nedelja, 08 mart 2020 16:56

Nekoliko sajtova o prilikama za mlade

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Kada sam upisala master na Fakultetu političkih nauka, došla sam u kontakt sa inostranim studentima, tj. sa ljudima iz različitih država su postali moji klasići (ja sam jedina koja je završila osnovne studije u Srbiji). To je značilo, između ostalog, da sam odjednom dobila pregršt informacija iz prve ruke o prilikama koje se pružaju u inostranstvu, konkretno, o različitim praksama, o studentskoj mobilnosti, o konferencijama, o stvarima koje su mi ranije bile toliko daleke i apstraktne, i za koje sam mislila da su dostupne samo studentima iz zemalja sa visokim standardom (drugim rečima, EU studenti uživaju, a mi sirotiLJa gledamo). Međutim, slušajući njih i njihova iskustva, shvatila sam da to baš i nije tako, da se mogu pronaći sjajne prilike, ako samo malo bolje potražiš. Tako sam počela da čeprkam po internetu i našla nekoliko zaista korisnih sajtova, koje pružaju informacije o različitim programima i prilikama za mlade, a koji su relativno lako dostupni i nama. 
 
Zato sam odlučila da sastavim ovu (za sada kratku) listu sajtova koje objavljuju super konkurse za prilike u inostranstvu. Uglavnom su to u pitanju konferencije za mlade, usavršavanja ili prilike za studije u inostranstvu, stipendije i prilike za volontiranje. Međutim, dodala sam i dva sajta koja pružaju informacije za mlade koji planiraju da ostanu u Srbiji, čisto da izbalansiram spisak :) 
 
Na sajt ARMACAD sam naletela sasvim slučajno i shvatila da je ovo jedno od najvećih „blaga“ interneta ukoliko vas zanimaju prilike za usavršavanje „napolju“. Ovaj sajt prikuplja, usudila bih se da kažem, gotovo sve informacije koje postoje o konkursima za studije na različitim univerzitetim širom sveta, o letnjim školama, konferencijama i događajima iz akademske sfere. Da ne kažem da pokrivaju gotovo sve discipline-izmislite nešto, naći ćete ga na ARMACAD-u. Našla sam oblasti i discipline za koje nisam znala da postoje niti sam mislila da se neko zaista time bavi i da se usavršava u tom pravcu...dobro, možda sam samo nedovoljno informisana, ali verujte mi da ovaj sajt i taj problem rešava. Doduše, još uvek se nisam prijavila ni na jedan konkurs sa ovog sajta, al’ se spremam! :)
 
Još jedno „blago“ interneta, ne samo što se tiče prilika za akademsko usavršavanje, već i informacija koje pruža o putovanjima, prilikama za volontiranje širom sveta, o poslovnim prilikama, ali i nekim životnim problemima sa kojima se svi mi susrećemo...ne znam za vas, ali meni je postalo veoma zanimljivo da upoređujem svoja stanovišta i iskustva sa iskustvima mojih vršnjaka iz inostranstva. Mnogo mi pomaže kada vidim da su ljudi iz Engleske, Nemačke, Amerike, Italije ili Australije  izgubljeni kao i ja, jer shvatam da to nije toliko posledica sistema u kome živim, već da je to globalni, generacijski problem u svetu koji se rapidno menja. Na sajtu sam pronašla i inspirativne priče drugih ljudi, različite savete bivših profesora fakulteta i poslodavaca, ali i spisak stipendija koje pokrivaju SVE troškove studija na najprestižnijim univerzitetima u inostranstvu, a koje nisu toliko poznate (što će reći, nema mnogo prijava  veće šanse da ih dobijete).  Dakle, bacite pogled, sigurno ćete naći nešto što vas zanima  
 
Hoću.ba je komšijski portal, naravno, prevashodno namenjen mladima iz Bosne i Hercegovine, ali isto tako bogat informacijama za sve mlade sa ovih prostora. Na tom sajtu možete pronaći informacije o poslovima, praksama, grantovima, stipendijama i volonterskim programima širom sveta, koji su obično namenjeni mladima iz regiona (na primer, na ovom sajtu sam našla konkurs Airbnb za volontiranje na Bahamima – sve plaćeno). Sajt je svakako je vredan klika, sigurno ćete naći barem jednu vest koja će vas privući.  
 
Naravno, na ovom spisku se mora naći i dobro poznati Portal Mladi. Verujem da ste već čuli za naše kolege, ali ako niste, obavezno bacite pogled. Na ovom portalu možete pronaći informacije o stipendijama, praksama, jeftinim putovanjima i svemu što jednog studenta u Srbiji može da zanima. 
 
Spisak završavamo još jednim poznatim studentskim portalom - iSerbia. Pored informacija za studente i mlade, na ovom portalu možete pronaći i konkurse za poslovne i projekte NVO.  
 
Nadam se da ćete pogledati ove sajtove i pronaći korisne informacije. A kako bi tek bilo super ukoliko biste nam pomogli da proširimo ovaj spisak! Zato, ako imate neke sajtove putem kojih se vi informišete, pošaljite nam da ih ubacimo. I hvala vam! :)
 
Pročitano 4359 puta
Jasmina Krajovan

Četvorogodišnja devojčica izgubljena u svetu odraslih. 

 

 

jasmina.krajovan@studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

OpstinaVrsac

eVrsac

Cefix

ClickMan

VrsacMOJKraj

PricajmoOTome

iserbia

KulturniCentarVrsac

ArchLAB

edukacija

VrsacPlus

TOV

VAK

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

parakvadvs