ponedeljak, 09 novembar 2015 09:32

Sedam osnovnih tehnika čitanja

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Niko se nije rodio unapred naučen kako da čita. Sa druge strane, biti pismen nije dovoljno. Da biste osigurali akademski i profesionalni uspeh, neophodno je da ovladate tehnikama čitanja. Dole navedene osnovne tehnike čitanja biće vam od velike pomoći kada na osnovu pročitanog teksta morate dati odgovor u pisanoj ili usmenoj formi.
 
1. Upoznavanje sa tekstom
 
Neophodno je najpre se upoznati sa tematikom teksta. To obično podrazumeva čitanje naslova članaka u novinama, pregledanje fotografija koje prate tekstove, čitanje boldiranih reči ili reči kojima se ostvaruje homogenost i povezanost misli kao što su na primer reči first, second, third na početku svakog pasusa. Tu su, takođe, različiti spiskovi sa stavkama navedenim pod određenim brojevima. Zato bi pre samog čitanja trebalo, na osnovu gore navedenih odlika teksta, doneti pretpostavke o tematici datog teksta.
 
2. Kontekst je veoma bitan
 
Da li je radnja teksta vezana za nešto što se svakodnevno događa u svetu ili pak samo za ono što se dešava u jednoj zemlji? Drugim rečima, da li je tema vezana za nešto što se tiče čitaoca i/ili ostalih ljudi u drugim zemljama? Da li glavni akter priče prolazi kroz iskustva sa kojima čitalac može da se poistoveti, ili pak govori o nečemu o čemu nemate nikakvog prethodnog iskustva? To su pitanja kojima sebi nesvesno i postavljamo dok doživljavamo tekst čitajući ga.
 
Ukoliko je, na primer, naslov teksta vezan za obrazovni sistem u Velikoj Britaniji, trebalo bi porazmisliti ili prodiskutovati na temu obrazovnog sistema zemlje u kojoj ste, podeliti znanje o obrazovnom sistemu u Velikoj Britaniji, i uporediti ta dva sistema. To je odlična priprema zarad boljeg razumevanja teksta.
 
3. Vizualizacija
 
Neki studenti, naročito oni koji  imaju izražen vizuelni način učenja i pamćenja, imaju potrebu da „vide“ informaciju. Naime, da li je lako vizualizovati glavnog aktera priče na osnovu datog opisa u tekstu? Da li je moguće stvoriti u glavi sliku zagađene reke opisane u tekstu?
 
Nakon što pročitate tekst bilo bi dobro da opišete sve slike koje su vam se ređale u glavi dok ste čitali tekst, naravno, što je detaljnije moguće.
 
 4. Postavljanje i odgovaranje na pitanja
 
Koja pitanja postavljate dok se samo letimično upoznajete sa tekstom? Po tome ćete videti kakva očekivanja imate od teksta koji je pred vama. Kako će se glavni junak izboriti do kraja priče? Da li su očekivanja bila ispunjena?  Dobra je vežba da nakon pročitanog naslova postavite tri pitanja za koja verujete da ćete naći odgovore u samome tekstu. Zatim pročitajte tekst i proverite da li ste naišli na odgovore na sva vaša pitanja.
 
 
5. Rezime
 
Nakon što ste pročitali tekst, trebalo bi da budete u mogućnosti da sažmete ceo tekst u par rečenica.  Dobar rezime može napisati onaj čitalac koji razlikuje osnovne od propratnih ideja jednog teksta. U rezimeu se krije odgovor na pitanje o čemu je u tekstu bilo reči. Rezimiranje nije prepričavanje svega u tekstu pomenutog.  Na primer, ako pročitate tekst o Jeleni Trojanskoj, bilo bi dobro da pokušate da samo u jednoj ili dve  rečenice kažete šta je dovelo do Trojanskog rata.
 
6. Letimično čitanje
 
Postoji u engleskom veština čitanja zvana skimming. Ona podrazumeva brzo čitanje radi sticanja slike o tekstu u celini. Uz pomoć te veštine takođe možete da odredite koji delovi teksta vas posebno interesuju.
 
Kada, na primer, morate da pročitate dugačke izveštaje od po nekoliko strana to svakako može da potraje. Čitajući pak na ovaj način, pratićete glavnu misao teksta ne trošeći vreme na  ono što nije od veće važnosti, a možete stati kada naiđete na deo teksta koji vas posebno zanima. Dajte sebi samo pet minuta da pročitate neki duži tekst iz novina. Potom pokušajte da prepričate o čemu je u tekstu bilo reči.
 
7. Pronalaženje određenih informacija u tekstu
 
Druga veština brzog čitanja zove se scanning. Ona vam dozvoljava da za kratko vreme pronađete u tekstu informacije koje su vam značajne. Ta veština je idealna kada u dužem tekstu morate da pronađete broj telefona, datum nekog istorijskog događaja ili vreme polaska voza. Na primer, može vam biti dat tekst i pitanje vezano za tekst. Vaš zadatak je da za što kraće vreme nađete odgovor na to pitanje brzo čitajući tekst.
 
Pročitano 3713 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 09 novembar 2015 09:38
Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

TOV

ClickMan

OklagijaRS

parakvadvs

PricajmoOTome

VrsacMOJKraj

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

iserbia

Cefix

VrsacPlus

KulturniCentarVrsac

VAK

eVrsac

edukacija

OpstinaVrsac