četvrtak, 07 januar 2016 13:14

Mir Božji, Hristos se rodi!

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Danas je onaj dugo iščekivani dan, praznik nad praznicima, Božić! Nakon 365 dana, konačno je na naša vrata ponovo pokucao čuveni Božić Bata, uneo badnjak i poželeo dobrodošlicu najradosnijem hrišćanskom prazniku. 
Sama reč Božić govori upravo o onome što predstavlja. Iz reči Bog je nastala reč Božić, što i označava malog Boga, odnosno Isusa. U engleskom jeziku, reč Christmas je nastala od reči Christ i Mass, što bi značilo Hristova Misa.
Hrišćani širom sveta  slave rođenje Isusa Hrista za kojeg se veruje da je božji sin.  Mnogi hrišćani Isusov rođendan proslavljaju 25. decembra, ali ima i onih koji se drže stare tradicije i ovaj dan slave 7. januara, tokom takozvanog Starog Božića.  Kada su se Engleska i Škotska 1752. godine prebacili na Gregorijanski kalendar (a kasnije i većina sveta), ostala je razlika od 11 dana usled neslaganja sa Julijanskim. Većina ljudi, posebno u ruralnim sredinama nije prihvatala da gubi ovih 11 dana te su odlučili da koriste Julijansko računanje vremena.
Dan pred Božić, odnosno Badnji dan, slavi se 6. januara. Običaji nalažu da se taj dan posti, miri sa ljudima i širi ljubav. Obično se provodi u krugu porodice i uz bogatu trpezu I neizostavni badnjak. Istorija badnjaka potiče još iz Vitlejema, kada je pravedni Josif založio hrast kako bi ugrejao pećinu u kojoj je rođen Isus. Osim toga, badnjak je najava Časnog krsta Hristovog. Rano ujutru, domaćin sa sinovima odlazi u šumu gde seče mladi hrast ili cer, koji se u toku večeri simbolično pali.  
Već tradicionalno, Božić Bata je taj koji nam dolazi u kuće i donosi Božić domaćinstvu. Srpski Božić Bata nastaje u 19. veku i ima ga samo kod Srba. Svega par decenija posle je od njega stvorena prava mitološka ličnost. Ime je dobio po umanjenici za Boga, dok je ime Bata prvobitno označavalo korak (bat) kojim se probijao kroz sneg. Deca su ovo razumela kao dobrog batu i ubrzo od njega stvorila neizostavni deo Božića. Jedan od običaja je i da najstariji član domaćinstva glumi Božić Batu, prerušen ulazi u kuću i donosi Božić.
Još jedan običaj koji se pojavljuje u našim krajevima jeste i korinđanje. Obično tokom Badnjeg dana, deca idu od kuće do kuće i korinđaju - pevaju Božićne pesmice, a za to dobijaju slatkiše ili novac.
Ovo je samo mali deo Božićne magije, koja ostaje postojana bez obzira na vek ili teritoriju. Bez obzira na to da li ste još uvek dosledni tradicijama ili Božić slavite na malo moderniji način, želimo Vam da ga provedete na najlepši mogući način.
Mir Božji, Hristos se rodi!
 
Pročitano 3612 puta

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OpstinaVrsac

eVrsac

parakvadvs

ArchLAB

VrsacMOJKraj

OklagijaRS

KulturniCentarVrsac

PricajmoOTome

Cefix

ClickMan

VAK

TOV

edukacija

iserbia

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu