petak, 30 januar 2015 07:48

Osam dana je ćutao na Trgu republike, a njegova poruka je najtužnija srpska priča

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Siv i hladan januarski dan oko jedan sat ispraznio je Trg republike. Nije bilo čak ni zaljubljenih, koji nervozno čekaju da im partner dođe. Samo je jedan student stajao prkoseći hladnom vetru. Dok su ga retki prolaznici zapanjeno gledali, držao je praznu flašu i pretrpan ranac - spremajući se da ode iz Srbije.

Dražen Horvatić (22) je nemo držao plastičnu flašu iznad šahta na Trgu republike. Taj ritual ponavlja već osmi dan, poslednji. Gledao je ispred sebe, dok su Beograđani zbunjeno posmatrali šta se dešava oko njih. Nisu znali da će za samo nekoliko sati student Filološkog fakulteta preći sa omiljenog gradskog mesta za sastanke na lokaciju koju povezujemo sa rastancima - čekaonicu Aerodroma "Nikola Tesla". Odlazi iz Srbije.

- Ova flaša je nekada bila puna vode, baš kao što je i Srbija bila bogata inteligentnim mladim ljudima. Sedam dana sam bio na ovom mestu i odlivao pomalo. Ovo je poslednji trenutak. Vode nema više. Danas odlazim i ja - rekao je mladić za "24 sata".

Dražen se sprema da ode u Dansku, budući da taj jezik i studira, a u njoj će provesti najmanje pola godine radeći i usavršavajući se. Ono što ga najviše brine je baš ta reč - najmanje.

- Ja želim da se vratim. Volim ovu zemlju i ona je neotuđiv deo mene, zato se i nadam da će meni i drugim mladim ljudima u Srbiji biti obezbeđeni uslovi da u njoj možemo da živimo i radimo - kaže Dražen.

 

Izvor: Blic

Pročitano 3294 puta
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

VrsacPlus

iserbia

PokrajinskiSekretarijatZaSportIOmladinu

VAK

PricajmoOTome

ClickMan

OklagijaRS

TOV

Cefix

KulturniCentarVrsac

ArchLAB

edukacija

OpstinaVrsac

parakvadvs

eVrsac