subota, 31 januar 2015 11:40

Maratonska afera „Indeks”: treći put, sve iznova

Napisao 
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Visoki savet sudstva izabrao nove porotnike u celoj Srbiji čime sve krivične postupke koji nisu okončani vraća na početak.

Suđenje u aferi „Indeks”, posle šest godina vraća se na početak i to po treći put, saznaje „Politika”. Zbog promene porotnika kojima je u decembru istekao mandat, ovaj maratonski proces koji se odvija pred Višim sudom u Smederevu, smatra se za najveću korupcionašku aferu u srpskoj prosveti. U februaru će početi od nule, kao da nije ni započet. Umesto da „diplomira”, osam godina od otkrivanja korupcije na kragujevačkom Pravnom fakultetu, „Indeks” ponovo dobija status „brucoša” u sudskom postupku.
Visoki savet sudstva izabrao je nove porotnike na nivou cele Srbije što sve krivične postupke koji nisu okončani, vraća na početak. To je slučaj i sa procesom koji se vodi protiv optuženih u „Indeksu”, a koji je bio pri kraju, kaže za „Politiku” Slađana Bojković, predsednica Višeg suda u Smederevu koja predsedava sudskom veću u ovoj prosvetnoj aferi.
Optužnica će po treći put biti pročitana, a 87 optuženih profesora, posrednika i studenata, nanovo će se izjašnjavati o delima za koja se terete i iznositi odbranu. Iako je dokazni postupak ušao u završnu fazu, vrlo je moguće da će se svi postojeći dokazi ponovo izvoditi, uključujući i audio i video snimke koje je tužilaštvo nedavno dostavilo sudu. Postoji i neko rešenje „između” – da se deo dokaza prihvati, a deo izvodi ponovo, u zavisnosti od volje optuženih, o čemu će konačno odlučiti sudsko veće. Nije isključena ni mogućnost da iskazi oko 70 svedoka i veštaka, koliko je sud do sada saslušao, takođe „padnu u vodu” i da se i to radi iz početka.

– Sud mora ponovo da pročita optužnicu i da omogući optuženima da se o njoj opet izjasne. Što se tiče svedoka i dokaza, postoji zakonska mogućnost da sve ide kao da ništa nije rađeno, a o tome će odlučivati sudsko veće kad dođe vreme. Tužiocu smo dostavili spisa i proces sa novim porotnicima trebalo bi da počne 5. februara – navodi sudija Bojković.

Tokom 2015. iz smederevskog suda su se očekivale prve presude u aferi „Indeks”. Kada bi to bilo, da proces nije vraćen na početak, Bojkovićeva nije želela da precizira. Samo je potvrdila da je dokazni postupak bio pri kraju, da su čitani pisani dokazi, te da je tužilaštvo dostavilo sudu prepis audio i video zapisa iz 2006. i 2007. kada je policija gotovo godinu dana pratila dešavanja na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Klupko korupcije odmotavalo se od leta 2006. godine. Smederevska policija je u redove fakulteta ubacila inspektora Tomislava Spasića kao „studenta insajdera”. Prvi trag je otkrio posrednik u davanju mita, prvooptuženi Saša Jovanović iz Velike Plane, koji je prilikom hapšenja zbog ilegalne prodaje ukradenih automobila „propevao” o kupoprodaji ispita i diploma. On je, prema optužnici, ponudio inspektoru Spasiću da mu „završi” Pravni fakultet u zamenu za ćutanje.

Prva grupa osumnjičenih profesora i posrednika uhapšena je 20. februara 2007. godine. U njoj su se našli i tadašnji dekan Sveto Purić, kao i pomoćnica ministra prosvete Emilija Stanković, trećeoptužena u aferi. Profesorka krivičnog prava Dragana Petrović, drugooptužena, označena je kao glavna karika u posredovanju između studenata i profesora.
Iako je prva optužnica podignuta u avgustu 2007. godine, suđenje je počelo tek u septembru 2009., i to iz osmog pokušaja. Odugovlačenju procesa najpre je doprinela desetomesečna „kupovina” vremena branilaca koji su tražili izuzeća i ulagali prigovore. Suđenje je zapalo u administrativni lavirint, a potom je usledila reforma pravosuđa i čitav proces vraćen je na početak od 1. januara 2010. godine.

Prvooptuženi Saša Jovanović tereti se za produžena dela primanja mita pomaganjem i davanja mita. Drugooptužena, profesorka Dragana Petrović, prema navodima iz optužnice, posredovala je između ostalih profesora i studenata, a za upisivanje ocene bez izlaženja na ispit koji ona predaje, tarifa joj je bila 500 nemačkih maraka. Trećeoptužena, profesorka rimskog prava Emilija Stanković, tereti se da je od 2003. do 2006. godine zahtevala i primila 7.300 evra i mnoge vredne poklone za lažne prelazne ocene.
Lažirane „šestice” koštale su od 500 do 1.000 evra, dok se do diplome pravnika „stizalo” za 12.000 do 16.000 evra, navedeno je u optužnim aktima.

Kako to rade Hrvati
„Hrvatski indeks” rešen je za devet meseci i tamošnjim profesorima zabranjeno je da drže nastavu. Kod nas, optuženi profesori su pod pretpostavkom nevinosti sve vreme držali predavanja i ocenjivali studente, a mnogi su čak i napredovali u karijeri. Profesor Predrag Stojanović je iz „optuženičke klupe” dobio zvanje dekana i tu funkciju obavljao doskora. Profesor Ivan Čukalović, dugogodišnji prvi čovek Pravnog fakulteta u Kragujevcu, izabran je za sudiju Ustavnog suda Kosova, dok je Dragana Petrović postala viši naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo u Beogradu.

Jedina priznala
U dosadašnjem procesu svoju odbranu izneli su svi profesori osim Predraga Stojanovića, koga sud punih šest godina nije uspeo da sasluša. On je medicinskom dokumentacijom opravdavao izostanke sa glavnih pretresa, a ni mnogobrojna veštačenja koja su tvrdila da je sposoban da iznese odbranu, nisu pomogla da bude saslušan, čak ni pod pretnjom policijskog privođenja. Ostali optuženi negirali su navode iz optužnica za kupoprodaju ispita i diploma, osim bivše nadzornice u požarevačkom ženskom zatvoru „Zabela”, Radmile Jovanović-Canić koja je priznala da je kupila šest ispita za 5.000 evra.

Nastaje li zastarelost dela?
Kako „Politika” nezvanično saznaje, za profesorku Nadu Todorović, optuženu za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, tokom februara nastaje apsolutna zastarelost dela. Ovu informaciju Slađana Bojković nije želela ni da potvrdi, ni da negira, uz obrazloženje da „ne zna sve napamet, te da su spisa kod tužioca”.
Jedino mogu da vam kažem da za delo za koje se ona tereti apsolutna zastarelost nastupa deset godina od izvršenja, a kada je to tačno, u ovom trenutku ne mogu da vam kažem, rekla je predsednica sudskog veća.

„Indeks” u brojevima
Otuženo je 86 osoba za 159 krivičnih dela od kojih 114 za primanje mita i 45 za zloupotrebu službenog položaja. Prvom optužnicom obuhvaćena je 41 osoba, od kojih 23 profesora pravnih fakulteta u Kragujevcu, Nišu i Beogradu. Dopunska optužnica podignuta je u martu 2008. protiv još 47 osoba, od kojih 33 studenta i 14 novih posrednika i pomagača.

 

Autor: Politika

Pročitano 3198 puta
Unija studenata Vršac

Unija studenata Vršac je nevladina, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem jačanja studentske zajednice na teritoriji opštine Vršac.

 

office@studentivrsac.org

Adresa sajta www.studentivrsac.org

Anketa

Šta vidite kao najveći problem mladih u Vršcu?

Nasilje - 16.2%
Nedostatak kulturnih sadržaja - 11.1%
Nedovoljno razvijen noćni život - 9.4%
Nedostatak mesta za rekreativne aktivnosti - 6%
Nedostatak posla/stručne prakse - 46.2%
Nedostatak neformalnih edukacija - 11.1%

Ukupno glasova: 117
Glasanje je završeno, dana : avgust 17, 2017

edukacija-logo-kursevi

Baner 231x173

 

  • 1
  • 2
  • 3

KulturniCentarVrsac

ClickMan

TOV

VrsacPlus

eVrsac

OpstinaVrsac

iserbia

edukacija

VAK

ArchLAB

OklagijaRS

VrsacMOJKraj

PricajmoOTome

Cefix

parakvadvs