subota, 10 decembar 2016 13:10

Uspešna godina za srpske univerzitete!

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Rangiranje univerziteta poslednjih decenija zauzima važno mesto u procesu evaluacije naučnog i nastavnog rada. Među najvažnijim svetskim (globalnim) rang listama univerziteta su Šangajska lista, Lajden lista, Webometrics, U-Multirank i dr. Za svaku od njih je razvijen niz indikatora na osnovu kojih se procenjuje naučni i nastavni doprinos, kao i uticaj koji naučne publikacije istraživača određenog univerziteta imaju na razvoj nauke u savremenom društvu. Prema dostupnim podacima, u svetu ima preko 26 000 univerziteta koji učestvuju u rangiranju, a procenjuje se da ih ukupno ima više od 40 000.
 
Ovih dana su na Univerzitetu u Lajdenu (Holandija) objavljeni rezultati rangiranja univerziteta za 2016. godinu. Na spisku su se našla samo 842 univerziteta. Univerzitet u Novom Sadu se prvi put pojavljuje na Lajden  rang listi, i to na 756. mestu. Taj napredak je značajan kako za akademsku zajednicu UNS-a tako za i zemlju u celini. Prošle godine je iz Srbije na Lajden listi bio rangiran samo Univerzitet u Beogradu. Od ove godine Srbija ima dva univerziteta, što je svrstava među najuspešnije zemlje u regionu.
 
Osnovni kriterijum za rangiranje na Lajden listi je broj radova indeksiranih u Web of Science. Potreban je minimum od 1100 naučnih publikacija da bi se Univerzitet uopšte našao u konkurenciji onih univerziteta koji će biti rangirani. Pri tome, vrednovanje se vrši na osnovu sledećih indikatora: 1. broj naučnih publikacija koje u određenoj oblasti spadaju u 1% najcitiranijih; 2. broj naučnih publikacija koje u određenoj oblasti spadaju u 10% najcitiranijih; 3. broj naučnih publikacija koje u određenoj oblasti spadaju u 50% najcitiranijih; 4. ukupan i prosečan broj citata po publikaciji na univerzitetu i 5. ukupan i prosečan broj citata po publikaciji na univerzitetu u odnosu na određenu oblast nauke. Autocitati se ne vrednuju.
 
Drugi važan kriterijum odnosi sa na uključenost univerziteta u naučnu saradnju, čiji su  najvažniji indikatori broj radova koji su objavljeni u koautorstvu s autorima s drugih univerziteta, kao i s autorima iz drugih zemalja. Pri tome se računa udaljenost zemalja s kojima je ostvarena naučna saradnja i ona može biti manja od 100 km (odnosi se na zemlje regiona) ili veća od 5000 km.
 
Treći kriterijum je uticaj univerziteta u svetu nauke.
 
Svrstavanje univerziteta među najbolje u svetu na Lajden listi je pitanje prestiža, jer se rangiranje vrši na osnovu rigoroznih, egzaktnih i složenih kriterijuma, koji svedoče o kvalitetu institucije. 
 
Univerzitet u Novom Sadu se tokom 2016. godine prvi put našao i među prvih 1.000 univerziteta na Webometrics listi (na 886. mestu).
 
Takođe, Univerzitet u Beogradu je popravio svoju poziciju na Šangajskoj listi za 2016. godinu (The 2015 Academic Ranking of World Universities) i nalazi se među 300. najboljih svetskih univerziteta, pošto je rangiran između 201. i 300. mesta. 
 
Podsećamo da se Univerzitet u Beogradu na Šangajskoj listi našao prvi put 2012. godine kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju pozicije od 401. do 500. mesta. Od 2013. godine popravio je rang i našao se u grupi od 301. do 400. mesta, sve do ove godine kada se našao između  201. i 300. mesta. Šngajsku listu koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svetu. Kriterijumi koji se uzimaju u obzir, između ostalog, su broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet ili rade na univerzitetu, broj i kvalitet naučnih radova. 
 
O ovome možete čitati još i na sajtovima Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Novom Sadu
Pročitano 2705 puta Poslednji put izmenjeno subota, 10 decembar 2016 14:41

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

TOV

PricajmoOTome

OpstinaVrsac

eVrsac

KulturniCentarVrsac

Cefix

edukacija

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VAK

iserbia

VrsacMOJKraj

VrsacPlus

ArchLAB

OklagijaRS

ClickMan