četvrtak, 12 oktobar 2017 09:41

Svi ste pozvani na kafenisanje uz „Panta rei – o promenama“

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Nakon letnje pauze krećemo sa novim ciklusom filokafea i pozivamo vas da u subotu, 14. oktobra učestvujete u filokafeu na temu „Panta rei – o promenama“.
 
"Ne može se dvaput u istu reku zagaziti", reči su antičkog mislioca Heraklita. Promena je konstantna. Ipak, naš utisak je da mnoge stvari u našem životu ipak stoje u mestu. Zbog čega imamo takav utisak? Koje su to promene koje se dešavaju mimo nas, a koje su one koje zavise od nas? Kako se prilagoditi onim spoljašnjim, a stalnim promenama, ali i kako doprineti ličnim promenama?
 
Neka od pitanja o kojima ćemo razgovarati su:
 
• Šta znači pojam promene?
• Šta utiče na našu svest o promenama?
• Šta su individualne, a šta društvene promene?
• Koje promene su objektivne, a koje subjektivne?
• Kako prevazići otpor prema promenama?
• Koji faktori utiču na prihvatanje promena?
• Čemu uopšte promene?
 
Kroz ovaj razgovor vodiće vas svo četvoro vršačkih koordinatora, master filozofi Marija Mitrovanov i Miroslav Milojević, diplomirani sociolog-master Snežana Đenić i diplomirani politikolog i master kandidat sociologije Dragana Radmanović.
 
Vreme i mesto održavanja filokafea „Panta rei – o promenama“: subota, 14. oktobar, 16.00h, Galerijana (Sterijina 26 u Vršcu).
Kotizacija: 500 dinara, što uključuje dve konzumacije po izboru, zakup prostora na tri sata samo za nas, trosatno učešće u filokafeu uz rad stručnih koordinatora i materijal za rad.
Prijave: Zbog evidencije koliko učesnika da očekujemo, molimo vas da svoje učešće blagovremeno prijavite mejlom na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , gde možete i postaviti dodatna pitanja.
 
Zbog čega je filokafe mesto baš za vas?
 
Šta se radi na filokafeima? Pije se omiljeno piće, analizira se tema u maloj grupi, učesnici onoliko koliko žele daju mišljenje, slušaju druga mišljenja, uče se argumentaciji i uče nešto novo od koordinatora. Rezultat: lični zaključci dobijaju objektivan karatker i praktično koriste u životu.
Ko može da učestvuje? Svako, koje god da ste struke, čime god da se bavi, jer je filokafe aktivnost za svakoga. 
Učestalost: Filokafei se održavaju jednom mesečno. Susret traje tri sata (sa pauzama po potrebi), ali bez  osećaja napora zato što je metod filokafea neformalan - ciljano se održava u kafiću, uz piće po želji učesnika, uz onakvo učešće kakvo svakom učesniku pojedinačno prija. 
Uslovi: Ne postoje uslovi za učesnike. Potrebno je samo da imate želju da nešto novo čujete, da osvestite neke svoje intuicije i da dođete do korisnih zaključaka. 
•Dolasci na filokafee nisu obavezujući, već zavise od zainteresovanosti učesnika za temu. 
Kako se određuju teme? Svakog meseca radi se neka nova tema i svako može da predloži temu za naredni mesec. 
Ko vodi filokafee? Filokafe vode stručni koordinatori iz oblasti humanističkih nauka, u zvanju stručnog saradnika pri Srpskom udruženju za filozofsku praksu, gde bar jedan od njih mora da bude filozof. Zadatak koordinatora je da vam omoguće da dođete do izražaja onoliko koliko vam prija, a da izađete sa nekim zaključcima koji će vam koristiti u životu. 
 
Zajednički oblikujemo svoje misli precizno i objektivno i učimo kako da svoje ideje primenjujemo u praksi - to može svako!  
Pročitano 2379 puta Poslednji put izmenjeno petak, 13 oktobar 2017 08:36
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

PricajmoOTome

Cefix

VrsacPlus

parakvadvs

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

edukacija

ClickMan

VAK

OklagijaRS

ArchLAB

TOV

eVrsac

iserbia

VrsacMOJKraj

KulturniCentarVrsac