četvrtak, 26 oktobar 2017 17:21

Ići kod lekara ne znači biti hipohondar!

Autor 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Da li i vi mislite da ste veoma zdravi i da ništa ne može da vam se desi? I da li i vi zanemarujete svoje zdravlje? 

U današnje vreme kada od obaveza ne znamo kuda ćemo niko se ne seti kada je vreme otići kod lekara, sem kada prigusti. To naravno nije dobro. Kada odete kod lekara i već shvatite da ste bolesni, tada vam postaje jasno da ste nekim delom sami krivi za to. Ali, čak i kada vam otkriju nešto , bila to neka ozbiljna bolest ili ne, ne očajavajte. Naravno tada mislite, sve najgore. Zato što smo mi ljudi, po naravi veliki pesimisti. Ipak razmislite, kada se razbolite ni ne pomišljate na to da li imate vremena za lekare ili za razne analize, već idete i želite samo da vam bude što bolje. Zapitate li se tada, da li bi ste možda redovnim kontrolama ili posetama lekarima mogli to da sprečite ili ako ne, bar na vreme otpočnete sa terapijama?

Pišem vam ovo, iz ličnog iskustva jer sam i ja bila jedna od onih koja misli da njoj ništa ne može da se desi, ali eto vidite ipak je moglo. Verujem da razmišljate da danas nije normalno trčati stalno po lekarima jer to naše društvo osuđuje i odmah za njih postajete takozvani "hipohondar". Volela bih da ja nisam bila deo tog društva koje je mislilo tako i brinulo o tome šta će drugi reći. Sada idem na redovne kontrole, ali već postoji nešto, što je na vreme moglo biti sprečeno.

Da li je moguće da smo takvi da nam je sve bitnije od zdravlja? Nemojte to raditi sebi, idite redovno kod lekara i budite ponosni na to, jer ste svesni i shvatate šta je to zdravlje. Kada sam otišla kod lekara zbog kijavice, nisam se obazirala na bolove u vratu, naravno jer sam  mislila da je sve to posledica prehlade, pa doktorki to nisam ni spominjala. Kijavica je prestala ali bolovi u vratu su postali sve intenzivniji i leva strana vrata je bila vidno natečena. Shvatila sam da je vreme da se obratim lekarki. Kada sam otišla ona me je poslala na ultrazvuk i tamo su otkrili da imam ciste na štitnoj žlezdi. Verovatno i sami znate da većina nas ima neku cistu ili više njih negde i da su potpuno bezopasne ali ne moraju biti. Štitna žlezda je veoma bitan organ i ona utiče na rad drugih organa. Kada je štitna žlezda u pitanju, može doći do poremećaja vrednosti hormona koje ona luči i da to bude opasno po vaše zdravlje. Ako se na vreme otkrije poremećen rad štitne žlezde, uzimanjem terapije nadomestićete nedostatak ili ukloniti višak hormona određenom terapijom i sve će biti u redu.

Ja sam bila jedna od onih koje su imale sreće, pa je kod mene cela ova situacija bila ispraćena samo naglim gubitkom kilograma. Danas redovno idem na kontrole i kontrolišem rast tih cisti kao i rad same štitne žlezde. Srećna sam što je sve ovako ispalo, ali nije moralo. Nadam se da će vas priča podstaći na to da pazite na sebe, kao i na svoje zdravlje!

Pročitano 2311 puta

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OpstinaVrsac

parakvadvs

TOV

Cefix

KulturniCentarVrsac

eVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

ArchLAB

PricajmoOTome

OklagijaRS

VAK

iserbia

VrsacPlus

VrsacMOJKraj

ClickMan