sreda, 26 novembar 2014 17:17

Nevladine organizacije Vojvodine na seminaru u Zrenjaninu

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Članovi nevladinih organizacija Vojvodine, uključujući predstavnike Vršačke organizacije CEFIX, bili su od 21. do 23. novembra u Zrenjaninu na drugom regionalnom seminaru za razvoj lokalnih strategija „Strateški planiramo – dajemo doprinos bržem razvoju lokalne zajednice“ organizovanom od strane organizacije CenTriR u cilju osposobljavanja civilnog društva za učešće u razvoju lokalnih strategija u svojim opštinama.

Organizacija CenTriR je istakla da je procenat opština u kojima su pripadnici civilnog društva učestvovali u razvoju lokalnih strategija do sad bio izuzetno nizak, iako oni imaju puno pravo da daju svoj doprinos u izradi strategija, što je i bio glavni motiv organizacije obuke.

Trodnevnom seminaru je prusustvovalo oko 20 članova nevladinih organizacija iz Vojvodine, a predavanja Venese Belkić (CenTriR), Peđe Martinovića (UG Građanska šansa, Valjevo), Petra Đurovića (UG Narodni parlament, Leskovac), Sanele Veljkovski (SKGO) i Admira Veljovića (Koordinator Kancelarije za mlade, Prijepolje) bila su propraćena radionicama u kojima su učesnici, podeljeni u dve grupe i dve podgrupe, prošli kroz ceo proces kreiranja strategija na ekološkom, odosno socialnom planu na imaginarnim primerima opština „Zeleni Sad“, odnosno  „Crni Dol“.

Zeleni Sad je zamišljen kao opština koju krase međunarodna reka i nacionalni park. Iako prometna, reka ne poseduje pristanište, zbog negodovanja stanovništva uzrokovanog strahom od potencijalnog ugrožavanja ekosistema reke. Polovina stanovništva je zaposlena u cementari koja negativno utiče na zdravlje ljudi zbog stalnog zagađivanja vazduha. Veliki broj neodgovornih turista značajno ugrožava nacionalni park.

Crni Dol predstavlja opštinu sa izraženim problemima socijalne prirode. Visok procenat nezaposlenih (pogotovo mladih) uzrokovao je visok procenat siromaštva i odliva stanovništva. Zastarela fabrika duvana predstavlja sve slabiji oslonac za razvoj ove opštine, jer nema kvalifikovanih kadrova,a pored toga, negativno utiče i na životnu sredinu. U opštini živi nekoliko desetina dece sa posebnim potrebama, od čega se samo pet procenata školuje, zbog velike udaljenosti specijalne škole.

Po oceni učesnika, seminar je u velikoj meri ispunio očekivanja.

 

Slika: CenTrIR

Pročitano 4002 puta Poslednji put izmenjeno petak, 28 novembar 2014 11:23

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

parakvadvs

ArchLAB

edukacija

OklagijaRS

eVrsac

OpstinaVrsac

VAK

PricajmoOTome

TOV

Cefix

ClickMan

KulturniCentarVrsac

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacMOJKraj

iserbia