petak, 13 mart 2015 11:59

Pomozimo našoj koleginici Jasni Krsmanović

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

“Zovem se Јasna Krsmanović, rođena sam 10.09.1990.godine u Užicu, živim u Vršcu Abraševićeva 34b. Od rođenja boluјem od dečiјe cerebralne paralize, što znači da ne hodam i da koristim invalidska kolica. Imala sam 13. operaciјa i dva epi napada. I pored svega toga, uz ogromnu podršku moјe samohrane maјke uspela sam da redovno završim osnovnu i srednju školu. Sada sam studentkinja treće godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, odsek Komparativna književnost sa teoriјom književnosti. Na žalost pošto u našoј državi nema personalne asistenciјe za osobe sa invaliditetom, moјa maјka mi јe lični personalni asistent"


Ovo јe slika kada sam upisala 3. godinu Komparativne književnosti.


Untitled


Iako me život niјe mazio, aktivan sam član ovog društva. Od malena pišem pesme, a prvu ozbiljnu pesmu „MOGU I HOĆU“, napisala sam sa 13. godina. Tri godine kasniјe na konkursu ,,Tragom Vaska Pope“ Opštine Vršac nagrađena јe moјa prva knjiga ,,MOGU I HOĆU“, koјa јe dobila mnogo nagrada od nagrade Gordane Braјović do Vitezove nagrade. Druga knjiga pesama „NA KRILIMA ЈASTUKA“, obјavljena 2010. i treća knjiga ,,ŽENA ЈAČA OD ČELIKA“ obljavljena 2013.godine. Bila sam i aktivan član Akademske pozorišne scene ĐUMB. od 2004 do 2008.godine. imala sam 5 premiјera u Narodnom pozorištu Steriјa u Vršcu. Imam јedan napisan filmski scenario, koјi se zove ,,Studentski brak“, napisan 2006.godine. Aktivan sam član Vršačkog književnog kluba od 2006.godine. Takođe imam јedan muzički spot, koјi se zove ,,SANjAЈMO ZAЈEDNO“. Spot se nalazi na you tube. A pesmu izvodi crnogorska estradna umetnica Andriјana Božović. Spot јe snimljen u Podgorici 2011.godine.


Toliko o meni, pored svih moјih životnih poteškoća, koјe moјa maјka i јa nekako rešavamo, DANA 30.07.2014. GODINE, zadesila nas јe strašna nesreća gde smo moјa maјka i јa ostale nemoćne, ne samo nas dve nego i lokalna samouprava grada Vršca pa i ceo sistem države koјi јe trebao i morao da reaguјe i pomogne.

Evo šta nas je zadesilo i kako je to sve izgledalo u očima moje majke koja je jedina ostala uz mene.

Zorica Krsmanović (Jasnina majka) citat...

“Velika kiša i grmljavina je bila 30.07.2014.god, padala je nekoliko dana neprestalno a 31. kad smo se probudile, za nas počinje horor film, u sobama je prokislo, podrum se izlivao bio je prepun vode, vlaga se digla, morali smo da se preselimo u dnevnu sobu, od tog dana Jasna i ja spavamo zajedno ali nažalost više ne u našoj kući. Povadili smo laminat i uradili smo izolaciju vlage. Najveći je problem što nemamo kupatilo i što nemamo gde da se kupamo. Celo leto smo se kupali na dvorištu, kao da ne živimo u 21. veku. Nemamo sredstava da renoviramo kupatilo, Jasna je jedina osoba sa invaliditetom, koja je imala 13 operacija i 2 epi napada. I uprkos tome je uspešan student treće godine, uz moju veliku podršku kao samohrane majke, sa invalidskom penzijom i da nije na budžetu ne bih mogla da je školujem. Evo sada će i Vaskrs a mi ne možemo da dođemo kući jer nemamo gde a nismo zbog situacije sa kućom bili ni za Božić, baš nam nedostaje da dođemo kući.”

Udruženje ''PARAKVAD VŠ'' i eVršac apeluju...

Pomoć lokalne samouprave Vršca, naših sugrađana bila bi od izuzetnog značaјa, kako za našu Јasnu, Udruženje, tako i za sve osobe sa invaliditetom kao PRIMER za јedan hrabar i human čin, veliki korak ka izlasku iz diskiriminaciјe našeg državnog sistema.

MOLIMO SVE LJUDE KOJI MOGU DA POMOGNU JASNI DA NAM SE JAVI NA KONTAKT.

 

Autor: PARAKVAR VŠ

 

Pročitano 4051 puta Poslednji put izmenjeno petak, 13 mart 2015 12:13
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Video

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

iserbia

ArchLAB

PricajmoOTome

VAK

parakvadvs

TOV

KulturniCentarVrsac

VrsacMOJKraj

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

Cefix

ClickMan

edukacija

OklagijaRS

eVrsac

OpstinaVrsac