektovanje i izvođenje sledećih građevinskih konstrukcija: manje složenih zemljanih objekata, potpornih zidova i propusta, uređenje terena i slobodnih površina, manje složenih objekata visokogradnje; manje složenih temeljnih konstrukcija objekata visokogradnje; unutrašnjih instalacija, sekundarne mreže i priključaka vodovoda i kanalizacije; izrada projekata konstrukcija jednostavnijih individualnih objekata manje spratnosti i površine. Ova znanja predstavljaju osnov za uspešno zapošljavanje na stručnim poslovima u građevinskoj privredi, a uslov su za dalje stručno i naučno usavršavanje na master akademskim studijama. Završetkom osnovnih akademskih studija stiče se uslov za dobijanje odgovarajućeg ovlašćenja (licence) za samostalno delovanje u struci.

Studijski modul "Arhitektonsko inženjerstvo"
Cilj studija je da studenti steknu osnovni nivo stručnog i naučnog znanja iz oblasti arhitektonskog projektovanja i izvođenja objekata visokogradnje manje spratnosti. Osim objekata visokogradnje, studijski program obuhvata i druge aspekte građevinske struke sa naglaskom na projektovanje i izvođenje sledećih građevinskih konstrukcija: manje složenih temeljnih konstrukcija objekata visokogradnje; unutrašnjih instalacija, sekundarne mreže i priključaka vodovoda i kanalizacije; izrada projekata konstrukcija jednostavnijih individualnih objekata manje spratnosti i površine. Ova znanja predstavljaju osnov za uspešno zapošljavanje na stručnim poslovima u građevinskoj privredi, a uslov su za dalje stručno i naučno usavršavanje na master akademskim studijama. Završetkom osnovnih akademskih studija stiče se uslov za dobijanje odgovarajućeg ovlašćenja (licence) za samostalno delovanje u struci.

O fakultetu:

Visokoškolska ustanova ima utvrđene osnovne zadatke i ciljeve koji su u skladu sa ciljevima visokog obrazovanja, koji su utvrđeni zakonom.
Sposobnost uključivanja u evropske tokove mladih akademskih ljudi i budućih građevinskih inženjera, vodećih u svojoj struci, u velikoj meri zavisi od savladavanja znanja građevinske struke i stranih jezika.
Da bi se zadovoljilo zahtevima Bolonjskog procesa nastava na Građevinskom fakultetu nastava mora da se nastavi i kvalitativno odredi na nov način. To zahteva novu orijentisanost principa, ciljeva, sadržaja, metoda, provere i vrednovanja znanja u odnosu na kvalifikacije u međunarodnom kontekstu.
Ciljevi Građevinskog fakulteta respektuju autonomiju datu Univerzitetima i formulisani su kao okvir koji se mora projektovati na različite predmete u okviru postojećih predmeta na Građevinskom fakultetu prema postojećim smerovima, a time oni ne predstavljaju propis, već više osnovu i pomoć prilikom planiranja nastavnog procesa i studijskih programa.
Kao cilj se postavlja obrazovanje studenata na Građevinskom fakultetu Subotica koje intenzivnije uzima u obzir međunarodne i naučne veze, te se studenti pripremaju na povećanu potrebu za mobilnosti tokom studija i na budućim radnim mestima.
Prilikom planiranja i osmišljavanja studijskih programa i nastave na Građevinskom fakultetu relevantna su znanja i sposobnosti koja se mogu uporediti sa sličnima na međunarodnom tržištu rada.
To su studijski programi i nastava koja je okrenuta praksi i treba ih razumeti interdisciplinarno, jer osposobljavaju studente da budu mobilni širom Evrope, kako bi sakupili praktična i radna iskustva i van svoje lokalne sredine. U prvom planu su sticanje opštih i stručnih znanja građevinske struke i rastuća potreba poznavanja računara i stranih jezika. Ovim se slede pravci Bolonjske deklaracije (do 2010.god.). Principi koji određuju i didaktičko-metodičke i pedagoške osnove nastave ne mogu se posmatrati izolovano i okarakterisani su ciljevima, metodama kao i ocenjivanjem i vrednovanjem znanja.
Sledeći principi se navode kao relevanti, ne uzimajući u obzir njihovu primarnost:
- Sticanje potrebnih kompetencija,
- Razvijanje i podsticanje autonomije u učenju,
- Senzibiliziranje za interkulturalne aspekte,
- Orijentisanost ka studentima i promene koje su nastale uodnosu nastavnik-student,
- Povezanost teorije i prakse,
- Raznolikost metoda i medija..

Pročitano 9243 puta Poslednji put izmenjeno subota, 29 novembar 2014 13:35
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OklagijaRS

VrsacPlus

PricajmoOTome

iserbia

ClickMan

eVrsac

edukacija

OpstinaVrsac

TOV

VrsacMOJKraj

KulturniCentarVrsac

Cefix

ArchLAB

VAK

parakvadvs