četvrtak, 07 februar 2019 14:30

Svetionik znanja pobeđuje kišne ponedeljke

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Iako nije kišni ponedeljak kao na početku naše priče, sunčanog četvrtka nastavićemo priču o svetioniku. Čini se kao da je zatvaranje Svetionika znanja učinilo da ovaj četvrtak bude toliko lep i obasjan suncem. Ovo je dan za šolju toplog čaja, gledanje fotografija i prepričavanje doživljaja koji su se desili tako brzo a ostavili ogroman trag.

 

Proteklog vikenda, održalo se zatvaranje Svetionika znanja na Zlatiboru. Kao što sam ranije napomenula , to je projekat Organizacije srpskih studenata u inostranstvu koji uključuje 60 srednjoškolaca iz čak 15 gradova Srbije. Svaki tim imao je priliku da pred svojim drugarima i stručnim žirijem ispriča nešto o svojoj ideji i podeli svoja iskustva.

 

Pitate se odakle sada sve ove ideje,i kako smo to stigli do gotovih projekata?

Svi mi, vredno smo radili protekla dva meseca i iščekivali ponovni susret na Zlatiboru. Svake nedelje nakon otvaranja pomno bi pratili vebinare i odgovarali na pitanja vezana za iste. Ova vrsta edukacije pomogla nam je da otkrijemo nove stvari o projektima, timskom radu, istraživanju, održivosti projekata i kako to da od ideje dođemo do realizacije.

 

Druženje sa članovima drugih timovima takođe se nastavilo i nakon povratka svojim kućama. Iako smo daleko, uspeli smo da održimo kontakt i delimo savete jedni drugima. Bilo je tu i neformalnih razgovora, a neki su imali i tu sreću da drugare sa Svetionika susretnu ponovo i bar na kratko provedu vreme sa njima. Tokom dva meseca rada na projektima održavali smo i sastanke partnerskih timovima, slušali o drugim projektima, davali sugestije i pomagali na razne načine.

 

U Vršcu nije bilo statično. Životi članova našeg tima okrenuli su se naopačke, mnogo vremena uloženo je u projekat na kom smo radili. Sastanci, istraživanja, razgovori i ankete doveli su do konačnog rezultata. Naša tema bila je sport, pa smo se tako odlučili da projektom „Maleni svet sporta“ pomognemo mališanima u našem gradu.

 

„Problem koji postoji u lokalnoj zajednici jeste nedostatak fizičke aktivnosti kod dece. Naš projekat nastoji da odgovori na probleme dece uzrasta od 5 do 10 godina. Jedine organizovane aktivnosti za ovu ciljnu grupu jesu aktivnosti povodom Dečije nedelje, koje se održavaju tokom školske godine. Cilj projekta jeste organizovanje događaja tokom kojeg će se deca baviti sportskim aktivnostima, edukovati o sportu i družiti sa svojim vršnjacima. Ovim projektom želimo da povećamo fizičku aktivnost dece ovog uzrasta i tokom leta, kako bi se razvijali i napredovali kontinuirano tokom cele godine.“

 

Uzbuđenje je raslo iz dana u dan, a naš projekat dobijao je svoju formu i bio sve bolji. Nakon dugog perioda vrednog rada, došao je i dan za poslednje pripreme i polazak na Zlatibor. Iako je putovanje bilo dugo, ne možete zamisliti sve te osmehe na našim licima kada smo se susreli sa ostalim učesnicima. Bili smo srećni što smo ponovo na okupu i što je još jedan sjajan vikend pred nama.

 

Ovog puta bilo je malo više tenzije i napetosti. Od jutra do večeri trajale su prezentacije pred žirijem, članovima koji su dolazili ispred „Erste“ banke, „Delhaize“ grupe i organizacija „Serbia4Youth„ i „Razlivalište“. Za neke od nas bio je to prvi javni nastup, ali potrudili smo se i dali sve od sebe.

 

Neizvesnost je rasla i pred proglašenje pobednika i samo zatvaranje projekta. Tim iz Leskovca zasluženo je osvojio 1. mesto na Svetioniku znanja. Njihov projekat sastoji se iz tri faze: pravljenja 3D makete Leskovačke kotline, izrada mape Leskovačke kotline u digitalnom obliku, kao i četiri manifestacije koje će obeležiti lokalitete Caričin grad, Skobaljić grad i Jašunjske manastire.

 

Zatvaranjem na Zlatiboru ova priča dobila je tačku, ali to ne znači da je završena. Sa plasmanom ili bez njega, svi odlazimo kao pobednici. Naučili smo mnogo novih stvari, prošli kroz lepe i manje lepe trenutke, stekli nove priijatelje i zabeležili protekli vikend kao omiljeni vikend u februaru. Verujem da ćemo nastaviti da se družimo, delimo svoja iskustva i pomažemo jedni drugima u realizaciji projekata. Naš svetionik nikada neće prestati da sija i vodi nas ka pravim putevima.

 

Autor: Milica Djolić

Pročitano 3838 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 07 februar 2019 19:16
Više iz ove kategorije « ZAŠTO JOŠ UVEK KUPUJEM KNJIGE

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

edukacija

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

ArchLAB

eVrsac

VAK

PricajmoOTome

iserbia

VrsacMOJKraj

KulturniCentarVrsac

OpstinaVrsac

ClickMan

parakvadvs

TOV

OklagijaRS

Cefix