ponedeljak, 24 novembar 2014 10:21

Drugovi Koča i Moša u "Radost Evrope"

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
         Izložba slika i digitalnih uzoraka "Radost Evrope" vršačkih umetnika Jelene Gorički i Vlade Mojsilovića biće otvorena 25.11.2014. u 19h u Beogradu, tačnije u galeriji Magacin u Kraljevića Marka 4. Organizator i domaćin je ProArtOrg u saradnji sa Domom Omladine Beograd.
 
         Po rečima kustosa Slavka Timotijevića, "predistorija ove izložbe govori da su i Jelena Goricki i Vlada Mojsilović u jednom trenutku kao još nesvršeni studenti akademije, odlučili da je slikarstvo mrtvo, besmisleno, urušeno u sebe itd, te su počeli da praktikuju savremenije načine izražavanja, pre svega performans i fotografiju kako bi dublje ušli u svet digitalnog i virtuelnog. Tek nakon takvog iskustva mogli su se vratiti slikarstvu pa ova izložba u svakom slučaju to i pokazuje. Kod Jelene Goricki na način direktnog generiranja slike iz digitalnog predloška, a kod Vlade Mojsiloviića u ironičnom i subverzivnom kontekstualizovanju ekranskih naracija iz tradicije stripa. Njih dvoje u svakom pogledu su prošli sve društvene simptome krize, rata i političkih gibanja baš na način srastanja sa njima, kao unutrašnji izgnanici koji, ipak, nisu pasivni već deluju nezavisno, gerilski i svakako van institucionalno, s obzirom da je mainstream zauzeo ono malo preostalih institucija kulture koje su na taj način postale nepropusne za mlade umetnike. A oni se iz nekog tvrdoglavog razloga vraćaju slikarstvu kako bi održavali napetost među činiocima sistema umetnosti. Održavanjem te napetosti održava se i energija umetnosti bez obzira u kojoj formi se realizovala. Bez te napetosti energija bi nestala pa bi se, što je ponegde i vidljivo kada se energija izgubi, umetnost utopila i popularnu kulturu, advertajzing i banalni komercijalizam."
 
Jelena Gorički rođena je u Vršcu 1977. godine. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo u klasi profesora Milana Blanuše. Od početka studija 1997., istražuje polje novih medija, uglavnom instalacije u prostoru interaktivne animacije i fotografiju.
 
Vladimir Mojsilović je studije započeo na Slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Milana Blanuše. Diplomirao je u klasi prof. Slobodana Abija Kneževića. Živi i radi u Beogradu.
 
Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije, i moći će da se pogleda do 4.12.2014,  te vas Koča i Moša pozivaju da pogledate izložbu "kulturno - istorijskih umetničkih ostvarenja revolucionarnih autorskih ličnosti".
Pročitano 4234 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 24 novembar 2014 15:52
Mariana Fodor

mariana.fodor@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ArchLAB

VrsacMOJKraj

ClickMan

iserbia

OklagijaRS

PricajmoOTome

edukacija

VAK

VrsacPlus

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

Cefix

KulturniCentarVrsac

OpstinaVrsac

TOV

eVrsac