sreda, 14 maj 2014 00:00

Rešenje si ti!

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Proteklog vikenda, 10. i 11. maja, u Kulturnom centru, održan je seminar „Rešenje si ti!“. Seminar čija je tema bila kreiranje javnih politika organizovala je Unija studenata, u saradnji sa Grupom za analizu i kreiranje javnih politika (GAJP).  Tokom ovog projekta, dvadesetak mladih Vrščana dobilo je priliku da nauči kako da napiše dobro argumentovan predlog javne politike na nivou lokalne samouprave.

Prvog dana seminara održana su dva predavanja tokom kojih su učesnici saznali šta su javne politike, ko ih kreira i na koji način je moguće uticati na kreatore javnih politika, tako da korist od toga imaju svi građani Vršca. Iako su na početku učesnici oklevali da se uključe u razgovor sa predavačem, nekoliko dobro odabranih video klipova približilo im je pojam javnih politika i od tog momenta na dalje razvila se veoma živa diskusija. Poslednja aktivnost prvog dana bilo je definisanje i selekcija problema koji bi mogli biti rešeni valjanim predlozima javnih politika. Učesnici su u tom delu seminara bili najaktivniji, davali su mnoge predloge i bilo je evidentno da su se pripremili i da su učestvovali u projektu „Rešenje si ti!“ zbog toga što znaju šta treba uraditi da bi se naša opština poboljšala, ali ne znaju na koji način to da izvedu. Predavač je bio Boban Stojanović, saradnik u nastavi na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Nakon prvog dana seminara, učesnici su bili vidno zadovoljni time što su saznali, a koordinatorka projekta, Ana Janošev, izjavila je kako je sve proteklo bolje nego što je bilo očekivano.

„Pre početka seminara bila sam veoma zabrinuta kako će se sve odvijati. Nisam bila sigurna koliko će se učesnici uključivati u rasprave, nii koliko će im se dopasti tematika seminara... Međutim, nakon stidljivog i nesigurnog početka, učesnici su se potpuno opustili, stalno su se javljali i uključivali u predavanja, imali su sjajne ideje i što mi je još draže, na seminar su došli sa idejama o problemima koje žele da reše. Nadam se da su i učesnici zadovoljni koliko i mi iz organizacije, i još više, nadam se da će znanja koja su usvojili tokom seminara i upotrebiti u budućnosti“ - rekla je Ana.

Drugi dan seminara bio je rezervisan za trening koji bi polaznicima seminara omogućio da napišu dobar predlog javne politike. Svaka grupa je odabrala problem koji bi želeli da reše i studiozno su pristupili izradi rešenja koje bi unapredilo sadašnje stanje. Teme su bile: izgradnja azila za pse lutalice, uređenje gradskog parka i izgradnja teretane na otvorenom, ishrana dece u osnovnim školama, poboljšanje kulturnih sadržaja i uređenje gradskog jezera, radno vreme kafića i javni prevoz. Rasprava u vezi sa ovim temama je bila toliko zanimljiva da učesnici nisu primetili da je trajala gotovo sat vremena duže nego što je bilo predviđeno. Predloženo je mnogo zanimljivih i praktičnih ideja za rešavanje svakodnevnih probleme Vrščana, a članovi GAJP-a usmeravali su diskusiju i pomagali učesnicima da dođu do najizvodljivijih rešenja.

Miloš Hrkalović iz GAJP-a smatra da je cilj projekta u potpunosti ostvaren, a prema njegovom mišljenju ovaj seminar pružio je učesnicima praktična znanja koja će im omogućiti da u potpunosti budu osposobljeni da daju svoj doprinos rešavanju problema u Vršcu.

Predsednik Unije studenata Vršac, Borivoje Matić, istakao je da je veoma zadovoljan tokom i rezultatima seminara.

„Učesnici seminara su bili motivisani i pripremljeni za teme o kojima su pričali, a tokom dva dana svi smo stekli nova znanja i iskustva. Sjajno druženje i atmosfera pratili su seminar, identifikovani su i razmatrani veoma konkretni problemi, a Unija će dati punu podršku svakom učesniku u njihovom rešavanju“ - kazao je Matić.

Predstavnica Divac omladinskog fonda (DOF) Vršac, Aleksandra Zarija, takođe je seminar ocenila kao izuzetno uspešan i dodala da je ovaj edukativni projekat dokazao koliko je mali podsticaj potreban mladima da se aktiviraju i urade nešto povodom svoje budućnosti. Prema njenim rečima, broj mladih koji se odazvao i entuzijazam koji se osećao u kancelariji Unije upravo je ono što DOF motiviše da se i ubuduće posveti ovakvim projektima.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti Unije studenata opštine Vršac koja je pokazala da je aktivizam mladih naš najveći potencijal i da u Vršcu postoje mladi koji žele da učestvuju u radu lokalne samouprave i da život učine boljim za sve građane naše opštine.

Projekat je realizovan uz podršku DOF-a, USAID-a, Kulturnog centra Vršac i Instituta za održive zajednice (Institute for Sustainable Communities).

 

 

 

Pročitano 6953 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 22 maj 2014 09:43
Jovana Kovačević

We're all just stories in the end, so make it a good one. 

jovana.kovacevic@studentivrsac.org

Video

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ArchLAB

edukacija

PricajmoOTome

OpstinaVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

eVrsac

VrsacPlus

TOV

ClickMan

parakvadvs

KulturniCentarVrsac

VrsacMOJKraj

iserbia

Cefix

VAK