utorak, 23 decembar 2014 10:49

10 načina da izbegnete prokrastinaciju

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Sve češće se susrećemo s pojmom “prokrastinacija” (procrastination engl), ali znamo li šta taj pojam zapravo označava? Prokrastinacija je kontinuirano odlaganje obaveza jer je osoba zauzeta obavljanjem manje bitnih zadataka ili poslova koji donose više zadovoljstva umesto onih koji su hitni ili na neki način neprijatniji.
 
Primera radi, znate onu situaciju kada se ispitne obaveze “nagomilaju” i kada jednostavno ne znate od čega biste počeli? Tada odlučujete da je najlakše da zapravo ne radite ništa! Ne možete se posvetiti samo jednoj obavezi kada su i ostale podjednako bitne i hitne, pa vas to dvoumljenje već samo po sebi zamara i na kraju shvatate da vam je potrebna pauza. Ništa zato, tu je YouTube, Facebook, Twitter, TV ili neka igrica…potrebno je da hitno ažurirate aplikacije na svom mobilnom telefonu ili da prelistate vesti… Bilo šta što će vam bar na trenutak skrenuti misli od obaveza kojima bi zapravo trebalo da se bavite.
 
Ali nakon što shvatite da ste pola dana proveli radeći, istinu govoreći, NIŠTA, bar ne pametno, počinjete da osećate grižu savest. Ukoliko želite da se rešite prokrastinacije jednom zauvek, evo nekoliko kratkih ali vrlo korisnih saveta za ostvarenje tog cilja.
 
1. Razmislite koliko novca ste dali za studije
 
Ovo je zaista jedan od razloga koji će vas odmah otrezniti. Pomislite koliko su novca vaši roditelji uložili u vaše studije, školarinu, iznajmljivanje stana, svakodnevne troškove, pa na udžbenike, skripte, i mnoštvo drugih troškova koji čine studentski život. Čak i da imate tu sreću da studirate na teret budžeta i ne morate da plaćate preskupe školarine, razmislite pre nego što počnete da gubite vreme, kako ćete taj status i održati.
 
2. Budite svesni posledica
 
Razmislite koje su to posledice s kojim ćete se suočiti ukoliko budete nastavili da odlažete i izbegavate svoje obaveze. Ukoliko ne učite, nećete položiti ispit, ukoliko ne položite ispit, nećete dati uslov, ukoliko ne date uslov, izgubićete status finansiranja iz budžeta, itd. Samo budite realni, to ne znači da će vas svaki odlazak do grada sa društvom na primer koštati godine na fakultetu i slično. Nije sve oblik prokrastinacije, samo ono što svesno činite kako biste izbegli bavljenje nekim bitnim zadatkom.
 
3. Upoznajte svoje izgovore
 
Obratite pažnju na izgovore koje imate. Dobro razmislite da li su korektni ili ne. Prepoznajete li neke od sledećih?
 
“Najbolje radim pod pritiskom.”
 
“Umoran/na sam da bih to sad radio/la.”
 
“Nisam raspoložen/a sad za to.”
 
“Uradiću to sutra.”
 
“Taj ispit se sprema za jedan dan.”
 
“I ovako ne mogu da položim taj ispit.”
 
“Ne treba mi puno vremena za to – Imam vremena na pretek.”
 
“To ću početi posle (nečega)….”
 
“To nije uopšte teško, imam vremena.”
 
“Ma ja uvek sve stignem, uradiću to posle.”
 
 
4. Blokirajte sve ono što vam skreće pažnju
 
Ok, ako već ne možete da se sami oduprete želji da često bacite pogled na vesti na internetu, na statuse na društvenim mrežama i slično, jednostavno učinite ih nedostupnima tokom vremena koje ste odredili za učenje. Postoje online servisi i aplikacije koje vam omogućavaju da blokirate pristup određenim stranicama na internetu tokom zadatog vremenskog perioda. Iskoristite sve ono što vam tehnologija omogućava, čak ako je potrebno i protiv nje same.
 
5. Motivacija i fokus
 
Motivacija je ključ uspeha, to nije tajna. Sasvim je razumljivo da ne možete svaki predmet i materiju da učite sa istim zadovoljstvom, ali ukoliko ste motivisani da određeni ispit položite vi ćete to i ostvariti. Upisali ste fakultet iz određenog razloga, imate viziju i ideju šta želite da ostvarite nakon fakulteta, neka vam to bude glavna motivacija. Postavite sebi privlačan cilj koji želite da dostignete, verujte nam takva vrsta motivacije biće vam najbolji podsetnik da je vreme da sednete i zagrejete stolicu.
 
6. Nije sramota učiti
 
U školi je stav “buntovnika” možda i mogao da prođe kao zanimljiv, vi ne učite a sve znate, danas uče samo štreberi… Spustite se na zemlju, sada ste na fakultetu i niko vam neće više gledati kroz prste. Fakultet nije obavezan, tu ste svojom voljom i od vašeg truda zavisi vaš uspeh. Zato znate šta vam je činiti umesto da komentarišete kolege koje su opet sve stigle da urade na vreme, za razliku od vas.
 
7. Naučite da odbijete ljude koji vas odvlače od obaveza 
 
Svi imamo nekog prijatelja za kojeg se čini da ima svo vreme ovog sveta u svojim rukama i koji/koja vas konstantno pozivaju na kafu, u provod, ma gde god samo da niste nad knjigom. I vi, šta, pokleknete pred primamljivom ponudom za provod u gradu iako znate da morate da učite. Konstantno ponavljate: “Ma samo na 15 minuta, taman da proluftiram glavu”, a izlazak se oduži na čitav dan i vi na kraju dana niste uradili ništa. Nije na odmet napraviti pauzu, sasvim suprotno poželjno je! Ali ne dozvolite da vas osobe koje stvarno nemaju bitne obaveze kao što su vaše odvlače od onoga što morate uraditi. Jer takve osobe ne gube ništa, a vi gubite mnogo.
 
8. Napravite plan i pridržavajte ga se
 
Imate previše obaveza i ne želite da se izgubite pokušavajući da sve postignete. Napravite listu svega onoga što morate završiti i odredite stavkama prioritet. Procenite koliko vremena i napora će vam biti potrebno da svaki zadatak završite i organizujte ih prema rokovima koje imate. Na taj način imaćete sve pregledno pred sobom i lakše ćete moći da sagledate šta su vam pravi prioriteti, a šta ipak možete ostaviti za kasnije. Kada jednom napravite plan, pridržavajte ga se i trudite se da ne odstupate od njega.
 
9. Nagrada
 
Najbolji način da podstaknete sebe da nastavite rad jeste mala nagrada. To ne mora biti ništa grandiozno, nakon svakog uspešnog posla možete se počastiti nekom poslasticom, izađite u provod sa prijateljima, kupite sebi neku sitnicu. Uvidećete kako je tako zasluženi poklon najslađi.
 
10. Ne budite strogi prema sebi
 
Sve ovo ne znači da se morate zatvoriti u sobu i učiti danonoćno. Dobro razmislite o svemu i ukoliko shvatite da na nekoj aktivnosti zaista gubite vreme, pokušajte da unesete izvesne izmene u svoj život i organizaciju vremena.
 
Preuzeto sa: studentskizivot.com
Pročitano 3230 puta
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

KulturniCentarVrsac

OklagijaRS

edukacija

VrsacMOJKraj

OpstinaVrsac

VAK

Cefix

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VrsacPlus

ArchLAB

ClickMan

TOV

parakvadvs

PricajmoOTome

iserbia