ponedeljak, 12 januar 2015 18:16

Srbija otvara savremenu laboratoriju i traži mlade naučnike

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Srbija će krajem januara pokrenuti najopremljeniju i najsavremeniju fitosanitarnu laboratoriju na Balkanu, nakon što zaposli ukupno deset mladih istraživača i tehničara.
 
Na otvaranje ovakve laboratorije, koja će služiti za ispitivanje semena, bilja i sadnog materijala, a krajem 2015. godine, i za ispitivanje kvaliteta mleka, Srbija je čekala deset godina.
 
Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže da je ova laboratorija opremljena najsavremenijim aparatima u regionu, da je sve spremno pokretanje, ali da nedostaju stručni kadrovi.
 
– Srbija je bila jedina u regionu koja nije imala nacionalnu referentnu laboratoriju, a sada je imamo i to najbolje opremljenu. Sve je spremno za puštanje u rad, imamo stručnjake koji će tu raditi, ali njihov broj nije dovoljan. Planiramo da zaposlimo mlade koji su tek završili fakultete i koji bi mogli da pomognu. Za godinu ili dve imaćemo spremne stručne kadrove i za ostale laboratorije – kaže ministarka.
 
Nova radna mesta u ovoj laboratoriji, pored prvih deset istraživača i tehničara, biće kada se laboratorija opremi i za fizičko-hemijska ispitivanja hrane i hrane za životinje.
 
Direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Slavoljub Stanojević rekao je pet stručnjaka u fotosanitarnoj laboratoriji, koliko ih je sada zaposleni, ali da to nije dovoljno.
 
– U skladu sa očekivanim obimom poslova, za početak će biti dovoljno angažovati 10 istraživača i tehničara. Kako se broj uzoraka i obim ispitivanja bude povećavao biće angažovan potreban broj ljudi. Imajući u vidu da se laboratorije postupno puštaju u rad, dinamiku pokretanja pojedinih laboratorija prati i povećanje potrebnih kadrova – objašnjava Stanojević.
 
U Direkciji se otvara i mogućnost da se u okviru saradnje sa naučno-istraživačkim ustanovama i fakultetima omogući angažovanje mladih stručnjaka na projektima i postdiplomskim usavršavanjima, kako navodi direktor Stanojević.
 
Izvor: 24 sata
Pročitano 3170 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 12 januar 2015 18:28
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

edukacija

VrsacMOJKraj

OklagijaRS

KulturniCentarVrsac

iserbia

PricajmoOTome

parakvadvs

eVrsac

TOV

ArchLAB

OpstinaVrsac

Cefix

VrsacPlus

ClickMan