petak, 21 novembar 2014 09:58

Studenti napravili prvi srpski mobilni

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tvorci „prvog srpskog mobilnog telefona" (skraćeno PST) su Filip Milivojčević i Srđan Stanković, dvojica studenata pete godine Fakulteta tehničkih nauka.

- Zasad na ovom telefonu možete da razmenjujete poruke i da razgovarate. Čitav posao uradili smo za mesec dana, mada su neki delovi već bili gotovi. Najveći izazov je bilo napraviti softver za primanje i slanje poziva - rekao je Milivojčević. Njegov kolega Stanković precizira da je mobilni napravljen iz tri dela, dva modula su dobili od fakulteta, a jedan modul koji spaja ta dva napravili su sami.

Za interakciju s korisnikom PST koristi TFT ekran za prikaz sadržaja, unos samog sadržaja obavlja se pomoću tastature, dok govor reprodukuje i ostvaruje pomoću eksternih slušalica s mikrofonom.
Kada žele nekoga da pozovu, na glavnom ekranu odaberu ikonicu s telefonom i unesu željeni broj. Isto je i sa slanjem poruka - samo se klikne na simbol SMS.

- Sledeći korak je da izbacimo tastaturu i napravimo ekran osetljiv na dodir, te da sve stavimo u jednu masku. Uradićemo dodatne aplikacije unutar samog menija, od kalendara, vremena i stanja na bateriji, pa polako do krajnjeg cilja, što je Anrdoid sistem - objasnio je Stanković.

Prvi srpski mobilni telefon dosad je koštao oko 11.000 dinara, ali u cenu nije uračunat kreativni i manuelni rad njegovih tvoraca. Vladimir Rajs, asistent na Katedri za elektroniku, kaže da do sada studenti nisu patentirali ovakve izume, već su više bili fascinirani pravljenjem softvera za upravljanje preko mobilnih telefona.

- Ovo je pilot-projekat, malo robusnija varijanta, ali polako, sada ćemo ga obogatiti sadržajima i smanjiti. Mogao bi FTN na kaju da napravi i prvi domaći mobilni telefon za široko tržište - najavljuje Rajs.

 

Izvor: 24sata.rs

Pročitano 3327 puta Poslednji put izmenjeno petak, 21 novembar 2014 10:10
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

eVrsac

ArchLAB

OpstinaVrsac

VAK

PricajmoOTome

edukacija

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

parakvadvs

TOV

Cefix

KulturniCentarVrsac

iserbia

VrsacMOJKraj

ClickMan

OklagijaRS