sreda, 24 jun 2015 17:50

Počinje upis na fakultete, ETF ubedljivo najskuplji

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prijavljivanjem kandidata, na fakultetima i visokim strukovnim školama u Srbiji sutra počinje upis brucoša za školsku 2015/16. godinu, a većina ustanova Univerziteta u Beogradu (UB) odustala je od povećanja školarine, osim Šumarskog, Elektrotehničkog fakulteta...

Prijavljivanje kandidata trajaće do 28. juna, prijemni ispiti biće organizovani od 29. juna do 3. jula, a preliminarni rezultati znaće se do 5. jula.

Najviše brucoša i ove godine upisuje Univerzitet u Beogradu ali su kvote, prema rečima prorektorke za nastavu UB Nade Kovačević gotovo iste kao i prošle godine, i na osnovnim akademskim studijama na budžetu je planirano 9.461 mesto od ukupno oko 15.000 indeksa.

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata predviđeni su rokovi za primedbe i žalbe, a fakulteti moraju objaviti konačne rang liste do 10. jula, kada počinje i upis, koji mora biti završen do 15. jula.

Jedan kandidat može da se prijavi na veći broj studijskih programa, pa profesorka Kovačević podseća da je važno da budući brucoši budu na prozivci.

- Zato ima veći broj prijava nego kandidata i nekada se značajno pomeri donja upisna crta, za desetak i više mesta - kaže prorektorka i ističe da je ove godine promenjena suština afirmativnih mera upisa za osobe sa hendikepom i Rome.

Ovoga puta njima je omogućena dodatna podrška, da na primer i sledeće godine koriste osigurano mesto u domu, ishranu koju neće plaćati i druge olakšice tokom studiranja, uključujući i zadržavanje na budžetu.

Inače, prošle godine je najveći broj kandidata tek posle prijemnog ispita prilagao dokumenta da pripadaju afirmativnim grupama, nakon čega je Ministarstvo prosvete davalo preporuke fakultetima da ih upišu.

- Sada se već prilikom prijavljivanja predaje set dokumenata koji potvrđuju da mogu biti uključeni u afirmativnu akciju, uključujući i izjavu da pripadaju toj manjini i preporuku Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine - rekla je Kovačević.

Takođe, bolje su definisane kategorije i grupe problema zbog kojih neko pripada ovoj kategoriji. Za studente sa hendikepom tačno su deifnisane kategorije a u dokumentaciji stoji procena njihovog hendikepa a potrebna je i potvrda da im je odobrena pomoć koju pruža drugo lice.

Broj studentata koji se upisuju po tim merama sada je dodat na budžetske kvote.
Izlazak na prijemni ispit, u zavisnosti od fakulteta, košta od 2.500 do 10.000 dinara, a studenti plaćaju i ŠV obrasce, indeks, osiguranje, taksu za Centar za razvoj karijere...

- Fakulteti imaju troškove za iznajmljivanje prostora, štampanje materijala i tehničku opremu - rekla je Kovačević i istakla da su Šumarski i Elektrotehnički fakultet (ETF) značajnije povećali školarinu.

Tako je cena na Šumarskom fakultetu povećana za 12.000 dinara, sa 60.000 na 72.000. Kako objašnjavaju na tom fakultetu, sredstva treba da budu utrošena za studentsku praksu, terenski rad.

Smer Softversko inženjerstvo na ETF-u košta 243.500 dinara, čime je taj fakultet skinuo sa "trona" godinama najskuplji Arhitektonski fakultet sa školarinom od 240.000 dinara. Smer Elektrotehnika i računarstvo na ETF-u košta 108.000 dinara.

U konkursu stoji i da je Matematički fakultet povećao školarinu za 9.000 dinara.
Od veće cene odustao je Geografski fakultet, Biološki, Fakultet bezbednosti, Učiteljski, dok je nekoliko ustanova povećalo cenu za 1.000 dinara ili nešto malo više od toga. Fakultet za fizičku hemiju odlučio je da pojeftini svoje studije, pa će brucoši platiti 60.000 umesto 66.000 dinara.

Za studente koji imaju pravo na umanjenje školarine, na UB pokušavaju da uvedu zajedeničke kriterijume i to za akadmce bez roditelja ili one čije porodice imaju mala primanja.

Prilikom prijave na konkurs podnose se na uvid originalna dokumenta a uz prijavni list predaju se fotokopije svedočanstva za sve razrede srednje škole, diploma o položenom završnom odnonso maturskom ispitu, diplome sa republičkih ili međunarodnih takmičenja, dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita odnosno ispita za proveru skolnosti i sposobnosti.

Izvor: blic.rs

Pročitano 3583 puta
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

edukacija

OpstinaVrsac

OklagijaRS

PricajmoOTome

ArchLAB

eVrsac

Cefix

parakvadvs

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

TOV

VrsacMOJKraj

ClickMan

VrsacPlus

iserbia

VAK