Jelena Njegomir

Jelena Njegomir

utorak, 19 jul 2016 12:34

Forest Cinema na Vršačkom bregu

U saradnji sa Klubom ekstremnih sportova "Izazov" iz Vršca u četvrtak 21. jula, sa početkom od 21h, organizuje se projekcija filma "The Search For The Freedom".

Ovo je drugi film u okviru programa Forest Cinema – bioskop na otvorenom, koji će vršačka publika imati priliku da pogleda.

Na ideju da naprave bioskop u šumi došla je grupa mladih ljudi, koji smatraju da je prelep ambijent vršačkog brega idealno mesto za tako nešto. Planiraju da jednom mesečno prikazuju kratke filmove mladih domaćih autora, a žele i da započnu sa prikazivanjem ekoloških filmova.

Pored projekcija filmova koje će biti održavane svake nedelje do kraja leta, najavljuju i mnoge druge aktivnosti koje će povezati ljude i pokazati im kako se uživa u prirodi.

 

"The Search For The Freedom" je priča o kulturnoj revoluciji izazvanoj ljudskom željom da se živi za trenutak i da se čine stvari koje nas čine potpuno živim. Film predstavlja iskustvo najvećih legendi surfing-a, snowboarding-a, skijanja, skateboarding-a, brdskog biciklizma i ostalih ekstremnih sportova. Ovaj dokumentarac režirao je Jon Long.

 

Dodatne informacije o aktivnostima Kluba i o projekcijama u okviru Forest Cinema možete dobiti na njihovoj fejsbuk stranici ili ako pozovete 069 191 29 35 ili 063 831 79 40, a bioskop se nalazi na adresi Kluba ekstremnih sportova "Izazov" (Topovski put bb).

 

Prva TEDx Vršac konferencija održaće se 5. juna u Kongresnoj dvorani Centra Millennium sa početkom u 11 časova.

Idejni pokretač i nosilac linence ovog događaja je Snežana Đenić, diplomirani sociolog-master. Od 2013.godine zaposlena je u Gimnaziji "Borislav Petrov Braca" u Vršcu kao profesor ustava i prava gradana i sociologije. Jedan je od osnivača i predsednica udruženja "Eduakcija". Veruje da je permanentna edukacija jedini pravi put napretka. Zaljubljenik je u koncept TED-a i zbog toga želi da ga približi i našim sugrađanima.

Sa njom smo pričali o značaju TED-a, samoj konferenciji i govorima, kao i o daljim planovima.

 

Nažalost, mnogi od nas nisu upoznati sa TED-om. Da li možete da nam kažete nešto o tome , šta jeTED i koja njegova glavna ideja?
TED je neprofitna organizacija koja je 1984. godine osnovana sa ciljem organizovanja konferencije na kojoj bi bile predstavljene nove ideje u oblasti tehnologije, zabave i dizajna. Prva TED konferencija održana je u Kaliforniji i na njoj su, između ostalog, prikazani demo snimci novog Mekintošovog rečunara i Sonijevog kompakt diska. Sledeća konferencija održana je 1990. godine i od tada se redovno održavaju godišnje TED konferencije na kojima su govornici najznačajniji svetski naučnici, mislioci, umetnici i aktivisti. Konferencija je iz Kalifornije prebačena u Vankuver, gde se i danas održava.
Neki od najistaknutijih govornika na TED-u su Bil Gejts, Al Gor, Stiven Hoking, Stiv Džobs, Gordon Braun...
Slogan TED-a je “Ideje vredne širenja“. Da bi neka ideja bila prezentovana na TED-u mora biti inovativna i imati širi društveni značaj. TED konferencije su multidisciplinarne, a govornici imaju do 18 minuta da izlože svoju ideju. Nema rasplinjavanja i zamaranja publike, već se fokus stavlja na suštinu prezentovane ideje. Govori se snimaju i postavljaju na sajt TED-a, odakle se besplatno mogu skinuti.

Koja je razlika između TED-a i TEDx-a?

Zbog velikog interesovanja za godišnju TED konferenciju, ali i zbog organičenog broja mesta, TED je pokrenuo TEDx-program nezavisno organizovanih događaja lokalnog karaktera. Prema licenci TED-a danas se u preko 130 zemalja održavaju konferencije po uzoru na TED, na kojima se predstavljaju progresivne ideje iz najrazličitijih oblasti nauke i umetnosti. TEDx je postao globalni pokret, a do sada je održano preko 15500 TEDx konferencija u svetu.

Kada ste se prvi put susreli sa TED-om i kako ste dobili ideju da pokrenete TEDx u Vršcu?
Za TED i TEDx saznala sam pri kraju fakulteta, a nakon prve posećene TEDx-ove konferencije 2013. godine, postala sam zaljubljenik u čitav koncept TED-a i rodila se ideja o pokretanju TEDx-a u Vršcu. Međutim, tada još uvek nisam bila spremna da se upustim u proces dobijanja licence, ali sam TED i TEDx govore počela da koristim u nastavi, kako bih svoje učenike zainteresovala za određene nastavne jedinice i podstakla ih na razmišljanje. Moje dosadasnje iskustvo je pokazalo da je ovaj način rada vrlo efikasan. Ohrabrena reakcijama svojih učenika, poželela sam da duh TED-a oživim i u našem gradu, kako bi i naši sugrađani imali mogućnost  da budu deo ove globalne mreže.

Koji je vaš omiljeni TED govor i zbog čega baš njega izdvajate?
Postoji mnoštvo sjajnih ideja koje su potekle sa TED-a i sigurno dvadesetak govora koje bih mogla da izdvojim, tako da je vrlo nezahvalno odabrati samo jedan. Svakako bih izdvojila govore Kena Robinsona, zatim govor Benjamina Zandera o muzici i strasti, kao i vrlo inspirativan govor Dajane Najad o upornosti, posvećenosti i snazi volje, zahvaljujući kojima ništa nije nemoguće.

Zbog čega su značajni događaji ovog tipa?
Događaji poput TED-a i TEDx-a imaju nekoliko funkcija. Pored edukativne funkcije, koja podrazumeva govornički deo programa, u okviru kojeg od vrlo kompetentnih govornika možemo saznati odgovore na neka važna pitanja, izuzetno je značajna i mogućnost upoznavanja i povezivanja učesnika. Na konferenciji, u pauzama, možete upoznati govornike, postaviti im pitanja, ali i razmeniti iskustva i ideje sa ostalim učesnicima, koje mogu rezultirati čak i otvaranjem novih poslovnih prilika.

Ko su govornici na prvoj konferenciji koja će se održati u našem gradu i kakva su Vaša predviđanja?
Na našoj prvoj konferenciji imamo govornike iz ražličitih oblasti nauke i umetnosti. To su: astrofizičar Darko Donevski, filozofkinja Marija Mitrovanov, novinarska RTS-a i asistentkinja na Fakultetu političkih nauka Milica Jevtić, zatim digitalni preduzetnik Miloš Belčević, dizajnerka Jelena Kovačević, IT pravnik Žarko Ptiček, profesor sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta Oliver Tošković, mladi naučnik Nikola Tepić i slikarka Biljana Cincarević. Više o njima i njihovim govorima možete pročitati na našoj Fejsbuk stranici. Na osnovu dostavljenih transkripta govora, slobodno mogu reći da nas očekuje vrlo zanimljiva konferencija.

Da li će na konferenciji, pored samih govora biti i nekog pratećeg programa?
Pored govorničkog dela programa, imaćemo i muzički program, ali i različite vrste aktivnosti u pauzama između sesija. Ne bih da otkrivam detalje, neka to ostane iznenađenje za naše učesnike.

Da li planirate da u budućnosti organizujete još neke događaje ovog tipa?
Planiramo da, pored godišnje TEDx konferencije, organizujemo i TEDx salone. Prvi bi trebalo da se održi na jesen. Saloni su kraća druženja, na kojima se razgovara o jednoj aktuelnoj temi, uz prikazivanje TED govora i izlaganje jednog gosta govornika.

Da li imate nešto da poručite našim čitaocima?
Ako želite da proširite spektar svojih interesovanja, promenite ugao gledanja na određene društvene pojave i saznate koje su to nove ideje, zahvaljujući kojima možete biti inspirisani i motivisani za izražavanje i realizaciju sopstvenih ideja, prijavite se za učešće na prvoj TEDx konferenciji u Vršcu i budite deo ovog globalnog pokreta. Vidimo se 5. juna u Centru Milenijum!

utorak, 03 maj 2016 14:26

Bon Džovijev humanitarni restoran

Pevač Džon Bon Džovi širom sveta poznat je kao veliki humanitarac. Nakon što je pročitao podatak da u Americi svaka šesta osoba nema šta da jede, Bon Džovi je otvorio restoran Soul Kitchen u čijem meniju ne postoje cene, već posetioci plaćaju koliko su u mogućnosti.

Bon Džovi je sa svojom ženom pokrenuo ovaj projekat u želji da smanji glad u Americi, ali i da poveća socijalizaciju i proširi poznanstva među ljudima, pa je u restoranu običaj da se održava prijateljska atmosfera.
Restoran je otvoren u oktobru 2011. godine i nalazi se u Nju Džerziju. U ponudi ima veoma raznovrsnu hranu, koja je isključivo zdrava. Sama jela u meniju nemaju označenu cenu, već svaki posetilac može ostaviti koliko novca želi i koliko je u mogućnosti. Svaka donacija pomaže razvoju ovog restorana, koji i nakon pet godina uspešno radi. Međutim, ukoliko neki gost nema novca, svoj obrok može da otplati tako što će volontirati u samom restoranu sat vremena za jedan obrok.
Pored volontera koji svojim radom otplaćuju obroke, restoran uspešno sarađuje sa velikim brojem dobrovoljaca koji pomažu u svakodnevnim poslovima. Poznati pevač je jednom prilikom priznao da i sam dolazi u restoran i pomaže što više može, najčešće tako što pere sudove, pošto se u kuvanju baš i ne snalazi.   

Soul Kitchen je  2015. godine proglašen za najbolji restoran čiji je vlasnik slavna ličnost.

 

Izvor: PortalMladi

četvrtak, 24 mart 2016 16:25

Pregled dešavanja od 25. do 31. marta

Proleće je konačno počelo i došlo je vreme da se probudimo iz zimskog sna. Ove nedelje je organizovano mnogo dešavanja, na vama je samo da izaberete ono koje vam se najviše sviđa. Izdvojili bismo Dane makedonske kulture koje organizuju Kulturni centar Vršac u saradnji sa Udruženjem građana makedonske nacionalne zajednice „Vardar Vršac“.

Kultura i sport:

Milenijum
Petak
Film „Kung fu panda III, 3D 16:30 i 18:30
Film „Braća po babine linije“ 20:30
Subota
Koncert – Amira Medunjanin 20:30

Kulturni centar
Petak
Otvaranje izložbe skulptora „Parovi“ vajara Siniše Noveskog 18:00
Subota
Film „Bal-Kan- Kan”. 19:00
Ponedeljak
Film „Kontakt” 19:00
Utorak
Književno veče pesnika Anastasa Nastevskog 18:00
Četvrtrak
Film „Ja sam iz Titovog Velesa” 19:00

Narodno pozorište „Sterija“
Subota
Predstava „Stara vremena“ 20:00
Nedelja
Predstava „Neviđena crvenkapa“ 11:00
Četvrtak
Predstava „Laža i paralaža“ 20:00


Zabava:

Petak
Kwon – Coctail night
Priča – Acoustic Boom band 21:00
Paradigma – Humanitarna žurka, pomozimo Nemanji – Bane lalić MVP, Vostok bendb 21:00
Kafanica „Naša Tajna“ – Rojal bend 22:00
Čađava furuna – M.O.M.O.
Velo - Pop, Rock, Alternativa, Punk, Hard Rock, Heavy metal veče

Subota
Kwon – DJ Voice & DJ Aleksandar Radić
Jazzva – Sensual night
Eskada – Que pasa bend 22:00
Kafanica „Naša Tajna“ – Vesna Pitik i Eksploziv bend
Čađava furuna – Neša Texas flood
Velo - Funk, Disco, House, Tech, Drum and bass, Jungle music

nedelja, 20 mart 2016 18:58

PREPORUČUJEMO: Trileri, filmovi

Nastavljamo mesec trilera sa listom filmova. Koji je vaš omiljeni triler?

 

"Kad jaganjci utihnu" (The Silence of the Lambs) je američki triler Jonathana Demmea iz 1991. godine.
FBI je očajan u potrazi za okrutnim serijskim ubicom koji otima žene i skida im kožu. U nadi da će pronaći neki trag ispitujući zatvorenog serijskog ubicu, šalju detektivku na obuci, Klaris Sterling (Džodi Foster), da ispita zloglasnog Hanibala Lektora (Entoni Hopkins), bivšeg psihijatra i čoveka koji je postao serijski ubica kanibal.
Lektor joj daje ponudu, ako ga prebaci u drugu ustanovu, pomoći će joj da pronađe Bufalo Bila. U zamenu za informacije o njemu, traži od Starlingove da mu otkrije svoje najskrivenije tajne.
Iako to nije bilo očekivano, ovo je jedan od najboljih filmova ovog žanra, koji je osvojio čak 5 Oskara.
Snimljeni su i nastavci ovog filma, Hanibal, Crveni zmaj i Uzdizanje Hanibala.


"Rekvijem za snove" (Requiem for a Dream) je američka filmska drama iz 2000. godine.
Hari (Džared Leto) i Tajrone (Marlon Vejans) su dva prijatelja, sitni kriminalci i zavisnici, koji se na sve načine snalaze da bi došli do droge. Harijeva djevojka Marion (Dženifer Koneli) pristaje i na prostituciju kako bi došla do droge. Istovremeno, Harijeva majka (Elen Berstin) je usamljena starica koja vodi monoton život. Svakodnevno gleda kviz na TV-u i sve bi učinila da se i sama pojavi u njemu. U pokušaju da smrša, počinje da koristi pilule i postaje zavisna o njima.


"Crni labud" (engl. Black Swan) je američki psihološki triler iz 2010. Godine.
Nina (Natali Portman) je balerina čiji se život potpuno vrti oko plesa, a živi s majkom Erikom (Barbara Herši), balerinom u penziji koja strastveno podržava ćerkinu profesionalnu ambiciju. Kada umjetnički direktor (Vinsent Kasel) odluči zameniti primabalerinu (Vinona Rajder) u premijeri "Labudovog jezera" na otvaranju nove sezone, njenu ulogu dobija Nina.
Ninina je konkurencija je nova plesačica, Lili (Mila Kunis). "Labudovo jezero" zahteva plesačicu koja može odigrati dve uloge - otmenog, nežnog i nevinog Belog labuda i Crnog labuda, senzualnog, zavodljivog, onog koji izdaje. Rivalstvo mladih plesačica razvija se u čudnu vrstu prijateljstva, a Nina počinje dolaziti u kontakt sa svojom mračnom stranom koja preti da je uništi. Dok pomera svoje telesne granice, izranjaju njeni strahovi i noćne more…


"Bornov identitet" (The Bourne Identity) je akcioni triler iz 2002. godine.
Na obalama Mediterana, italijanski ribari pronalaze mladića (Met Dejmon). On je jedva živ, ima amneziju, nekoliko metaka u leđima i broj bankovnog računa skriven ispod kože. Uz pomoć spasilaca, momak se oporavlja. Ubrzo pronalazi banku u Cirihu gde ga čekaju novac, pištolj, nekoliko ličnih dokumenata na ime Džejmsa Borna i adresa u Parizu.
Iako ništa ne zna o svom identitetu, očigledno je da poseduje razna znanja - odličan je u borilačkim veštinama i govori nekoliko stranih jezika. Sve to ukazuje da je u prošlosti bio ili špijun ili plaćeni ubica! Born brzo shvata da iako on sam nikoga ne poznaje, oko njega postoje ljudi koji poznaju njega i ne žele mu dobro. Upoznaje Mari (Franka Potente) i nudi joj 10.000 dolara za prevoz do Pariza. Iako je u početku suzdržana, Mari pristaje, uzima novac i kreće sa Bornom na putovanje koje će joj promeniti život. Uz Marinu pomoć Born polako počinje da otkriva istinu koju zvaničnici CIA-e žele da sakriju po svaku cenu.
Snimljeni su i nastavci ovog filma, Bornova nadmoć, Bornov ultimatum i Bornovo nasleđe.


"Zatvoreno ostrvo" (Shutter Island) je psihološki triler iz 2010. godine.
Dvojica američkih šerifa, Tedi Danijels (Leonardo Dikaprio) i Čak Ojl (Mark Rafalo), odlaze 1954. u bolnicu Ešklif na jednom izolovanom ostrvu blizu Masačusetsa sa zadatkom da istraže slučaj Rejčel Solando (Emili Mortimer), pacijentkinje koja je nestala iz zatvorene sobe. Psihijatar, dr Džon Koli (Ben Kingsli), šef odseka, objašnjava da je nestala pacijentkinja hospitalizovana nakon nervnog sloma koji je doživela kada joj se utopilo troje dece. Istražitelji nailaze na mnoge poteškoće, a Danijelsu jedne noći njegova bivša žena, koja je poginula u požaru, u snu saopštava da je Rejčel još živa. Kasnije istražitelji dolaze do otkrića da se u Ešklifu vrše interesantni eksperimenti, što sve zajedno pogubno deluje na Danijelsovu psihu.


"Petparačke priče" (Pulp fiction) je američki akcioni film iz 1994. godine.
Plaćene ubice Džuls (Semjuel L. Džekson) i Vinsent (Džon Travolta), treba da povrate novac koji je ukraden njihovom poslodavcu (Ving Rejms). Kao čovek od poverenja, Vinset ima dodatni zadatak da nekoliko dana kasnije, kada Marselas bude van grada, izvede u provod Miu (Uma Turman), Marselasovu suprugu. U priču se uključuje i Buč (Brus Vilis), bokser na zalasku karijere, potplaćen od strane Marselasa da izgubi svoj sledeći meč. Životi naizgled nepovezanih ljudi, prepliću se tokom nelinearnog toka filma, rezultirajući smešnim i bizarnim situacijama. Priča je ispričana nepovezanim sekvencama i tek nakon gledanja celine, dobija se kompletan smisao.


"Zodijak" (Zodiac) je američki film iz 2007. godine.
Čitav niz ubistava u severnoj Kaliforniji, tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka izveo je ubica koji je sebi dao nadimak Zodijak. Policija, međutim, nikad nije uspela da nađe dovoljno dokaza da identifikuje osumnjičenog, pa su svi slučajevi, do danas, ostali nerešeni. Veza između niza ubistava u severnoj Kaliforniji, tokom 60-ih i 70-ih su pisma, koja je kako izgleda, ubica poslao dnevnim listovima San Franciska, tražeći da budu objavljena ili će ponovo nekoga ubiti. Pisma su popraćena brojkama, šifrovanim porukama, za koje ubica kaže da sadrže tragove njegovog identiteta. Robert Grejsmit (Džejk Gilenhal), karikaturista u jednom od listova San Franciska, a takođe i amaterski kriptolog, postaje fasciniran i opsednut rešavanjem slučaja...


"Psiho" (Psycho) je američki psihološki triler iz 1960. godine.
Četrdeset hiljada dolara gotovine koji slučajno dospijevaju u ruke Marion (Dženet Li), sekretarice trgovca nekeretninama, predstavljaju za mladu ženu preveliko iskušenje. Umjesto da ih prebaci na bankovni račun šefa, nagonski ih uzima i pokušava pobeći i započeti novi život. Na putu prema Kaliforniji, zaustavlja se da bi prenoćila u malom motelu. Večera sa privlačnim vlasnikom, Normanom (Entoni Perkins), biće poslednja u nenom životu. Pokušavajući da otkrije tajnu, život će izgubiti i privatni idetektiv Milton, a zamalo i njena sestra Lila (Vera Majls) koja zajedno sa Marioninim ljubavnikom Semom (Džon Gavin) kreće u potragu za nestalom osobom.


"Sedam" (Seven) je kriminalistički triler iz 1995.
Serija neverovatno brutalnih ubistava potresa javnost. Detektivi Somerset (Morgan Friman) i Mils (Bred Pit) se nalaze pred naizgled nerešivom zagonetkom. Model po kome nepoznati ubica bira i ubija svoje žrtve preuzet je iz biblijskog predanja. Žrtve su ljudi koje ubica okrivljuje za neki od sedam smrtnih grehova. Iskusni i načitani Somerset proučava sedam smrtnih grehova, kako bi što bolje shvatio motive i sredstva ubice. Situacija za detektive postaje još složenija kada ubica i njih uključi u realizaciju svog neverovatnog plana...


"Pi" je američki naučno-fantastični triler iz 1998. godine.
Maks Koen (Šon Gulet) je opsesivno-kompulzivni, paranoični matematičar koji uz pomoć svog računara pokušava da pronađe obrasce i zakonitosti potrebne za razumevanje funkcionisanja prirode, univerzuma, a čak i berze. Film zadire i u psihološko stanje glavnog lika koje se menja od relativno normalnog, do paranoje i ludila. Njegov učitelj i prijatelj Sol (Mark Margolis) pokušava da mu pomogne svojim savetima. Zbog svoje genijalnosti Maks je tražen od grupa i pojedinaca koje žele da izvuku informacije od njega. Za njegovu naklonost se bore predstavnici jedne kabalističke sekte i jedna moćna firma sa Vol Strita. Uz sve to on pati od glavoboljama i priviđenjima koje mu sve više smetaju i dovode ga do ludila.
Film je snimljen u crno-beloj tehnici sa budžetom od samo 60000$.

Nakon 27 godina pojavljivanja na filmskom platnu i 6 nominacija, Leonardo Dikaprio je konačno dobio Oskara. U svom govoru skrenuo nam je pažnju na to koliko je važno da se bolje ophodimo prema planeti Zemlji. Zbog toga je Unija studenata odlučila da ovog petka organizuje žurku u njegovu čast.
Pored toga, u subotu će na gradskom trgu biti organizovan koncert u čast planete. Pozivamo vas da nam se pridružite na oba događaja, ali i da učestvujete u akciji Sat za našu planetu i da 19.3. između 20:30 i 21:30 ugasite svetla u svojim domovima.

Kultura i sport:

Tačka susretanja
Petak
Veče fantastike - Promocija leksikona Ilije Bakića "101 lice fantastike" 18:00
Ponedeljak
Književni susret - Uglješa Šajtinac

Milenijum
Četvrtak
Film "Braća po babine linije" 18:30 i 23:00

Kulturni centar
Ponedeljak
Program Društva za rumunski jezik Vojvodine povodom Svetskog dana poezije 18:00

Zabava:

Petak
Jazzva - Proslava Leovog Oskara sa Unijom studenata 21:00
Priča - Karaoke Party
Velo - Pop, Rock, Alternativa, Punk, Hard Rock, Heavy metal veče
Kwon - Coctail night
London Pub - Pivsko veče
Kafanica "Naša Tajna" - Antonela Barbu
Čađava Furuna - Keša, Jova & Alex Crow

Subota
Gradski trg - Akustični koncert u čast planete puštanje lampiona želja 20:00
Velo - Funk, Disco, House, Tech, Drum and bass, Jungle music
DOV - Rok Pokret Bina 3 (Bite, Upitaj Prah, Madvro, Patrias, Holloklok) 21:00
Kwon - Petar Milosavljević, DJ Aleksandar Radić 22:00
Eskada - Scandal band, Blizanci & Tea Stoševska 22:00
Čađava Furuna - Sonja i Kavaljeri

utorak, 15 mart 2016 17:49

PREPORUČUJEMO: Trileri, knjige

Mesec trilera započinjemo listom knjiga koje vredi pročitati. U komentarima ostavite vaše predloge za knjige, filmove i serije iz ovog žanra koji zaslužuju da se nađu na našoj listi.

Džilijen Flin "Iščezla"
"Ko si ti? Šta smo to jedno drugom uradili?" To su pitanja koja Nik Dan sebi postavlja u jutro pete godišnjice svog braka, kada njegova žena Ejmi iznenada nestane. Policija sumnja na Nika. Ejmini prijatelji tvrde da ga se plašila, da je tajila nešto od njega. On se kune da to nije istina. Policija na njegovom kompjuteru otkriva da je pretraživao neobične internet stranice. On tvrdi da je neko drugi morao koristiti njegov kompjuter. A tu su i uporni pozivi na njegov mobilni telefon. Šta se zapravo dogodilo sa Nikovom prelepom ženom?
Priča koja ima sve – psihološku oštrinu, humor, tempo koji ne posustaje i više preokreta nego što biste mogli zamisliti... divan, ubedljiv triler.

Harlen Koben "Nikome ni reči"
Za Dr Dejvida Beka gubitak je bio isuviše bolan. Svakog dana u poslednjih osam godina proživljavao je užas onoga što se dogodilo. Svetlucavo jezero. Bleda mesečina. Prodorni krici. Noć kada je ostao bez žene. Poslednji put kada ju je video u životu.
Svi mu govore da je vreme da nastavi da živi dalje, da zaboravi na prošlost, jednom za svagda. Ali, Dejvid Bek ne može da prihvati kraj. Na ekranu njegovog kompjutera pojavila se poruka, rečenica koju su znali samo on i njegova pokojna žena. Odjednom, on počinje da veruje u nemoguće – da je negde, nekako, Elizabet ipak živa.
Bek je upozoren da ne govori nikom ni reči. Tako i postupa. Zbog toga izbegava ljude kojima najviše veruje i upušta se u potragu za nejasnim likom čije mu poruke pružaju očajničku nadu. Ipak, neko mu je već za petama. Bek se kreće prema srcu mračne i smrtonosne tajne – a neko namerava da ga zaustavi pre nego što tamo stigne.

Pjer Lemetr "Aleks"
Aleks je lepa. Neodoljiva. Da li je zato oteta, zatočena, podvrgnuta nezamislivim mukama?
Kad policija konačno otkrije mesto gde je zatvorena, od Aleks nema ni traga. Pametnija od svog mučitelja, odlučna i opasna, Aleks je ona koja ništa ne oprašta i nikog ne zaboravlja.
Osim nepouzdane izjave očevica otmice, inspektor Kamij Verhuven nema od čega da započne istragu: nema osumnjičenog, nema tragova, nije se javio niko od Aleksine rodbine ili prijatelja da se interesuje za njenu sudbinu. Iz svog gorkog iskustva briljantni detektiv,zna od kakve je važnosti da se žrtva otmice pronađe što pre, a da bi pronašao Aleks prvo će morati da je bolje razume. Dok otkriva detalje iz njenog života, Kamij shvata da Aleks nije obična žrtva.
Triler od kojeg se ledi krv u žilama, koji se poigrava s ubilačkom pomamom i paklenim i nepredvidivim situacijama.

Den Braun "Da Vinčijev kod"
Zatečen poslom u Parizu, harvardski simbolog Robert Lengdon usred noći prima hitan telefonski poziv: vremešni kustos Luvra je ubijen u muzeju. Policija je kraj tela pronašla zbunjujuću šifru. Rešavajući enigmu, Lengdon u čudu otkriva da ga ona vodi do niza tragova skrivenih u Da Vinčijevim delima… tragova koji su svima pred očima… a istovremeno genijalno prikrivenih od strane autora.
Lengdon se udružuje sa talentovanim francuskim kriptografom Sofijom Nevo. Njih dvoje otkrivaju da je pokojni kustos bio povezan sa Sionskim prioratom tajnim udruženjem čiji su članovi bili ser Isak Njutn, Botičeli, Viktor Igo i sam Leonardo da Vinči. Kustos Luvra je žrtvovao svoj život da bi zaštitio najsvetiju tajnu Sionskog priorata: lokaciju na kojoj se nalazi izuzetno važna religiozna relikvija, skrivena vekovima.
U vratolomnoj jurnjavi kroz Pariz i London, Lengdon i Nevo se sukobljavaju sa tajanstvenim moćnikom koji naizgled radi za Opus Dei kontroverznu katoličku sektu pod zaštitom Vatikana i koji već dugo pokušava da se domogne tajne Sionskog priorata. Ako Lengdon i Nevo ne dešifruju komplikovanu zagonetku na vreme, tajna Priorata biće izgubljena zauvek.

Donato Karizi "Šaptač"
Otkiven je stravičan zločin: šest odsečenih ruku poređano je u misteriozan krug i zakopano na proplanku u šumi. Pet pripada devojkama koje se vode kao nestale. Šesta ruka tek treba da bude identifikovana. Najstrašnije od svega jeste to što tela devojaka, bilo da su žive ili mrtve, nigde nisu pronađena.
Iskusna istražiteljka Mila Vaskez i Goran Gavila, uznemirujuće intuitivni kriminolog, pokušavaju da proniknu u zagonetku: veruju da su uspeli da pronađu pravog osumnjičenog, sve dok se ne pokaže da zapravo ne postoji održiva veza između njega i svih nestalih devojaka, osim prve. Drugi slučaj kidnapovanja upućuje u potpuno drugačijem smeru, stvarajući više pitanja nego odgovora.
Mila i Goran počinju da sumnjaju da je slučaj dodeljen baš njima kako bi preuzeli odgovornost kada se istraga pokaže kao beznadežna. Da li je sve samo slučajnost? Ili neko kopira prethodno ubistvo? Opsednuti slučajem, koji postaje sve napetiji i komplikovaniji, dvoje istražitelja shvataju da ne smeju verovati nikome – osim jedno drugom.
"Ne pomaže ti da znaš kako. Ne vredi ti da shvatiš zašto. Nije ti dovoljno da otkriješ ko. On je već korak ispred."

Robert Galbrajt (Dž. K. Rouling) - Zov kukavice
Jedne januarske noć u Londonu mlada manekenka Lula Landri pogine nakon pada sa balkona, a javnost je uverena da je u pitanju samoubistvo. Njen brat smatra da se radi o ubistvu i angažuje privatnog detektiva Kormorana Strajka da rasvetli njenu smrt. Strajk ima svojih problema: nedavno se rastao od verenice, bez novca je i sve ga više boli desna noga, amputirana do kolena nakon ranjavanja u Avganistanu. Neočekivanu pomoć i podršku dobiće od mlade sekretarice Robin Elakot, koja je fascinirana njegovim zanimanjem.
Prve reakcije kritike su bile da je roman previše dobro napisan za debitanta, nepoznatog pisca Roberta Galbrajta. Kada je objavljena vest da je autor romana Dž. K. Rouling roman se sa 4709. mesta na listi najprodavanijih knjiga sajta Amazon popeo na prvo mesto

Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković "Kainov ožiljak";
Proleće je 1939. godine i Evropa je na ivici novog rata. U Berlin, prestonicu nacističke Nemačke, Kraljevina Jugoslavija šalje novog ambasadora. Reč je o vrsnom diplomati, uglednom intelektualcu i književniku Ivi Andriću. Dan nakon prijema kod vođe „hiljadugodišnjeg“ Rajha Adolfa Hitlera, poslanik Andrić će na zgarištu ispred Berlinske opere pronaći knjigu pesama koja nosi naslov Kainov ožiljak. Napisao ju je austrijski nacista rođen u Bosni, misteriozno nestao u Noći dugih noževa. Istovremeno, prateći političke potrese u Evropi, kreću diplomatske i špijunske igre između Nemačke i Kraljevine Jugoslavije koje će imati tragičan ishod u potpisivanju Trojnog pakta, puču 27. marta i neminovnom ratu u kome će goreti cela Evropa. U srcu velikog zla, progonjen nemirima, nesanicom i žudnjom, rastrzan između dužnosti, ljubavi i moralnih dilema, ambasador Andrić će krenuti u potragu za zagonetnim zemljakom i tajnom njegove uklete knjige.
Roman Kainov ožiljak je istovremeno uzbudljiv politički triler, priča o nemogućoj ljubavi, potresna istorijska drama, parabola o ljudskosti u dehumanizovanom svetu, partija karata sa đavolom, faustovska dilema jednog velikog pisca i hipoteza o tome kako je nastao Andrićev roman Prokleta avlija.

Dešijet Hemet "Malteški soko"
Spejdov partner je ubijen dok je bio na prismotri. Policija optužuje Spejda za to ubistvo. Lepa crvenokosa žena sa tragičnom pričom ulazi u Spejdov život i nestaje iz njega kad god joj se prohte. Okoreli kriminalci ga ucenjuju tražeći isplatu koju on ne može da obezbedi. A svi žele basnoslovno vrednu zlatnu statuu sokola napravljenu za Svetog rimskog cara Karla V. Ko ga ima? I koju cenu je voljan da plati da bi ga povratio? Spejdovo rešenje komplikovano je koliko i motivi svakog od tragača za sokolom koje je okupio u svojoj hotelskoj sobi, ali istina može biti otrežnjujuća poput ledenog tuša.
Malteški soko je najpoznatiji Hemetov roman iz serijala o Semu Spejdu, detektivu iz San Franciska koji je više noir od junaka iz Elrojevog Poverljivo iz L. A, ali ranjiviji od Čendlerovog Marloua. Hladan i blistav dragulj kriminalističkog žanra – roman koji opčinjava generacije čitalaca.

Pola Hokins "Devojka iz voza"
Svakog dana Rejčel putuje istim vozom i prolazi pored kuće u kojoj je nekada živela, priseća se života koji je nepovratno izgubila. U mnoštvu ušuškanih prigradskih domova, pogled joj iznova luta do jednog u kom živi srećan bračni par ‒ dvoje mladih, lepih i naizgled srećno zaljubljenih supružnika. Međutim, stvarnost je daleko od te idilične slike, a Rejčel će ubrzo saznati šta se krije iza zatvorenih vrata savršenog doma.
Kada se u mirnom naselju dogodi zločin, Rejčel će shvatiti da je uključena u njega više nego što je i sama svesna. Rešena da otkrije istinu, moraće da se suoči sa sopstvenim demonima. Dok se gorke uspomene i duhovi prošlosti vešto prikradaju i odvlače je sve dublje u svet obmana, istina je mnogo bliže nego što iko može da zamisli...
"U vozovima su poznata lica. Prepoznajem ih i oni verovatno prepoznaju mene. Ne znam mogu li da prozru ono što zaista jesam."

Vilijem Pol Jang - Koliba
Šestogodišnja Misi, najmlađa kći Mekenzija Alena, oteta je za vreme porodičnog letovanja, a dokazi da je verovatno svirepo ubijena pronađeni su u napuštenoj kolibi duboko u divljini Oregona. Četiri godine kasnije, usred svoje Velike tuge, Mek dobija sumnjivu poruku, kojom ga neko, naizgled Bog, poziva da sledećeg vikenda dođe u tu kolibu.
Uprkos zdravom razumu, on u mračno zimsko popodne stiže do kolibe i vraća se u svoj najgori košmar. Ono što će tamo zateći zauvek će ga izmeniti.
U svetu u kom je vera sve nevažnija, Koliba se rve s bezvremenim pitanjem: „Gde je Bog u svetu ispunjenom neizrecivim bolom?“ Odgovori koje će Mek dobiti zapanjiće vas i možda preobraziti kao što su preobrazili njega.

četvrtak, 10 mart 2016 12:20

Pregled dešavanja od 11. do 17. marta

Kao što već znate, četvrtkom vam donosimo pregled dešavanja za nedelju koja dolazi. no što bismo ovog puta posebno izdvojili je saradnja Kulturnog centra Vršac i Francuskog instituta u Srbiji, zahvaljujući kojoj će vršačkoj publici biti predstavljeni filmovi Francuskog filmskog karavana iz ciklusa „Ljudskost“. Ulaz na sve projekcije je besplatan. Pored toga, tu je i koncert Marije Šerifović, kao i raznovrstan zabavni sadržaj.

Kultura i sport:

Kongresna dvorana Centra Milenijum
Petak
Film "Zootropolis - Grad životinja" 3D 16:00 i 18:00
Film "Dedpul" 20:00
Subota
Film "Zootropolis - Grad životinja" 3D 16:00
Film "Dedpul" 18:00
Film "Vlažnost" 20:00
Utorak
Koncert, Marija Šerifović 21:00

Kulturni centar
Subota
Opštinska smotra recitatora "Pesniče naroda mog" 10:00
Ponedeljak
Film "Dobra vremena" 19:00
Utorak
Film "Sećanja" 19:00
Sreda
Otvaranje izložbe slika Božidara Bućinca
Film "Sledeći put ću ciljati pravo u srce" 19:00
Četvrtak
Film "Vrelina" 19:00

Narodno pozorište "Sterija"
Petak
Predstava "Zla žena" 11:00
Utorak
Predstava "Stara vremena" (mala scena) 20:00


Zabava:

Petak
Kwon - Coctail night 22:00
Kafanica "Naša tajna" - Royal bend
Čađava furuna - Sonja i Kavaljeri
Izlog - Acoustic night, Aleksandar Vejin 21:30

Subota
Kwon - DJ night 22:00
Kafanica "Naša tajna" - Black & White bend
Čađava furuna - Black Cat
Eskada - DJ SHONE

četvrtak, 17 mart 2016 08:00

Blamovi na fejsbuku (svi ih imamo)

Da li se sećate pojavljivanja fejsbuka te davne, 2008. godine? U mom razredu to je bila velika novina. Čuli smo za njega, ali niko nije bio dovoljno hrabar da prvi otvori nalog. Zbog toga se jednog dana nekoliko nas dogovorilo da ćemo, kada dođemo kući, svi to uraditi u isto vreme i odmah postati prijatelji jedni drugima. Vrlo brzo nam se pridružio i ostatak društva i počeli smo da otkrivamo tajne ove društvene mreže. Na početku nismo znali šta radimo, ali smo polako postajali sve veštiji. Ponekad smo se šalili na račun tih starih blam momenata, ali sam mislila da su oni ostali u prošlosti. Pre par dana dogodilo se nešto što me je nateralo da na kratko otputujem u svoju virtuelnu prošlost.
Sela sam za računar i ulogovala se na fejs, kad ono, 56 notifikacija. "O, ne", pomislila sam, "nije valjda opet tetka...". Nije bila ona, bila je to drugarica koja je iz dosade rešila da lajkuje objave koje sam stavljala na samom početku svoje fejsbuk karijere. Bilo je tu svega i svačega…

Statusi
Ranije su statusi počinjali sa “Jelena je…”, tako da nisam jedina kojoj je profilna bila ispunjena mudrim izjavama kao što su “super happy”, “nervozna”, “svatila neke stvari o društvu”… Iz nekog razloga nikada nisam koristila w, tj, ch i slične simbole i sad mi je strašno drago zbog toga. Ipak, komentari na moje slike su puni primera ovih hibridnih slova: “Bash nam je bilo l0o0do tad. Moramo ponowo!!! :P” “Extra si, bas lepa slichica, Coje :*”.
Ono što me je posebno iznenadilo bio je status "Dobila sam 5 iz matematike, 90 bodova. Moglo je i bolje, ali sam zadovoljna". Da, bila sam štreberka, ali da li je ovo bilo neophodno?

Dopisivanje
Po onome što mogu da vidim na svom zidu, fejsbuk tada nije imao privatne poruke. Razgovori su se odvijali putem komentara koje su svi mogli da vide. Mi kao da toga nismo bili svesni.

Capture

Cirkularne poruke
Zalepi ovo na zid svima koje voliš! Ako pošalješ ovu poruku još 15 osoba, tvoja prava ljubav će ti se obratiti. Zvuči poznato?
Jedna od najdosadnijih stvari na fejsu. Dobiješ poruku i najradije bi je obrisao, ali onda krene da te grize onaj crv sumnje. Šta ako ipak… Ponovo otvaraš poruku, kopiraš je i šalješ na tih 15 brojeva. Pa ne može da škodi...

Capture5

Stranice
Verujem da smo svi na početku lajkovali stranice koje su napravljene tako da se u njima totalno prepoznajemo (kao i još hiljade ljudi osim nas, ali to nema veze).
U mom slučaju to su bile: "Svi mi koji volimo čokoladu", "Lajkuj ovo ako si žensko, a tvoji te zovu sine", “Swi mi koji se tushiramo po pola sata”, “I l0ve music”, “Starke 4ever”, “Nije neznam nego ne znam”, “Bolje prljave metalike nego Grand”…

Testovi
Jedna od najpopularnijih stvari tada su bili testovi i baš svi smo ih radili. Koja si životinja? Kada će stići tvoje pismo iz Hogwarts-a? Ime tvog budućeg muža je… U kakvoj kući ćeš živeti za 10 godina?

 Capture2

 

Bockanje

Pisala bih mu, a ne znam šta. Hoću da primeti da sam na fejsu i da slobodno može da mi piše. Znam, bocnuću ga!
Jedna od retkih opcija zbog koje mi je žao što više nije popularna. Pomalo mi i nedostaju ti ratovi bockanjem, koji su znali da traju danima i nedeljama.

Slike
U tom periodu života imala sam neobjašnjivu potrebu da slikam sve što mi zapadne za oko, tako da sam svakog dana objavljivala gomilu totalno nebitnih fotografija. Nisu to bili samo selfiji (da, još tad su bili popularni), to su bile slike škole, oglasa, neba, životinja i najviše od svega, mojih nogu.

 200078 1692363748070 5980257 n


Kada sam videla sve te notifikacije, presekla sam se. Pomislila da je došlo vreme da uradim veliko spremanje svog fejsbuk zida, ali sam ipak odustala. Bilo je neke iskrenosti i naivnosti u svemu tome. Nisu nam bili bitni lajkovi (jer ih uglavnom nije ni bilo), a sada se sve svelo na to kako ih skupiti što više. 

Zaronite i vi u svoje profile i prisetite se prošlosti. Sigurna sam da ćete se dobro nasmejati. Onima kojima se ona ne sviđa slobodno poručite: pozz hejtery mwah mwah :P

četvrtak, 03 mart 2016 19:25

Pregled dešavanja od 4. do 10. marta

Počeo je mart i približava se proleće. Zbog toga ni ne čudi što je naš grad ovako živnuo. Ove nedelje su organizovana razna kulturna, sportska i zabavna dešavanja. Na vama je samo da izaberete ono koje vam se najviše dopada.

 

Kultura i sport:

Narodno pozorište „Sterija“
Petak
Predstava „Zemljaci“ (mala scena) 20:00
Nedelja
Predstava „Neobično veče“ 20:00

Kulturni Centar
Nedelja
Predavanje Spasoja Vlajića „Vasionska svrha uma“ 17:00

Centar Milenijum
Subota
OK Banat – OK Turija 13:00
RK Mladost – RK Beočin 19:00
Nedelja
Mini Maxi Liga 08:30 – 15:00
KK Vršac – KK Proleter (juniori) 16:00
ŽKK Vršac – ŽKK Kraljevo 19:00

 

Zabava:

Petak
Kwon – Coctail night, DJ Aleksandar Radić 22:00
Paradigma – DJ Groover & DJ Conte (AS FM Radio), DJ Vandal Steve
Kafanica „Naša Tajna“ – Blondy band i Vesna Pitik
Čađava Furuna – M.O.M.O.
DOV – Kanetov memorijal 22:00

Subota
Kwon – DJ Voice, DJ Aleksandar Radić 22:00
Kafanica „Naša Tajna“ – Paradox band
Eskada – Top show bend 22:00
Čađava Furuna – Keša, Jova & Alex Crow
DOV – Acoustic Night – Band Sans

Nedelja
Eskada – Veče prijatelja, tamburaši 21:00

Utorak
Čađava Furuna – Miša & Buli 21:00

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

edukacija

ArchLAB

parakvadvs

TOV

VAK

iserbia

KulturniCentarVrsac

OklagijaRS

eVrsac

OpstinaVrsac

PricajmoOTome

ClickMan

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacMOJKraj

Cefix