petak, 05 decembar 2014 17:12

Zeleni aktivista – okrugli sto

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Unija studenata i Evropski omladinski centar (EOC) organizovali su danas u Hotelu Srbija okrugli sto u okviru projekta Zeleni aktivista – mladi za životnu sredinu, sa namerom da se identifikuju problemi životne sredine na lokalnom nivou i osmisle potencijalna rešenja. 

Predavači, Jelena Mihajlović i Marina Jusufi, ističu da je u većini od preko stotinu lokalnih strategija, ekologija navedena kao prioritet, ali u praksi nisu preduzete konkretne akcije. Shodno tome, kako bi se dodatno motivisale nevladine organizacije da učestvuju u rešavanju problema na lokalnom nivou, osmišljena je nagrada „Zeleni pečat“, pored dosadašnje nagrade „Zeleni aktivista“, a obe su promovisane i na drugim okruglim stolovima širom Srbije.

Takođe navode da bi akcenat trebalo staviti na uključivanje mladih u rad nevladinih organizacija, zbog toga što one već poseduju iskustvo u prikupljanju finansijskih sredstava kroz konkurisanje na projektima. Predlažu osnivanje baze podataka koja bi sadržala obaveštenja o svim raspisanim konkursima i dostupnim fondovima, a sve to bi bilo ostvareno uz saradnju sa lokalnim kancelarijama za mlade, koje takođe treba „oživeti“.

Predstavivši svoje projekte i aktivnosti, organizacije Avalon, Stanište, Gea i Cefix su pozvale prisutne mlade da im se pridruže. Deo vremena je bio posvećen formalnim i neformalnim diskusijama o šansama za uključivanje mladih u rešavanje lokalnih problema, s tim što je glavna reč prepuštena srednjoškolcima i studentima.

Okruglom stolu su takođe prisustvovali Julkica Mitrašinović Marković i Dragan Popović.

Unija Studenata je iskoristila ovu priliku kako bi okupila i spojila mlade zainteresovane za ekologiju sa lokalnim ekološkim organizacijama, s namerom da ih podstakne da se zajedno uključe u očuvanje životne sredine. 

Pogledajte slike ovde.

Pročitano 4886 puta Poslednji put izmenjeno petak, 05 decembar 2014 18:35

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ArchLAB

KulturniCentarVrsac

OpstinaVrsac

PricajmoOTome

ClickMan

VAK

iserbia

VrsacMOJKraj

OklagijaRS

parakvadvs

eVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

edukacija

TOV

VrsacPlus