petak, 16 januar 2015 10:37

Štrajk se nastavlja

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)
Štrajk profesora osnovnih i srednjih škola se nastavlja i u drugom polugodištu. Budući da dogovor između sindikata prosvetnih radnika i resornog ministra Srđana Verbića  još uvek nije postignut, nastava će i u drugom polugodištu biti skraćena na 30 minuta.
 
„S obzirom na okolnosti, neizvesno je dokle će štrajk trajati. Ministar očigledno ignoriše naše zahteve, njemu je samo cilj da nastava krene normalno, a nijedan od uslova koje smo mi tražili nije ispunjen. Program prilagođavamo trajanju časova od 30 minuta, mnogo više truda ulažemo i mnogo savesnije radimo da bi tih 30 minuta bilo kvalitetno ispunjeno. Ne vidim rešenje, ne vidim kraj, pošto mi radimo po zakonu, ovako možemo još dugo.“ kaže profesor Momir Ristanić za naš portal.
 
Gotovo da je postala tradicija da svaku školsku godinu obeleži štrajk. Zahtevi štrajkača su izuzeće od smanjenja plata za 10%, uvođenje platinih razreda, novi kolektivni ugovor i novi Zakon o obrazovanju. Ne zna se da li će zahtevi biti ispunjeni, jedino je izvesno da će, kao i svake godine, zbog ovog štrajka najviše ispaštati đaci, naročito maturanti.
 
„Profesori se trude da ispune minimum, ali to nama nije dovoljno. Najgore je bilo pred kraj polugodišta kada su nas puštali sa časa posle pola sata, a zvonilo je za kraj časa na svakih 45 minuta, to je bio opšti haos i potpuna anarhija. Nastava u takvim okolnostima uopšte ne dolaze do izražaja onako kako bi trebalo. Teško je spremati prijemni u takvim uslovima, profesori izlaze u susret u smislu konsultacija, ali se većina đaka sprema kod privatnih profesora ili samostalno.“ kaže jedan maturant iz gimnazije.
 
Pročitano 3541 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 20 januar 2015 22:34
Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VrsacPlus

edukacija

OklagijaRS

PricajmoOTome

ClickMan

iserbia

KulturniCentarVrsac

TOV

VrsacMOJKraj

OpstinaVrsac

Cefix

ArchLAB

eVrsac

parakvadvs

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu