sreda, 28 oktobar 2015 08:44

Izložba Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine u KC Vrsac

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Jubilarna izložba Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine, "UPDIV 50 godina: Na ramenima velikana“, biće organizovana u petak, 30. oktobra sa početkom od 18h u Velikoj galeriji Kulturnog centra Vršac.
 
UPIDIV je ugledna strukovna organizacija koja danas okuplja preko 450 aktivnih likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera sa cele teritorije Vojvodine i kao značajna društvena organizacija poseduje status reprezentativnog udruženja u kulturi Republike Srbije.
 
Proslava ovog jubileja je još u toku i ona predstavlja dobru priliku i da se šira javnost informiše, a stručna podseti, na opštedruštveni značaj UPIDIV-a u procesima razvoja nacionalne kulture, ali i na istorijsku ulogu koju je odigrao u posleratnom razvoju primenjene umetnosti i dizajna na tlu Vojvodine, Srbije i bivše Jugoslavije. 
 
Iz tog razloga jubilej nije isključivo svečarskog karaktera već i začetak jednog šireg, sveobuhvatnijeg likovno-istorijskog istraživanja, čiji je cilj da se istaknu ključne ličnost i bitni događaji iz istorije UPIDIV-a. Zajedno sa izložbenom postavkom, koju najavljujemo, u Vršcu će biti promovisan i prvi tom monografije sa istovetnim nazivom.
 
Koncepcija izložbene postavke i prvog toma monografije, obuhvata četiri osnovna segmenta, od kojih je prvi posvećen doajenima, onim članovima čiji su strukovni i opštedruštveni dometi pružili potrebnu energiju u daljem razvoju profesije i ove organizacije u celini. Drugi segment, ne manje značajan, odnosi se na istaknute članovi UPIDIV-a, čiji rad predstavlja kontinuitet stremljenja začetih u radu doajena. Treći segment čini Kalendar važnijih događaja, u kojem su hronološki sagledani gotovo svi važniji datumi vezani za postojanje Udruženja, uključujući i značajne trenutke iz političke, ekonomske i kulturne istorije, a koji su nesumnjivo uticali na oblikovanje domaće umetničke i dizajnerske prakse. Finalni odeljak sadrži spisak dobitnika prestižne strukovne nagrade UPIDIV-a – Zlatna Forma, spisak svih dosadašnjih predsednika UPIDIV-a i spisak njegovih članova. 
 
Ukratko, koncept izložbene postavke jubileja predstavlja presek dosadašnjeg života UPIDIV-a čime članovi ovog udruženja žele da potencijalnoj publici i čitaocima ukažu na bogatstvo istorije i kreativnu snagu svog članstva.
Pročitano 3775 puta
Mariana Fodor

mariana.fodor@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

ClickMan

edukacija

TOV

PricajmoOTome

OpstinaVrsac

iserbia

ArchLAB

parakvadvs

OklagijaRS

KulturniCentarVrsac

eVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

Cefix

VAK

VrsacPlus