ponedeljak, 01 decembar 2014 10:19

Izložba: Fotografije pre fotografija

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izložba: Fotografije pre fotografija – dagerotipije iz zbirke Fotomuzeja, prikazana prošle godine u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu biće otvorena u Kulturnom centru Vršac u sredu 3.12. 2014. godine u 19h.

 

 

Ovo je osma u nizu, nakon Moderne galerije u Lazarevcu, Zavičajnog muzeja u Vrnjačkoj Banji, Muzeja grada Subotice, Narodnog muzeja Kikinda, galerije „Risim“ u Čačku, Narodnog muzeja u Kruševcu i Narodnog muzeja u Valjevu, planiranih izložbi koje će u periodu od oktobra do decembra biti prikazane u čak devet gradova širom Srbije, a u sklopu projekta: „Prezentacija kolekcije dagerotipija u muzejima u Srbiji“ podržanom od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Nakon Vršca, izložba se seli u Kragujevac, kojim će se ujedno i završiti ovogodišnji projekat.

 

 

Dagerotipija je fotografska slika nastala u procesu koji je lansirao Luj Žak-Mande Dager 1839. godine u Francuskoj. To je slika na metalnoj ploči sa srebrnom površinom nalik ogledalu, koju odlikuju fini detalji. Svaka dagerotipija je unikatna i osetljiva, pa je treba čuvati u posebnoj kutiji. Predstavljala je dominantan oblik portreta u prvim decenijama fotografije. Na ovoj izložbi prikazana je kolekcija dagerotipskih portreta nastalih sredinom devetnaestog veka u različitim delovima sveta, kao i jedne od prvih fotografija nastalih na vrlo sličnim, ali znatno jeftinijim metalima ili staklu. Na njima kvalitet slike nikada nije uspeo da dostigne onu finoću postignutu na srebrnoj površini dagerotipije.

 


Kako su dagerotipije izuzetno osetljive i do sada nije pronađen način da se spreči njihovo propadanje prilikom izlaganja svetlosti, posetioci će imati vrlo retku priliku da vide ove preteče fotografija.

 

izvor:evrsac

Pročitano 4712 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 01 decembar 2014 10:30
Mariana Fodor

mariana.fodor@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

Cefix

OpstinaVrsac

PricajmoOTome

VrsacPlus

ArchLAB

eVrsac

TOV

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

KulturniCentarVrsac

ClickMan

VAK

iserbia

VrsacMOJKraj

edukacija

OklagijaRS