sreda, 25 mart 2015 10:41

Kako gledanje u telefon utiče na naše zdravlje

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Mobilni telefoni i tablet računari su promenili naše držanje – i to svakako ne na bolje. Dok držimo neki od ovih uređaja u ruci i gledamo dole na njega, to je kao da imamo teret od 30 kilograma na vratu, po rečima jednog ortopeda.
 
To je kao da vam osmogodišnje dete sedi na vratu dok vi stojite i pokušavate da pročitate poruku na telefonu. Loše držanje tokom upotrebe mobilnog telefona može dovesti do oštećenja kičme.
 
Doktor Kenet Hansraj, sa Insituta za ortopedsko-hirurške bolesti u Njujorku, napravio je model koji je na slici. Ispostavilo se da situacija u kojoj naginjemo glavu napred i gledamo telefon može biti vrlo loša po naše zdravlje, a da toga nismo ni svesni. Prosečna osoba provodi dva do četiri sata dnevno u ovakvoj pozi.
 
Istraživanje doktora Hansraja je pokazalo da poza koja je dobra za naše zdravlje je ona u kojoj su uši u ravni sa ramenima, a lopatice na leđima blago zabačene unazad. Ovo će smanjiti osećaj stresa u našem telu kao i nivo kortizola, hormona stresa. Loše držanje, naprotiv, dovodi do napetosti u telu i može dovesti do krivljenja kičme, preranog starenja, a ponekad i do potrebe za hirurškim intervencijama.
 
Par saveta: držite svoj telefon ravno ispred sebe, i umesto da se naginjete napred, pokušajte da držite uređaj pod uglom od 30 stepeni kada držite telefon jer na taj način štitite svoje zglobove na ruci. Takođe, trudite se da položaj vašeg vrata bude takav da što manje bude nagnut ka napred, jer tako izbegavate oštećenja vrata i kičme.
 
Izvor: fakulteti.edukacija.rs
Pročitano 3628 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 25 mart 2015 10:46
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VrsacMOJKraj

VrsacPlus

TOV

parakvadvs

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

OklagijaRS

eVrsac

Cefix

PricajmoOTome

ClickMan

ArchLAB

VAK

OpstinaVrsac

edukacija

KulturniCentarVrsac