nedelja, 11 januar 2015 14:20

Stroži kriterijumi za akreditaciju

Napisala 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Odlukom Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta rada visokoškolskih ustanova, šest državnih i četiri privatna univerziteta, od kojih jedan prvi put, dobila su uverenja o akreditaciji. Kriterijumi za drugi ciklus su stroži, jer je Komisija postala član Evropskog registra osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju.
 
Da bi jedan univerzitet bio akreditovan potrebno je da su u njegovom sastavu akreditovana najmanje tri fakulteta različitih naučnih oblasti. Za novi petogodišnji ciklus rada, Komisija za akreditaciju je dorađivala kriterijume, a fakulteti menjali i dopunjavali studijske programe.
 
„Sistem upravljanja kvalitetom nije još u potpunosti zaživeo na univerzitetu. Ali dobro, to je proces koji traje. Engleska je to uvodila više decenija. Mi ćemo u narednom periodu to još dorađivati“, kaže prorektor Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević.
 
Jedan od zahteva je i organizacija zajedničkih studijskih programa više univerziteta.
 
Među novoakreditovanim je „Alfa univerzitet“, koji je u prvom ciklusu bio odbijen.
 
„Uglavnom su primedbe bile vezane za studijske programe u smislu za neke kurikulume ili da profesor koji je bio predviđen za taj predmet u svojim referencama nije potpuno odgovarajući, tako da su to bili neki sitni zahtevi na koje smo mogli da odovorimo i izmenimo“, kaže Gordana Đorđević, rektor „Alfa univerziteta“.
 
Za sada su najviše menjani standardi za doktorske studije – pre svega traži se javnost rada i dostupnost doktorskih disertacija. Kriterijumi će biti još stroži, jer je Komisija postala član Evropskog registra osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju.
 
Predsednik Komisije za akreditacijui proveru kvaliteta Endre Pap kaže da ono što nedostaje i što hitno treba uraditi, to je registar nastavnika.
 
„Komisija za akreditaciju je insistirala na tome na samom početku 2006. godine. I u okviruovog registra treba napraviti podregistar ključnih mentora za određene oblasti jer već u okolnim zemljama, Mađarskoj, Slovačkoj imaju posebne procedure za te ključne mentore i tek onda se može prići akreditaciji“, navodi Pap.
 
Komisija će ubuduće moći da vrši akreditaciju i izvan zemlje. Provera još osam domaćih univerziteta je u toku. Rezultati će biti poznati u aprilu, a ono što ih čeka, jeste domaće rangiranje.
 
Preuzeto sa: studentskizivot.com
Pročitano 3024 puta
Aleksandra Zarija

Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Budi u toku! :)

Prijavite se na mejling listu kako biste na vreme dobili važna obaveštenja.

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VAK

Cefix

parakvadvs

TOV

OklagijaRS

VrsacPlus

edukacija

ClickMan

OpstinaVrsac

PricajmoOTome

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

ArchLAB

KulturniCentarVrsac

eVrsac

iserbia