subota, 17 januar 2015 16:36

Studenti idu u zatvor zbog blokade Filozofskog?

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Policija će, na zahtev javnog tužilaštva, ispitati učesnike blokade Filozofskog fakulteta, koja je okončana pre nedelju dana. Zahtev javnom tužilaštvu da reaguje po službenoj dužnosti i pokrene istragu uputio je dekan fakulteta prof. dr Miloš Arsenijević, saznaju "Novosti".

Tako bi zbog protesta, studenti mogli da završe i u zatvoru. Dekan ih je optužio da su nasrtali na profesore i kolege, da su vređali i pretili, da su ograničavali slobodu kretanja drugima, da su uništavali imovinu, a policija će da utvrdi šta je od ovoga istina i da svoje nalaze saopšti tužilaštvu, koje će odlučiti šta dalje.

- Javnom tužilaštvu smo podneli zahtev i tu se završava naš posao. ostalo treba oni da rade - kaže za "Novosti" dekan prof. dr Miloš Arsenijević. - Možda će studenti i profesori biti pozivani na saslušanja, možda će nam tražiti dokazni materijal ili snimke. To nema veze sa fakultetom. U svakom slučaju ćemo sarađivati.

A da je dekan Filozofskog fakulteta tražio od tužilaštva da ispita učesnike blokade, čuli su i sami studenti. Međutim, verovali su da je, sa prekidom blokade 9. januara, taj postupak ostavljen po strani.

- Znamo da se dekan konsultovao sa advokatima i da su mu rekli da se ne krši autonomija fakulteta ako policija bude sprovodila istragu. Iskreno, ne znamo šta nam je gore, krivične ili disciplinske prijave. Zbog drugih možemo da budemo izbačeni sa fakulteta - kažu studenti iz samoorganizovanog studentskog pokreta. Oni se nadaju da neće dobiti nove krivične prijave, a i da će fakultet ipak da povuče stare i da obustavi disciplinske postupke. ako se to ne dogodi, kažu, na zboru studenata će se dogovoriti o daljim akcijama.

Filozofski fakultet je protiv učesnika blokade već podneo osam krivičnih prijava zbog napada, pretnji, remećenja javnog reda i mira... iako su članovi samoorganizovanog studentskog protesta tražili da se te prijave povuku, to nije učinjeno.

 

Izvor: Večerenje novosti

Pročitano 3172 puta
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

Cefix

OpstinaVrsac

OklagijaRS

iserbia

edukacija

VrsacPlus

VrsacMOJKraj

eVrsac

PricajmoOTome

parakvadvs

ArchLAB

KulturniCentarVrsac

ClickMan

TOV

VAK